Ν.Δένδιας από Κάιρο: «Αερολογίες» περί «οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο» και «Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση»!
Την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ανακοίνωσε με αόριστο και καθόλου πειστικό τρόπο από το Κάιρο, όπου βρίσκεται, υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Τίποτα το συγκεκριμένο, τίποτα το ουσιαστικό, τίποτα που να μπορέσει να εκληφθεί στα σοβαρά ως απάντηση της Ελλάδας στην τουρκική «πειρατεία» με την ανακήρυξη ΑΟΖ από την ΝΑ Τουρκία μέχρι την Λιβύη δια μέσου όχι απλώς της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στην περιοχή της Καρπάθου!
Η αναφορά που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην υπογραφή αλληλοαναγνώρισης των ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης στερείται σοβαρότητας (άλλωστε για «έλλειψη σοβαρότητας» κατηγόρησε και σήμερα από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Α.Σαμαράς τον Νίκο Δένδια).
Ετσι ανακοινώθηκε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν την κοινή πεποίθηση ότι ο Λίβυος πρόεδρος Σαράτζ «πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια».
Πραγματικά είναι να απορεί κάποιος πώς λέγονται αυτά τα πράγματα αφού η Αθήνα η ίδια έχει νομιμοποιήσει τον Λίβυο πρόεδρο Σαράτζ, αναγνωρίζοντας την κυβέρνησή του, άρα και όλες τις πράξεις και ενέργειές του,
Και συνέχισε λέγοντας: «Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Πιο «ξενέρωτη» και εκτός τόπου και χρόνου δήλωση, δεν θα μπορούσε να είχε κάνει. Η Τουρκία ανακήρυξε ΑΟΖ και την συνέδεσε με αυτή της Λιβύης (και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, εκτός και αν η Τουρκία ηττηθεί στο πεδίο της μάχης) και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, λέει ότι «Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση»!
Είναι σαν κάποιος να έχει διαρρήξει το σπίτι και να στέκεται μπροστά στο χρηματοκιβώτιο και να λέει ο νοικοκύρης «Θα συνεχίσω να παρατηρώ την ληστεία» αντί να αμυνθεί!
Αναλυτικά, ο κ. Δένδιας δήλωσε:
“Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.
Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj.
Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.
Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα.”
Το θέμα όμως είναι ότι άλλο είναι η «επιτάχυνση» και άλλο η «οριοθέτηση».
Με άλλα λόγια η Αίγυπτος προτίθεται να μπει αποφασιστικά σε μια τέτοια διαδικασία;
Αυτό γιατί η μέχρι τώρα στάση της ήταν αυτή της «κωλυσιεργίας», λέγοντας στην Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς, βρείτε τα πρώτα με την Τουρκία για να προχωρήσει και η δική μας συμφωνία.
Μια συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου παράλληλα θα προκαλέσει «εγκεφαλικά» στην Άγκυρα, καθώς όπως φαίνεται στον χάρτη ουσιαστικά κόβει τα τουρκικά -ανεδαφικά- πλην όμως οράματα για σύνδεση της Τουρκίας με τη Λιβύη.
Κάτι σημαίνει πως η Αίγυπτος μπαίνει στο στόχαστρο της Τουρκίας πιο πολύ αυτή τη φορά.
Σε μια τέτοια περίπτωση έχουν Αθήνα και Κάιρο την αποφασιστικότητα να διασφαλίσουν στρατιωτικά την βιωσιμότητα των δύο ΑΟΖ γιατί είναι σίγουρο πως αυτή θα αμφισβητηθεί στην πράξη από την Τουρκία.
Και θέλει ο Αλ Σίσι να μπει σε μια απευθείας σύγκρουση με την Τουρκία; Έχει συμφέρον να το πράξει τώρα;