Σε δηλώσεις που προκαλούν περισσότερη  ανησυχία παρά καθησυχασμό για την κατάσταση που επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών, προχώρησε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Κατρούγκαλος.

Ο ΥΠΕΞ δήλωσε, εν μέσω αυξανόμενης έντασης στο Αιγαίο, υπερπτήσεων, ωμής παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα και πολεμικά σκάφη και πολεμικών δηλώσεων της Άγκυρας, ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ούτε θερμό επεισόδιο ούτε πόλεμο, προτρέποντας πρακτικά τον ελληνικό λαό απλώς “να γυρίσει πλευρό”, καθώς μάλλον έβλεπε ένα «κακό όνειρο.»

«Κανείς δεν θέλει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Όχι, φυσικά, μόνο εμείς, που είμαστε μια φιλειρηνική χώρα και βασίζουμε τα συμφέροντά μας στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά ούτε και η Τουρκία, που θέλει να διατηρεί μια ελεγχόμενη ένταση στο Αιγαίο και με αυτόν τον τρόπο να προωθεί τη δική της αναθεωρητική πολιτική. Σε καμία περίπτωση, όμως, και η Τουρκία δεν επιδιώκει πόλεμο, δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην «ΒτΚ», εκτιμώντας ότι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία δεν είναι πιθανό.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών κατέφυγε στην γνωστή ανόητη θεωρία της «εσωτερικής κατανάλωσης» για να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα.

Τα όσα διαδραματίζονται στην Άγκυρα με τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τα αποδίδει στη γενικότερη πολιτική αναθεωρητισμού της γειτονικής χώρας και για εσωτερική κατανάλωση.

Όπως επισημαίνει, «ταιριάζει στη γενικότερη πολιτική αναθεωρητισμού της Τουρκίας να συντηρεί ένα επίπεδο κλιμακούμενης έντασης, που αυξάνει ανάλογα με την εσωτερική συγκυρία. Ξέρει όμως και αυτή ότι ο πόλεμος είναι καταστροφικός».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, μέσω της «ΒτΚ», τονίζοντας ότι η Άγκυρα γνωρίζει ότι «κανείς δεν θα κερδίσει από μια σύρραξη στο Αιγαίο. Και η υποψία ενός θερμού επεισοδίου (σημ. που δεν βλέπει όμως να θέλει η… Τουρκία, ούτε φυσικά και η Ελλάδα, άρα από που θα προέλθει;) θα βλάψει την Οικονομία της, που βρίσκεται τώρα επί ξυρού ακμής»

Πάντως, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψει ένα «κακό σενάριο» από αυτό που μόλις είχε πει ότι δεν επιδιώκει η Τουρκία!

«Είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να εξασφαλίσουμε την αποφυγή ενός οποιουδήποτε κακού σεναρίου. Οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς», τονίζει.

Ο κ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες εκδόσεις NAVTEX για ασκήσεις, τονίζει ότι εντάσσονται στη λογική της κλιμακούμενης, αλλά και ελεγχόμενης, έντασης, αλλά της έντασης που δεν θέλει η Τουρκία αλλά την ασκεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Απάντηση από τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Το Γιαβούζ απέ3πλευσε για την κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια σχεδόν ώρα που ο Έλληνας ΥΠΕΞ προχωρούσε σε αυτές τις δηλώσεις καθησυχασμού το τουρκικό υπουργείο  Άμυνας έδινε βίντεο στη δημοσιότητα με το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο να κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ υπο τη συνοδεία μιας τουλάχιστον φρεγάτας ΜΕΚΟ της TCG BARBAROS.

Το ακριβές σημείο στο οποίο θα προβεί σε παράνομη γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

Ωστόσο, πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι η παράνομη γεώτρηση θα γίνει ανατολικά της Κύπρου, δηλαδή, ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Υπενθυμίζεται ότι Navtex, με την οποία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο και καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε  η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Η διάρκεια της οδηγίας προς ναυτιλλομένους θα είναι από την 1 μέχρι τις 5 Ιουλίου, όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018. Εκτιμάται πως σκοπός της Navtex είναι η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου Γιαβούζ από το να επιχειρήσει να βάλει τρυπάνι στο οικόπεδο 3, όπου οι Τούρκοι παρεμπόδισαν τον Φεβρουαρίου του 2018 το Saipem 12000 της ΈΝΙ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ