(upd 10:30)Στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 10:30 ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου από ελληνικής πλευράς βρίσκονται μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Πομπέο με τους δύο πολιτικούς να έχουν έναν σύντομο διάλογο με χαμόγελα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

-Αρχικό κείμενο 7:50

Αυτή τη στιγμή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην Αθήνα.Έφτασε χθες το βράδυ και τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Στις 10:30π.μ. θα συναντήσει τον πρωθυπουργό , στις 11:25 π.μ., τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ στις 12:30 θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια για να υπογράψουν τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα, την πρώτη της θητείας του, πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μια επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας εκείνος πρόκειται να έχει επαφές κορυφής αλλά και να υπογράψει την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας που είχαν συνάψει Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες το μακρινό 1990.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος Αμερικανός ΥΠΕΞ που είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν ο Τζον Κέρι τον Δεκέμβριο του 2015. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Μάικ Πομπέο αναμένεται σήμερα Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Πομπέο προσγειώθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, με τον κ. Δένδια να τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Η Ελλάδα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό μιας «περιοδείας» στο πλαίσιο της οποίας εκείνος επισκέφθηκε τη Ρώμη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει αύριο, Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, έχοντας εν τω μεταξύ προετοιμάσει το έδαφος και για τον δεύτερο γύρο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ που αναμένεται τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων.

Από αμερικανικής πλευράς, επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Ρίκερ ενώ στις επί μέρους θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων και οι βοηθοί υφυπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις οικονομικές-επιχειρηματικές σχέσεις και εκπαιδευτικά-πολιτιστικά θέματα, Μανίσα Σινγκ (Manisha Singh) και Μαρί Ρόις (Marie Royce) αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος του στρατηγικού διαλόγου είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2018.

Η νέα αμυντική συμφωνία

Κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο πρόκειται να υπογράψουν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας.

Η επικαιροποίηση της συμφωνίας κρίνεται απαραίτητη καθώς οι προκλήσεις στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια, όπως άλλωστε έχουν αλλάξει και πολλά από τα δεδομένα αναφορικά με τη «διασπορά» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντός των ελληνικών συνόρων.

Με το νέο πρωτόκολλο τροποποίησης που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα, ουσιαστικά θεσμοποιείται αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα όπου επίσης αναμένονται εξελίξεις, και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη. Στη Λάρισα υπάρχουν σταθμευμένα αμερικανικά UAVs και στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αμερικανικά ελικόπτερα.

Επιπλέον πλέον η συμφωνία για την αμερικανική παρουσία θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε χρόνο, επ αορίστον.

Δηλαδή ουσιαστικά, η χρονική διάρκεια της νέας συμφωνίας είναι ανοικτή σε βάθος χρόνου και μπορεί να ακυρωθεί μόνο εφόσον καταγγελθεί από τη μία ή την άλλη πλευρά.

Όσο για την Αλεξανδρούπολη, εκείνη αποκτά ρόλο κόμβου για τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής κατά παράκαμψη της Τουρκίας, ενώ συνολικότερα η Ελλάδα έχει στα μάτια της Ουάσιγκτον κομβικό θέση για τη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Πάντως οι ΗΠΑ αρνήθηκαν οποιαδήποτε σύνδεση της νέας αμυντικής συμφωνίας με την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, απαντώντας πως η συμφωνία από μόνη της αρκεί (φυσικά αυτό δεν ισχύει), κάτι που δημιουργεί προβληματισμό. Επίσης και τα ανταλλάγματα, (ενοικίαση UAV και εκσυγχρονισμός βάσεων) δεν δημιουργούν ενθουσιασμό.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία κλιμακώνει σε Κύπρο και Αιγαίο από τη μία επιχειρώντας γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και από την άλλη εκδίδοντας NAVTEX για ρωσική  άσκηση έξω από την Κάρπαθο

Την μεγάλη σημασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Μία Συμφωνία που «θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας», όπως είπε, εξηγώντας ότι αυτή η τροποποίηση της αμυντικής συμφωνίας του ’90 , είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μηνών.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που θα έχει αύριο με τον κ. Πομπέο, είπε ότι «θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων, συμπεριλαμβανομένων της κατάστασης στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι τούτο «είναι εξαιρετικό» καθώς είναι η τρίτη φορά που βλέπει τον κ. Πομπέο μέσα σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Υπουργού μετά από αρκετά χρόνια». Σημείωσε δε ότι «την τελευταία φορά ο κ. Κέρι είχε μείνει στην Αθήνα 2, 3 ώρες, ο κ. Πομπέο θα μείνει στην Αθήνα 3 μέρες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ