Απελαύνεται αύριο ο Λίβυος πρέσβης – Σήμερα το βράδυ λήγει το τελεσίγραφο
Όπως όλα δείχνουν η ελληνική κυβέρνηση θα απελάσει αύριο τον Λίβυο πρέσβη, καθώς δεν έχει δώσει ακόμα τους χάρτες της συμφωνίας της κυβέρνησης των ισλαμιστών της Τρίπολης με την Άγκυρα.
Το βράδυ της Πέμπτης λήγει το τελεσίγραφο που έχει επιδώσει το υπουργείο Εξωτερικών στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για να δώσει τους χάρτες. Εάν δεν το πράξει, τότε θα ακολουθήσει η απέλασή του από τη χώρα μας.
Ο Λίβυος αναμένεται να κληθεί αύριο (6 Δεκεμβρίου) στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, όπου θα ενημερωθεί για την ενεργοποίηση της απόφαση απέλασης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Αναμένεται να του δοθεί ένα σύντομο χρονικό περιθώριο (ενδεχομένως διήμερο) για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι από το βράδυ της Τετάρτης η ελληνική πλευρά έχει στα χέρια της το σχέδιο της συμφωνίας. «Έχει περιέλθει σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Αυτό δεν έχει παραδοθεί από την πρεσβεία της Λιβύης. Ωστόσο, το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει ότι δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» ανέφεραν.
Διευκρινίζεται, επίσης, ότι το επίμαχο μνημόνιο περιήλθε σε γνώση της Ελλάδας προτού δημοσιευτεί, από πηγή που δεν είναι ούτε λιβυκή ούτε τουρκική.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.
Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα προχωρά η Αθήνα μετά την άρνησή του να παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Η προθεσμία που είχε δώσει ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, λήγει την Παρασκευή και – άνευ συγκλονιστικού απροόπτου – ο Λίβυος πρέσβης θα κληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής, θα του εξηγηθεί ο λόγος απέλασής του, θα του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός persona non grata και θα του δοθεί μια προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να αποχωρήσει από την χώρα.
Αξίσει να σημειωθεί ότι το το υπουργείο Εξωτερικών είχε λάβει γνώση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα πριν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά όχι δια της επισήμου οδού.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς την αναγνώριση της κυβέρνησης του στρατηγού Χαφτάρ αν και μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται διστακτική να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.