Το καθεστώς της Λιβύης καταγγέλλει την συνάντηση Χάφταρ-Δένδια: «Δεν είχατε δικαίωμα να τον δείτε»!
Το καθεστώς της Λιβύης το οποίο βρίσκεται υπό στρατιωτική κατάρρευση επιτέθηκε σήμερα κατά της Αθήνας για την συνάντηση που έκανε χθες ο Ν.Δένδιας με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ καθώς με την κίνηση αυτή ο Έλληνας ΥΠΕΞ ξεκίνησε την διαδικασία αναγνώρισης της παράταξης του στρατάρχη ως πόλου πολιτικής εξουσίας στην διχοτομημένη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (και δυστυχώς ακόμα και από την Αθήνα) της Λιβύης Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα κατήγγειλε, σε ανακοίνωσή του, τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Ο Σιάλα έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών (…) οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση” της Λιβύης».
Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό ο Χ.Χάφταρ ζήτησε να ανοίξει ελληνικό προξενείο στην Βεγγάζη και από την στιγμή που η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη είναι κλειστή για λόγους ασφαλείας εδώ και χρόνια, μια τέτοια κίνηση εάν τελικώς γίνει, σημαίνει την αναγνώριση Χάφταρ ως του μοναδικού νόμιμου ηγέτη της χώρας από την ελληνική Πολιτεία.
Όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, η συζήτηση μεταξύ του κ. Δένδια και του στρατάρχη Χαφτάρ εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.
Ο κ. Δένδιας, κατά την ίδια ανακοίνωση, εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο. Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.