Κοινό μήνυμα εμβάθυνσης των σχέσεων της Ελλάδας-Αφρικής στην εκδήλωση στο ΥΠΕΞ για την Ημέρα της Αφρικής
Η κοινή βούληση για ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας και Αφρικής, με την ανάδειξη των ευκαιριών συνεργασίας και την ενίσχυση ιδίως των οικονομικών τους δεσμών, εκφράστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα για την έναρξη των μηνιαίων δράσεων προς τιμήν της φετινής Ημέρας της Αφρικής, με αφορμή την ίδρυση της Αφρικανικής Ένωσης.
Εμφανώς συγκινημένος μετά την παρουσίαση οπτικού υλικού με εικόνες από την Αφρική, με το οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση, ο κ. Κουίκ στην εναρκτήρια ομιλία του μίλησε για την πρόσφατη περιοδεία του, το Πάσχα, στην ελληνική ομογένεια σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, στους «ξεχασμένους Έλληνες», εκείνους που δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα του υφυπουργείου για τον Απόδημο Ελληνισμό, όπως είπε, επαναλαμβάνοντας πως το 2018 είναι για το υπουργείο Εξωτερικών η χρονιά της ελληνικής ομογένειας της Αφρικής.
Ανατρέχοντας στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αφρική στο παρελθόν, ο κ. Κουίκ έστειλε το μήνυμα πως η χώρα θέλει να τις τονώσει «και με πολιτικές διαβουλεύσεις και με μνημόνια κατανόησης -και σε οικονομικό, εμπορικό και σε πολιτιστικό επίπεδο- και οτιδήποτε θα μπορέσει να φέρει τις αφρικανικές χώρες πιο κοντά με την Ελλάδα». Μέσα από αυτόν τον διάλογο, υπογράμμισε, μπορούμε να επιτύχουμε τη μέγιστη ενδυνάμωση των σχέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η Ελλάδα ξεκίνησε συστηματικά τις συνομιλίες με τις χώρες της Αφρικής σε διμερές επίπεδο. «Χώρες όπου δεν είχε εμφανιστεί ποτέ Έλληνας υπουργός ή που ο τελευταίος τις είχε επισκεφτεί πριν από 31 χρόνια» προσέθεσε ο κ. Κουίκ και εκμυστηρεύθηκε: «Στενοχωρήθηκα και ήρθα σε δύσκολη θέση όταν ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών αφρικανικής χώρας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας το 2025 για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μου ζήτησε έναν λόγο γιατί να την υποστηρίξει και μου είπε πως δεν είχε δει εκπρόσωπο της Ελλάδας πριν». Αυτό καταδεικνύει, όπως σημείωσε, την ανάγκη η Ελλάδα να βρίσκεται στις χώρες της Αφρικής. Ειδικότερα, επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει την Αφρική αναπτυξιακά και με την παρέμβασή της στην ΕΕ, αλλά και να εκφράσει την αλληλεγγύη της. «Εμείς ως ένα μέλος της ΕΕ, που δεν ήμασταν ποτέ αποικιοκράτες, μπορούμε να αποτελέσουμε και το στήριγμα, την πόρτα των χωρών Αφρικής για τα δίκαια αιτήματά τους» διαμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Υπενθύμισε εξάλλου πως η Ελλάδα έχει χορηγήσει υποτροφίες σε νέους Αφρικανούς για να σπουδάσουν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ότι προσφέρει σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη της Αφρικής μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου της Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης.
Τέλος, απευθυνόμενος στους πρεσβευτές και τους επίτιμους προξένους των αφρικανικών χωρών που διοργάνωσαν την εκδήλωση για την Ημέρα της Αφρικής 2018, υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τους έστειλε το μήνυμα ότι επειδή είναι και η ομογένεια μέσα σε αυτήν την ήπειρο, μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το διπλωματικό του γραφείο και ο ίδιος προσωπικά σε ανάλογες εκδηλώσεις.
Επικαλούμενος τη φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για την ανάγκη της ήπιας ισχύος, από την ομιλία που εκφώνησε στην Αλεξάνδρεια, τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθεί η πολιτική αυτή, που σημαίνει διάλογος πολιτισμών και θρησκειών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ