Πλέον όλα δείχνουν ότι η δολοφονία του ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας στο χωριό Βουλιαράτες ανήμερα την 28η Οκτωβρίου ήταν εκτέλεση εν ψυχρώ και είχε συγκεκριμένο λόγο και σκοπό που έγινε.

Οι διαρροές όμως από την ΕΛΑΣ για το πως έλαβε χώρα το περιστατικό εκτός της δικαιοδοσίας της αλλά και η αποκάλυψη του δικαστικού παρελθόντος του ήρωα Κ.Κατσίφα για περιστατικά προ δεκαετίας, δείχνουν και κάτι άλλο:

Ότι η Αθήνα δεν θέλει να έχει τέτοιους διπλωματικούς «μπελάδες» και προτιμάει να κάνει πως κοιμάται. Άλλωστε αφού το ζητάει από τους πολίτες της να το κάνουν όταν μπαίνουν στα σπίτια τους ληστές, δεν θα το κάνει η ίδια;

Φυσικά για τα μάτια και για τους τύπους επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας στην Αλβανίδα πρέσβη αλλά επί της ουσίας αυτό δεν σημαίνει και πολλά.

Αυτά που διαρρέει η ΕΛΑΣ για το πως έγινε το φονικό του Κ.Κατσίφα και ότι κάποτε είχε κάποιο πρόβλημα με το Νόμο δείχνει ένα και μόνο ένα πράγμα: Θέλουν να βγάλουν «λάδι» την αλβανική Αστυνομία και να παρουσιάσουν τον Κ.Κατσίφα όχι ως αυτό που ήταν, ένας ήρωας που φύλαττε Θερμοπύλες σε ελληνική γη, αλλά ως κάποιος «προβληματικός» που ήταν ζήτημα χρόνου για να βρει το… ανάλογο τέλος.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με ανάρτησή του, υπερασπίστηκε τη στάση της αλβανικής αστυνομίας, σημειώνοντας ότι «έκανε μόνο τη δουλειά της». «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες αργότερα και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου η Παρτιζάν Τιράνων, στην οποία διευθυντής είναι ο αδερφός του Έντι Ράμα, ύψωσε βλάσφημο πανό για τη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα και για τον Ελληνισμό που έγραφε: «Ένας Έλληνας νεκρός, ένας μπ@στ@ρδος λιγότερος».

Ο Αλαβανός δημοσιογράφος Αρτάν Χότζα, με μία ανάρτησή του σε κοινωνικά δίκτυα δήλωσε: «Καλύτερα να κλαίνε οι μητέρες σας από να φορέσουν μαύρες μαντίλες οι μητέρες μας. Ας μάθουν ποιος είναι ο νοικοκύρης του σπιτιού την επόμενη φορά…». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του περιστατικού και ότι πρόκειται για μια κατάφωρη περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας!

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα δεν μπόρεσε ούτε να καταθέσει μήνυση κατά των Αλβανών αστυνομικών, καθώς το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τις εισαγγελικές αρχές των Τιράνων! 

Την ίδια ώρα, σε θρίλερ εκτυλίσσεται η παραλαβή της σορού του Κατσίφα από την οικογένειά του. Οι αλβανικές αρχές φέρονται να έχουν ειδοποιήσει την οικογένεια του θύματος, πως μπορεί να παραλάβει τη σορό του από το νεκροτομείο του νοσοκομείου Αργυρόκαστρου. 

Ωστόσο η οικογένεια αρνείται να προχωρήσει στην ταφή, αναμένοντας ικανοποίηση του αιτήματός της για ανεξάρτητη ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη με τη συμμετοχή Έλληνα ιατροδικαστή. Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του 35χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών που έγινε έπειτα από καταδίωξη, παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Παράλληλα, ανακύπτουν νέες πληροφορίες. Ένα βίντεο από την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του ομογενή και των αστυνομικών στις Βουλιαράτες έδωσε στη δημοσιότητα το αλβανικό κανάλι REPORT TV. Σε αυτό εμφανίζεται ο Κατσίφας ντυμένος με ρούχα παραλλαγής. Κρατάει ένα καλάσνικοφ ενώ το βίντεο έχει τραβηχτεί από το καφενείο του χωριού.

Η Ελληνική Αστυνομία, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που ήθελαν το περιστατικό να σχετίζεται με την ύψωση της ελληνικής σημαίας, ανέφερε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, που να το επιβεβαιώνουν. 

Όπως γνωστοποιήθηκε από το αρχηγείο της Αστυνομίας, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στον σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σημαίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέμα.

Το μόνο που επιχειρεί να πείσει είναι ότι πυροβόλησε στον αέρα και μετά κατά διερχόμενου περιπολικού της αστυνομίας, το οποίο δέχτηκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες, ενώ στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες.

Η παρέμβαση της ελληνικής αστυνομίας εγείρει πολιτικό και θεσμικό ζήτημα. Η ελληνική αστυνομία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να μιλάει και ούτε δυνατότητα να γνωρίζει για ένα περιστατικό που συνέβη εκτός της ελληνικής επικράτειας. 

Η μόνη αρμόδια ελληνική αρχή είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από την αστυνομία. Πώς γνωρίζει η ελληνική αστυνομία τι συνέβη στο χωριό Βουλιαράτες και πόσοι κάλυκες βρέθηκαν; 

Προφανώς μεταφέρει όσα της είπε η αλβανική αστυνομία. 

Εν ολίγοις είναι ο εκπρόσωπος της αλβανικής Αστυνομίας στην Ελλάδα; Την δική τους εκδοχή μεταφέρει;

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, λοιπόν, ο Κατσίφας είχε συλληφθεί μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών το 2008 για κατοχή ναρκωτικών, για την ακρίβεια ακατέργαστης κάναβης. Για ποιόν λόγο, άραγε, η ελληνική αστυνομία διοχετεύει πληροφορίες για μία υπόθεση, η οποία έλαβε χώρα μία δεκαετία πριν, έχει προ πολλού λήξει δικαστικά και κυρίως δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό που οδήγησε στην εκτέλεση του 35χρονου ομογενούς;

Για να δείξει ότι είχε παραβατική συμπεριφορά; Για πιο λόγο αμαυρώνει την μνήμη του;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ