Ερώτηση Δ.Καμμένου σε ΥΠΕΞ: Πως θα αντιδράσει η Ελλάδα στην διεκδίκηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία;
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Πειραιώς κ. Δημήτρης Καμμένος σε σχετική Ερώτηση με ΑΚΕ που κατέθεσε ενώπιον του κ. Υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έθεσε το ζήτημα της διεκδίκησης από την Τουρκία όλης της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Ερώτηση με ΑΚΕ έγινε επ’ αφορμή μίας νέας πρωτοφανούς πρόκλησης από την Άγκυρα καθώς σε επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Feridun H.Sinirioglu, μέσω της οποίας η Τουρκία διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι αξιώσεις της να φθάσουν ακόμη και ανοικτά της Κρήτης, κατετέθη στον ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού. Στην επιστολή της η Άγκυρα επικαλείται για πρώτη φορά στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματολογίας της το γεγονός ότι «διαθέτει τη μακρύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Απαντάται από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι:
«οι τουρκικοί ισχυρισμοί σε σχέση με την ελληνική υφαλοκρηπίδα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και περί αδειοδότησης των ερευνών γιαυδρογονάνθρακες από την παράνομη αποσχιστική οντότητα στα κατεχόμενα, δεν έχουν κανένα απολύτως έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Ο καθορισμός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, όπως και της ΑΟΖ βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας και στο Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο, τα οποία αναγνωρίζονται από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας».
«Το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά καθημερινά για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής μας κυριαρχίας, αποκρούοντας κάθε προκλητικό ισχυρισμό και διεκδίκηση της τουρκικής πλευράς, προβαίνοντας σε έντονες διαμαρτυρίες προς την Τουρκία καθώς και σε ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων μας, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Επισημαίνεται ότι, ειδικότερα οι ενημερώσεις μας προς τον ΟΗΕ, καταχωρούνται σε σχετική ανοικτή βάση δεδομένων του Οργανισμού».
Έτσι και σύμφωνα με το Υπουργείο όλα βαίνουν καλώς, ενώ καθημερινά στην πράξη ερχόμαστε αντιμέτωπο με το ακριβώς αντίθετο.
Δεν προσκόμισε επίσης τα σχετικά έγγραφα που αιτήθηκε ο κ. Καμμένος, ήτοι την επίσημη επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας, όπως ως άνω αναφέρεται, την επιστολή διαμαρτυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (επιστολή προς Γ. Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Φεβρουαρίου 2019 – Α/73/753-S/2019/160), τα δύο έγγραφα στα οποία αναφέρεται η τουρκική πλευρά, ήτοι: verbales 2004 / Turkuno DT / 4739 της 2ας Μαρτίου 2004 και αριθ. 2013/14136816/22273 της 12ης Μαρτίου 2013 και τους σχετικούς χάρτες που τυχόν επισυνάπτονται στις επιστολές που αναφέρονται ως άνω.
Η ερώτηση του βουλευτή του Δ.Καμμένου:
«ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών.
ΘΕΜΑ: Η Τουρκία διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κύριε Υπουργέ,
Mία νέα πρωτοφανής πρόκληση πραγματοποιήθηκε από την Άγκυρα καθώς σε επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Feridun H.Sinirioglu σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» με ημερομηνία 18 Μαρτίου προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (δημοσιεύθηκε στις 22 Μαρτίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – Α/73/804), απαντά ουσιαστικά στη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (επιστολή
προς Γ. Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Φεβρουαρίου 2019 – Α/73/753-S/2019/160), που ήγειρε στον ΟΗΕ το θέμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της με την αποστολή για έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 1,8,9 και 12. (Οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νότια του νησιού).
Η επιστολή, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μέσω της οποίας η Τουρκία διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας ανοικτό οι αξιώσεις της να φθάσουν ακόμη και ανοικτά της Κρήτης, κατετέθη στον ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού. Στην επιστολή της η Άγκυρα επικαλείται για πρώτη φορά στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματολογίας της το γεγονός ότι «διαθέτει τη μακρύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Τουρκία παραπέμπει σε προηγούμενες ρηματικές διακοινώσεις της στον ΟΗΕ, βάσει των οποίων δηλώνει ότι έχει ipso facto και ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, που κείνται δυτικά του Μεσημβρινού 32ο 16’ 18”E (που συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ.).
Η τουρκική επιστολή δηλώνει ακόμη ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή «βάσει του διεθνούς δικαίου» ακολουθούν τη «μέση γραμμή μεταξύ της μτουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, μέχρι του σημείου που θα οριοθετηθεί ΔΥΤΙΚΑ του Μεσημβρινού 28ο 00’ 00”, βάσει του αποτελέσματος των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικρατούσες παραμέτρους και ειδικές συνθήκες». Υποστηρίζει δε ότι οι δραστηριότητες του ειρηνευτικού σκάφους Barbaros για τις οποίες έγινε αναφορά, «εμπίπτουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Αιτείται μάλιστα η συγκεκριμένη επιτροπή να δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην επόμενη έκδοση του Δελτίου Νόμου της Θάλασσας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου για τα ως άνω διαλαμβανόμενα;
Παρακαλώ να προσκομιστεί η επίσημη επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας, όπως ως άνω αναφέρεται. Παράλληλα αιτούμαι να προσκομιστεί η επιστολή διαμαρτυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (επιστολή προς Γ. Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19
Φεβρουαρίου 2019 – Α/73/753-S/2019/160).
Παρακαλώ να προσκομίσετε τα δύο έγγραφα στα οποία αναφέρεται η τουρκική πλευρά,
ήτοι: verbales 2004 / Turkuno DT / 4739 της 2ας Μαρτίου 2004 και αριθ.
2013/14136816/22273 της 12ης Μαρτίου 2013.
Στις επιστολές που αναφέρονται ως άνω επισυνάπτονται και σχετικοί χάρτες; Παρακαλώ να προσκομιστούν ομοίως.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Κ. Καμμένος
Ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Πειραιώς»
Και η απάντηση του ΥΠΕΞ
«Οι θέσεις της χώρας όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στη
Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι γνωστές και στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και πιο συγκεκριμένα στο
Δίκαιο της Θάλασσας.
Η χώρα μας, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κράτη– Μέλη των Ηνωμένων Εθνών, απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων που τους αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο ως προς το σύνολο της εδαφικής τους επικράτειας και των θαλασσίων ζωνών τους.
Οι τουρκικοί ισχυρισμοί σε σχέση με την ελληνική υφαλοκρηπίδα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και περί αδειοδότησης των ερευνών για υδρογονάνθρακες από την παράνομη αποσχιστική οντότητα στα κατεχόμενα, δεν έχουν κανένα απολύτως έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Ο καθορισμός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, όπως και της ΑΟΖ βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας και στο Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο, τα οποία αναγνωρίζονται από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας.
Περαιτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά καθημερινά για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής μας κυριαρχίας, αποκρούοντας κάθε προκλητικό ισχυρισμό και διεκδίκηση της τουρκικής πλευράς, προβαίνοντας σε έντονες διαμαρτυρίες προς την Τουρκία καθώς και σε ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων μας, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Επισημαίνεται ότι, ειδικότερα οι ενημερώσεις μας προς τον ΟΗΕ, καταχωρούνται σε σχετική ανοικτή βάση δεδομένων του Οργανισμού, όπως άλλωστε και αυτές των άλλων χωρών»