Γ. Αμανατίδης: «Η απόδοση δικαιοσύνης ξεκινά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων»
«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες κάθε κράτους χωρίς φυλετικές, εθνοτικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές διακρίσεις, είναι αυτά που μπορούν να αποτρέψουν συγκρούσεις και διενέξεις που οδηγούν σε εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 103 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με 1.500.000 θύματα.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα και η στάση της διεθνούς κοινότητας, απέναντι στη γενοκτονία του 1915 , επέτρεψε την επανάληψή της λίγα χρόνια αργότερα σε βάρος των Ποντίων και των Ασσυρίων, είπε ο κ. Αμανατίδης και συνέχισε: «Σύμφωνα με το διακεκριμένο καθηγητή Gregory Stanton, το τελευταίο στάδιο της γενοκτονίας είναι η άρνησή της. Η απόδοση δικαιοσύνης ξεκινά με την αναγνώριση της γενοκτονίας, πράξη που συνιστά ηθικό και ιστορικό καθήκον της διεθνούς κοινότητας έναντι των εκατομμυρίων νεκρών και έναντι των νεότερων γενιών. Η αναγνώριση είναι ο ύστατος φόρος τιμής και σεβασμού στη μνήμη, τον πολιτισμό και τη μακραίωνη ιστορία ενός λαού, που υπέστη τη γενοκτονία».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι σήμερα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός κρατών έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Το ελληνικό κράτος, αναγνώρισε μέσω της Βουλής των Ελλήνων τη Γενοκτονία των Αρμενίων τον Απρίλιο του 1996, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια δεκαετία σχεδόν νωρίτερα, το 1987, είχε υιοθετήσει ανάλογο ψήφισμα.
«Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όχι μόνο όταν πάψουν να υπάρχουν γενοκτονίες, αλλά όταν πάψουν να υπάρχουν οι αιτίες που τις προκαλούν. Η Ελλάδα και η Αρμενία είναι δύο χώρες που παλεύουν για την ειρήνη, την ανάπτυξη και τη συνεργασία, στοιχεία που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, με γέφυρες φιλίας αφενός τη δραστήρια αρμενική κοινότητα της Ελλάδας και αφετέρου την ιστορική ελληνική κοινότητα της Αρμενίας», σημείωσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ