Την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ ανάρτησε τις συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ και με την κατάθεση των συντεταγμένων αυτών, οριοθετεί πλέον την τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ η οποία φτάνει ανατολικά και νότια της Κρήτης η Αθήνα αρνείται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην κατάθεση των δικών της συντεταγμένων στον ΟΗΕ με τις οποίες θα δηλώνεται η θέση για τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αφού ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δεν θεωρεί μια τέτοια ενέργεια χρήσιμη για την κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Να πούμε ότι πλέον η Ελλάδα στερείται του δικαιώματος να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο και κατάθεση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ, καθώς υπερκαλύπτει την αντίστοιχη τουρκική οπότε το μόνο που της απομένει είναι η οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μιλώντας χτες σε ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Ασφάλεια και προοπτικές για τους νέους ενεργειακούς δρόμους στη νοτιανατολική Μεσόγειο» ο Νίκος Δένδιας δεν τάχθηκε υπέρ μιας μονομερούς δημοσιοποίησης στον ΟΗΕ των συντεταγμένων που θεωρεί η Αθήνα ότι καθορίζουν τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Η μονομερής δήλωση δε συνιστά κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα αποστείλει η Αθήνα αναλυτική περιγραφή των συντεταγμένων.

«Η οριοθέτηση δε γίνεται μονομερώς με δήλωση, αλλά με συμφωνίες μεταξύ των κρατών και για αυτό βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και με την ιταλική και την αιγυπτιακή πλευρά», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Σημειώνεται ότι χθες στην ίδια ημερίδα ο Ν.Δένδιας πριν περάσουν εικοσιτέσσερις ώρες από την δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν προς βουλευτές του κόμματός του ότι «Η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί την κατάσταση που δημιουργήσαμε στη Μεσόγειο» και λιγότερες από σαρανταοκτώ ώρες από το άτυπο «μοίρασμα» της Ελλάδας στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» από τους «συνήθεις υπόπτους» (Αμερικανός πρέσβης, Τούρκος πρέσβης, Ν.Μπακογιάννη, Δ.Καιρίδης κλπ), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε μία δήλωση με αποδέκτη την Τουρκία που αλλάζει 100% την ελληνική πολιτική έναντι της Τουρκίας από το 1974.

Συγκεκριμένα απαντώντας στις τελευταίες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «συμβιβασμού και μοιράσματος της Α.Μεσογείου» ο Νίκος Δένδιας δήλωσε  ότι «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για έντιμη συνεννόηση με την Τουρκία» ανοίγοντας έτσι την διάπλατα τον δρόμο προς την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων από της ΑΟΖ και «αναθεώρηση» των εναέριων συνόρων στο Αιγαίο, του καθεστώτος ύπαρξης ελληνικών δυνάμεων αυτοάμυνας επάνω στα νησιά του Αιγαίου που διεκδικεί η Τουρκία.

Και μάλιστα προσδιόρισε ότι «Ωστόσο η Ελλάδα είναι διαχρονικά ανέτοιμη για ανατολίτικο παζάρι και ανέντιμο, καταχρηστικό συμβιβασμό» άρα, δεν πρέπει να αρκεστούμε σε αυτό το «κάτι» που μας δίνει  με την δήλωσή του ο Ρ.Τ.Ερντογάν, αλλά θέλουμε «κάτι παραπάνω».

Σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η ελληνική υφαλοκρηπίδα πρέπει να υπενθυμίσουμε το γνωστό επεισόδιο με το Malene Ostervold που έλαβε χώρα στην περιοχή 80 ν. μ. νοτίως της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελορίζου, στο όριο του FIR Αθηνών:

Μεταξύ 14-16 Νοεμβρίου 2008 το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο MALENE OSTERVOLD που είχε μισθωθεί από την Τουρκία εισήλθε για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τότε το νορβηγικό σκάφος που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) που απέπλευσε από τη Μερσίνα, συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) και άρχισε στις14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κανονιοφόρος Ρ-61 “Πολεμιστής” κάλεσε τα δύο πλοία, να διακόψουν τη δραστηριότητα τους γιατί βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και μόνη αρμόδια να χορηγήσει άδεια ερευνών για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι η ελληνική κυβέρνηση. 

Για πρώτη φορά γνωστοποιήθηκαν στον καπετάνιο, συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο συγκεκριμένο σημείο.

Νωρίτερα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, και τα 3 σκάφη βρισκόταν περίπου 120 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Η κρίση έληξε στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους , όταν αποχώρησε το νορβηγικό πλοίο και η τουρκική φρεγάτα.

Αργότερα τα Wikileaks αποκάλυψαν τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, σύμφωνα με το οποίο, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, Δ.Γράψας είχε απειλήσει με βύθιση το MALENE OSTERVOLD, αν συνέχιζε την αποστολή του…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ