Δίχτυ προστασίας, ηθική και πολιτική στήριξη, και πολύ στενή συνεργασία στη δύσκολη μεταβατική περίοδο που βιώνουν ζήτησαν από την ελληνική Πολιτεία οι Έλληνες Αιγυπτιώτες από το βήμα της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την ελληνική Διασπορά.

Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, ο επ.

πρόεδρος και ο εκπρόσωπος της Ελ. Κοινότητας Αλεξανδρείας, Στέφανος Ταμβάκης και Εδμόντος Κασιμάτης αντίστοιχα καθώς επίσης και οι πρόεδροι των Συνδέσμων Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας και Αιγυπτιωτών Ελλήνων, Σπυρίδων Καμαλάκης, Κρυστάλλω Τρίμη και Κώστας Μιχαηλίδης σκιαγράφησαν την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο μέσα από τα δικά τους μάτια.

Μολονότι δήλωσαν συντηρητικά αισιόδοξοι, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ομιχλώδης πολιτική κατάσταση για μία παροικία που άνθισε επί δύο περίπου αιώνες και μολονότι έχει συρρικνωθεί αριθμητικά διατηρεί ακόμη σήμερα πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά διαβίωσης και κοινωνικού ιστού.

Ο κ. Καβαλής επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα ο σεβασμός της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου σχετικά με προστασία της τεράστιας περιουσίας της ελληνικής παροικίας αλλά και την ανάγκη στήριξης του ελληνισμού στην Αίγυπτο καθώς, όπως σημείωσαν, η έντονη παρουσία, σε όλα τα επίπεδα, της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα άρχισε να επισκιάζει τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την ελληνική πλευρά.

Σήμερα, όπως είπε ο ίδιος, οι δύο μεγάλες ελληνικές κοινότητες, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας αριθμούν από 5.000 περίπου εγγεγραμμένους παροίκους. Στην Αίγυπτο λειτουργούν 121 ελληνικές επιχειρήσεις με επενδυμένα κεφάλαια 800 εκ.

ευρώ, ενώ η ελληνική ακίνητη περιουσία κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, καθώς βρίσκεται σε στρατηγικές θέσεις στα κέντρα των δύο πόλεων.

Ακόμα και σήμερα, και μετά την αραβική άνοιξη και την επικράτηση ισλαμιστικών κομμάτων, όπως είπε ο κ. Ταμβάκης, οι Έλληνες μπορούν να διαβιούν ελεύθερα, να ασκούν δημόσια τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να έχουν ανεμπόδιστη τη λειτουργία όλων των κοινοτήτων και οργανώσεων της ομογένειας. Ωστόσο, ο ίδιος περιέγραψε την ύπαρξη ενός δυσάρεστου κλίματος που έχει δημιουργηθεί τελευταία στην Αίγυπτο απέναντι στην ελληνική παροικία εξ αιτίας των ρατσιστικών ενεργειών, τυφλής βίας εναντίον Αιγυπτίων στην Ελλάδα που έχουν αντίκτυπο στον ελληνισμό. «Αν δεν σταματήσει εδώ και τώρα, πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζημιά που θα προκληθεί» τόνισε ζητώντας από τους βουλευτές της Επιτροπής να μεταφέρουν το μήνυμα-έκκληση μαζί με τις ανησυχίες των Αιγυπτιωτών σε όλους.

Την ανάγκη διατήρησης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας, αλλά και την ανάγκη συνέχισης της λαμπρής εκπαιδευτικής παράδοσης της ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας επισήμανε ο κ. Κασιμάτης. «Με τη διαρκή οικονομική συμμετοχή μας, που μόνο κατά το τρέχον σχολικό έτος υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσει το ποσό των 120.000 ευρώ, διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση την ιστορικά διαχρονική δέσμευση της Κοινότητας Αλεξανδρείας να επιτύχει την, μέσω των εκπαιδευτηρίων της, τη διαρκή εμπέδωση και διαμόρφωση της ελληνικής συνείδησης στους παροίκους μας». Ο ίδιος κατέθεσε επίσης και μία πρόταση για την εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ με δραστική μείωση του κόστους των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. Με δεδομένο, όπως είπε, ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να προσφέρουν τα έξοδα μεταφοράς και στέγης, το κόστος ενός δασκάλου ετησίως μπορεί να είναι για το ελληνικό κράτος μόνο 12.000 ευρώ (με βάση την αμοιβή 1.000 ευρώ μηνιαίως) αντί των 252.000 ευρώ που κόστιζε μέχρι σήμερα.

Τη σημασία προστασίας και διατήρησης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καμαλάκης, επισημαίνοντας την μεγάλη ανάγκη συμπαράστασης που έχει σήμερα ο ελληνισμός της Αιγύπτου ως και ένα «αντίδωρο» όλων αυτών που προσέφερε σε καλές εποχές στο ελληνικό κράτος.

Στο μείζον πρόβλημα και την ανησυχία που δημιουργεί η έκρηξη της βίας στην Ελλάδα αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές αλλά και οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο, με εξαίρεση τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Γρέγο ο οποίος είπε -μεταξύ άλλων- ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που υποφέρουν από τη ρατσιστική βία των αφρικανών και των ασιατών οι οποίοι δεν χρειάζονται ως εργατικά χέρια στην Ελλάδα και δηλώνοντας την «απογοήτευσή» του από τη συνεδρίαση αποχώρησε από την αίθουσα τονίζοντας ότι αρνείται να λάβει την ημερήσια αποζημίωσή του από αυτή την Επιτροπή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ