ΥΠΕΞ για τις τουρκικές ασυναρτησίες περί Ιμίων: «Δεν βλέπουμε να θέλετε να μπείτε στην ΕΕ – Τα Ίμια είναι ελληνικά»
Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην θρασύτατη ανακοίνωση του αντίστοιχου τουρκικού το οποίο δηλώνει πως «τα Ίμια είναι τουρκικά όπως και τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος από πάνω τους» και δηλώνει πως οι Τούρκοι πρέπει να εγκαταλείψουν την προκλητικότητα, εφόσον επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο μάλιστα της έκθεσης της Κομισιόν για την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Tονίζει επίσης ότι «Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947»
Η έκθεση της ΕΕ αποτελεί «ράπισμα» για την Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προκλητικές ενέργειές της εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ.
«Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον αυτονόητο όρο ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», υπογραμμίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Και προσθέτει η ανακοίνωση ειδικά για την Τουρκία: «Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.
Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης. Παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
«Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον αυτονόητο όρο ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.
Η Ελλάδα θεωρεί ως βασικά θέματα μείζονος ευρωπαϊκού, περιφερειακού, αλλά και ελληνικού ενδιαφέροντος στα Δυτικά Βαλκάνια τα εξής: την σημαντική πρόοδο του Διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, την ουσιαστική και βιώσιμη πρόοδο της Αλβανίας αναφορικά με τις πέντε καίριες προτεραιότητες καθώς και τη σημαντική προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως επείγουσες. Σημειώνει δε, ότι η επίλυση του ονοματολογικού παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των τεθεισών προϋποθέσεων.
Η Ελλάδα, ως χώρα άμεσης γειτνίασης, εργάζεται συστηματικά για την προώθηση των σχέσεων της με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι, επί ελληνική προεδρίας, στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2003 επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων που οδήγησε στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τα δύο αυτά κράτη, το 2014 και 2005 αντίστοιχα.
Ειδικότερα, ως προς την Αλβανία, η χώρα μας εστιάζει τόσο στα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα όσο και στην ανάγκη για απόλυτη τήρηση της αρχής pacta sunt servanda, αλλά και στην αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.
Όσον αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων. Η σταθερότητα και η πρόοδος της χώρας είναι ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Επισημαίνεται ότι είναι η έβδομη φορά που αυτή η χώρα λαμβάνει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο – και όχι από την Επιτροπή – όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια της θέσεις της.
Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.
Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης. Παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Συνολικά, η μελλοντική διεύρυνση της Ένωσης συναρτάται άμεσα με την ανάγκη διεξαγωγής μίας σοβαρής και ουσιώδους συζήτησης για το κοινό μας μέλλον εντός μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, δίκαιης και αποτελεσματικής Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των λαών της».
Ακολουθεί και η ανακοίνωση για τα Ίμια από το ΥΠΕΞ:
«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.
Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».
Σημειώνεται ότι προ δύο ημερών έστειλε μήνυμα η Κομισιόν στην Άγκυρα μέσα από την ετήσια έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Απομακρύνεστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να ανατρέψετε αυτήν την αρνητική τάση».
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η Τουρκία μεγαλώνει την απόσταση που την χωρίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χάν.
Η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».
«Χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί κριτική στη Τουρκία. Θέωρω όπως πως κάνει μισό βήμα. Εμείς εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαστε πολύ πιο σαφείς και ξεκάθαροι. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιου είδους κυνική συννενόηση μεταξύ της Κομισιόν, των κυβερνήσεων των κρατών μελών και της κυβέρνησης Ερντογάν. Μια συμφωνία αν θέλετε πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας και εμπορίου. Και την ίδια ώρα διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα, κάπου στην άκρη.. Αυτά είναι τα ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον της σχέσης των δύο πλευρών» δήλωσε στην κάμερα του euronews η ευρωβουλευτής Μαριέτζε Σαάκε.
Την ίδια ώρα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση τους, ενώ κατηγόρησαν την Τουρκία για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Ο Γιοχάνες Χαν επισήμανε ακόμη ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε. και ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνιστά στην Άγκυρα να συνεχίσει να παρέχει καταφύγιο και στήριξη στους πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν καταγραφεί στο τουρκικό έδαφος. «Η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Τουρκία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Γ. Χαν.