Η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής της Ομάδας του ECR ζήτησε στο ευρωκοινοβούλιο από την ΕΕ να στείλει μία ad hoc επιτροπή που θα αναζητήσει την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Kοινότητα, «χωρίς την παρουσία των χαφιέδων του καθεστώτος που τρομοκρατούν τους πολίτες».

Είναι η πιο ηχηρή παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι τώρα για την υπόθεση της δολοφονίας Κατσίφα αλλά και τους διωγμούς που έχει υποστεί η ελληνική μειονότητα στην Βόρεια Ήπειρο.

Όπως από χθες έχουμε ήδη δημοσιεύσει, η Ευρωβουλή αρνήθηκε να συμπεριλάβει στη σχετική συζήτηση ένα σημαντικό εθνικό, αλλά πρωτίστως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέμα, έχοντας μάλιστα Έλληνες ευρωβουλευτές συμπαραστάτες.

«Κυρία Πρόεδρε, πριν από λίγη ώρα το Σώμα απέρριψε την πρότασή μου και την πρόταση της Ομάδας ECR για ειδική συζήτηση σχετικά με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία και για να συζητήσουμε, παράλληλα, την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ‘πέταξε την μπάλα στην εξέδρα’» .

Αυτά ήταν τα λόγια του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στο Στρασβούργο.

Αυτό που δημιουργεί όμως δυσάρεστη αίσθηση είναι η στάση των περισσότερων Ελλήνων ευρωβουλευτών, που σχεδόν όλοι ήταν άφαντοι. Από τους 27 Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές στην ψηφοφορία, συμμετείχαν μόνο δέκα, εκ των οποίων ψήφισαν υπέρ της πρότασης Μαριά και Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), οι Ελένη Θεοχάρους, Γιώργος Κύρτσος, Νότης Μαριάς, Λευτέρης Χριστοφόρου, Τάκης Χατζηγεωργίου και οι Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης και Λευτέρης Συναδινός.

Οι αντιπρόσωποι του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: Ήταν ανάμεσα σε εκείνους που καταψήφισαν την πρόταση που υπέβαλλε ο κ. Μαριάς.
 

Όταν λοιπόν το αίτημα της ομάδας του ECR για συζήτηση της υπόθεσης σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίφθηκε, η Ελένη Θεοχάρους ζήτησε εφαρμογή της διαδικασίας one-minute speech (δικαίωμα ομιλίας για ένα λεπτό), και ευθύς προέβη στην ακόλουθη δήλωση έναντι του Σώματος:

«Χθες η Κυβέρνηση της Αλβανίας με κήρυξε persona non grata. Γιατί υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, που καταπατούνται από το αλβανικό καθεστώς και η οποία ζει μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και σιωπηρής εθνοκάθαρσης.

Η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού σε περιοχές αμιγώς ελληνικές αλλάζει δραματικά με την μεταφορά εποίκων, τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων καταπατούνται από το κράτος με εκφοβισμό και αυθαίρετες και παράνομες πράξεις, ενώ τα εκπαιδευτικά δικαιώματα τους και η χρήση της Ελληνικής γλώσσας διώκονται συστηματικά.

Πριν λίγο καιρό οι Αλβανοί δολοφόνησαν τον Αριστοτέλη Γκούμα γιατί μιλούσε Ελληνικά, πριν λίγες μέρες τον Κωνσταντίνο Κατσίφα γιατί ύψωσε την Ελληνική σημαία.

Λυπάμαι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θέλησε να συζητήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας. Θεωρώ ότι οφείλει να αποστείλει πάραυτα μία ad hoc επιτροπή που θα αναζητήσει την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Kοινότητα, χωρίς την παρουσία των χαφιέδων του καθεστώτος που τρομοκρατούν τους πολίτες».

Ε. Θεοχάρους – Στρασβούργο – 12/11/2018

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ