Ως την «κορύφωση» της πορείας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων περιγράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τον εναρκτήριο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Times, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τον Διάλογο ως μια επανατοποθέτηση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών σε μια νέα βάση, η οποία, όπως είπε, απορρέει από την ευθυγράμμιση των συμφερόντων και τις νέες προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο της περιοχή μας.

«Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις με το να γίνουμε ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και προωθώντας την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν στο πλαίσιο αυτό την ηγεσία και το όραμά μας και ειδικότερα τις πρωτοβουλίες μας για την επίλυση των διαφορών και τη διευκόλυνση των κοινών περιφερειακών οφελών για την οικονομία και την ασφάλεια» σημείωσε.

Στην ερώτηση για το πως η Αθήνα καταφέρνει να εξισορροπήσει τις σχέσεις της ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως η Ελλάδα ακολουθεί μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο πολιτικός προσανατολισμός της χώρας είναι δεδομένος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως λόγω της ιστορίας και της γεωγραφίας της, η χώρα μας μπορεί να επιτελέσει ένα σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο, ενώ αναφορικά με τη Ρωσία επισήμανε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι η επανένταξή της στο ευρωπαϊκό περιφερειακό σύστημα ασφαλείας.

«Είναι σαφές ότι το πολιτικό μας σπίτι είναι η ΕΕ, αλλά σκοπεύουμε να γίνουμε μια γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Μπορούμε να διαδραματίσουμε αυτόν τον διαμεσολαβητικό, εποικοδομητικό ρόλο, καθώς ποτέ δεν είμαστε αποικιακή δύναμη και έχουμε (κοινότητες) της Διασποράς σε πολλές χώρες της περιοχής. Ειδικά όσον αφορά τη Ρωσία, θεωρούμε μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας το πώς να την επανεντάξουμε στο ευρωπαϊκό περιφερειακό σύστημα ασφάλειας. Το κάναμε αυτό με τη Σοβιετική Ένωση μέσω των συμφωνιών του Ελσίνκι. Γιατί όχι και τώρα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε σε μια δύσκολη συγκυρία να ανταποκριθεί με διαφάνεια και σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και επισήμανε: «Πρέπει, όμως, να καταστεί σαφές ότι η μετανάστευση αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα μόνο κράτος. Ειδικά στην ΕΕ, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή απάντηση βασισμένη στις κοινές μας αξίες, την αλληλεγγύη και την κατανομή των βαρών. Δυστυχώς, όλα τα κράτη-μέλη δεν έχουν ανταποκριθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πρόκληση. Ως εκ τούτου, πρόκειται για ένα από τα βασικά διλήμματα των επόμενων ευρωεκλογών. Δύο στρατόπεδα αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο: ένα (είναι) πιστό στον ανθρώπινο χαρακτήρα των κοινωνιών μας, δεσμευμένο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφάνειας, και ένα που υπόσχεστε μια Ευρώπη φρούριο, με την επιστροφή σε ένα χρυσό εθνικό παρελθόν που ποτέ δεν υπήρχε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ