Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 15:30 οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει επίσης τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων – εκτός του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται – και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει “στοχευμένα μέτρα” σε βάρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με διαρροές, κατά την συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επαναβεβαίωσε την εκτίμησή του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την βούληση να υιοθετήσει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην οδό της προκλητικότητας.

Κατά τις ίδιες πηγές το σχόλιο του ΥΠΕΞ έγινε ως απάντηση σε ερωτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία της ΝΔ, ώστε να υπάρξει σαφείς ενημέρωση για θέματα που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Στελέχη της ΝΔ εκτίμησαν πάντως πως η Άγκυρα δεν θα ξεπεράσει το κατώφλι της λογικής με ενέργειες που θα οδηγούσαν σε “θερμό” επεισόδιο, καθότι αυτό θα ήταν επιζήμιο για την ίδια.

Διευκρίνισαν πάντως πως ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ενσωματώσει την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στην ευρύτερη συμπεριφορά του.

Για “θεατρική” συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής και επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση «πιάστηκε στον ύπνο» αναφορικά με την παράνομη δράση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα, που μετείχε στη συνεδρίαση, έκανε λόγο για ανευθυνότητα  και αναρωτήθηκε γιατί, παρόλο που η κυβέρνηση γνώριζε ότι επίκεται γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, επί επτά μήνες δεν έκανε κάτι πέρα από το να μελετά τα μέτρα αντιμετώπισης. 

Παράλληλα, αναρωτιέται γιατί δεν εξηγήθηκε ποτέ τι συνέβη στο ΚΥΣΕΑ και για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «φτωχή ενημέρωση» καθώς, όπως σημείωσε, τα κόμματα δεν έμαθαν τίποτα περισσότερο από όσα είχαν γίνει γνωστά μέσω του Τύπου.

Η ΝΔ επικέντρωσε στο αν και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πραγματική βούληση να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε η απάντηση από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ειλικρινή βούληση για κάτι τέτοιο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πέτρος Ευθυμίου, εκ μέρους του Ποταμιού ο Νίκος Νυφούδης και ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κόμματος, Ελένη Μαρτσούκου και ο Γιώργος Κουτουλάκης.

Παρόντες ήταν ακόμη: Από το υπουργείο Εξωτερικών, η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννης Μπράχος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού, Γιώργος Μπακατσιάνος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ