Το στίγμα της πολυδιάστατης πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδας, με έμφαση τα ενεργειακά, έδωσε σε συνέντευξή του στο Russia Today ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει να γίνει ένα είδος φυσικής γέφυρας μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, και ότι αυτό είναι προς όφελος όλων. 

«Έχουμε στο μυαλό μας ένα μοντέλο οικονομίας στο οποίο η Ελλάδα δεν θα αποτελεί μόνο εμπορικό και διαμετακομιστικό κόμβο, αλλά και ενεργειακό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στον ενεργειακό τομέα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η επιδίωξη να καταστεί κόμβος η Ελλάδα από τον οποίο θα περνούν πολλοί αγωγοί, έχει κατά νου τους αγωγούς που έρχονται από την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και τις δυνατότητες για προμήθειας ενέργειας από τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να περάσει ο αγωγός TurkStream από την Ελλάδα, παρατήρησε πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των νομικών προϋποθέσεων με τον North Stream, σημειώνοντας πως ό,τι θα γίνει με τον ένα πρέπει να γίνει και με τον άλλο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κατρούγκαλος στην ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, με την οποία η χώρα μας έχει παραδοσιακούς δεσμούς. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι αμοιβαίως επωφελές όχι μόνο για μας και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και για την ΕΕ» εξήγησε.

Σε ερώτηση αν τα οικονομικά οφέλη από το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε σαφές πως υπάρχει ένα μόνο πράγμα που βρίσκεται πάνω από τα εθνικά συμφέροντα ενός κράτους και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο. 

«Αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει αυτή τη στιγμή είναι να ασκεί τα δικαιώματά της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Και η αντίδραση της Τουρκίας είναι ακριβώς κάτι που δεν γίνεται κατανοητό, που εξηγείται από λόγους διαφορετικών αντικρουόμενων συμφερόντων, είναι κάτι που καθένας θα απέρριπτε ακριβώς επειδή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έτσι σε θέματα σαν αυτό, δεν τίθεται ζήτημα αν είναι οικονομικά επωφελές ή όχι, αλλά το ζήτημα αν είναι νόμιμο ή όχι» ξεκαθάρισε.

Εξίσου εξέπεμπε το μήνυμα πως «όταν κάποιος είναι προκλητικός, όταν είναι προφανές ότι προσπαθείς, ας πούμε, να προβάλεις ισχύ, αυτό στην πραγματικότητα είναι μία σιωπηρή απόδειξη ότι δεν είσαι ισχυρός, ότι είσαι αδύναμος»

Η αδυναμία, σημείωσε, είναι ακριβώς η δραστηριότητα κατά του διεθνούς δικαίου και αποσαφήνισε: «Και όταν ομιλώ για αδυναμία των γειτόνων μας, με τους οποίους θέλουμε να έχουμε μία ειρηνική σχέση, είναι ακριβώς μία αδυναμία που πηγάζει από το γεγονός ότι ενεργούν ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Και βρίσκονται σε απομόνωση εξαιτίας αυτής της πρακτικής».

Επίσης, διαμήνυσε πως η Τουρκία υποχρεούται να σεβαστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε πως η έξοδος από τα προγράμματα αναπροσαρμογής είναι επίσης μια επιστροφή στον πλήρη δημοκρατικό έλεγχο.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για μεταναστευτικό, τη χαρακτήρισε ένα χρήσιμο παράδειγμα πώς η συνεργασία τους μπορεί να είναι αμοιβαίως επωφελής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ