Ν.Κοτζιάς προς Μόσχα: «Είστε σύντροφοι εν όπλοις με την Τουρκία»
Στην πιο άκρως επιθετική ανακοίνωση όλων των εποχών προχώρησε το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγορώντας την Ρωσία ότι συμπράττει «εν όπλοις» με την Τουρκία!
Κατηγορεί επίσης την Ρωσία ότι ξεχνάει το γεγονός ότι η Ελλάδα «έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια» στη διεθνή πολιτική σκηνή. Μόνο που ακριβώς το ίδιο έχει και η Μόσχα και στην θέση της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα αν…
Είναι σαφές ότι αναφέρεται στους S-400 ένα οπλικό σύστημα όμως που μεταξύ άλλων είχε προταθεί και στην Ελλάδα και προφανώς αναφέρεται στην συνεργασία των δύο χωρών στην Συρία.
Όμως το ΥΠΕΞ με αυτή την λογική το ίδιο θα μπορούσε να πει και για τους Αμερικανούς, οι οποίοι εξοπλίζουν την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες και επίσης συνεργάζονται με τους Τούρκους στην βόρεια Συρία, για να μην πούμε για το ζήτημα των F-35.
Συνεπώς όπως είναι προσεκτική η γλώσσα με τις ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι και με την Ρωσία.
Αρνείται την ευθύνη για την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων το ΥΠΕΞ και εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την οποία κατηγορεί την Μόσχα επειδή απέλασε «ισοδυνάμως» μέλη του ελληνικού διπλωματικού προσωπικού στην Μόσχα, αφού όπως αναφέρει «εμείς είχαμε στοιχεία, εσείς δεν είχατε»!
Αρνείται δηλαδή και το δικαίωμα στους Ρώσους να απαντήσουν στην κίνηση αυτή.
Συνεχίζει δε, στην ανακοίνωση να συνδέει τις αντιδράσεις του κόσμου και την άρνηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού με κάποιο δήθεν οργανωμένο σχέδιο «εκ Ρωσίας» με «εξαγορές κυβερνητικών αξιωματούχων» και «υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής»
Η εκχώρηση της Μακεδονίας λοιπόν «βαφτίζεται» ως «υπονόμευση της εξωτερικής πολιτιής» αντί να ονομάζεται όπως είναι «υπονόμευση του Ελληνισμού».
Ακολουθεί όλη η ανακοίνωση και μάλλον θα υπάρξει αντίστοιχη απάντηση από το ρωσικό ΥΠΕΞ
«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.
Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.
Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.
Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.
Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της “Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας”, οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.»
Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.