«Είμαστε εδώ και δεν πάμε πουθενά. Ουσιαστικά αυξάνουμε την παρουσία μας», τόνισε ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ (Gregory Pfleger), μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της.

«Είμαστε εδώ παρόντες. Αυτό είναι το νούμερο ένα σημείο», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόξενος, ο οποίος μίλησε ακόμα για τη στρατηγική φύση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και το αμερικανικό ενδιαφέρον γι’ αυτό, τη σημασία του πλωτού σταθμού FSRU για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, τις ευκαιρίες που «βλέπει» για τις αμερικανικές εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και την ευρωατλαντική τους προοπτική.

«Σε ανεπίσημο επίπεδο, έχουμε παρουσία εδώ κι έναν αιώνα. Ένα από τα σπουδαιότερα περιουσιακά στοιχεία που οι ΗΠΑ έχουν στην Ελλάδα είναι οι εταίροι μας σε όλη τη χώρα. Από την ΑΧΕΠΑ ως την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, από το Κολλέγιο Ανατόλια έως όλους τους υποτρόφους (προγραμμάτων) που επιστρέφουν και εργάζονται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και τις επιχειρηματικές μας επαφές σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

“Αυτή η παρουσία είναι σταθερή από την πρώτη μέρα. Αυτό που άλλαξε -θεωρώ- είναι η ελληνική αντίληψη για την παρουσία αυτή, αλλά και η αντίληψη της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τη σημασία της», υπογράμμισε ο κ. Φλέγκερ, θέλοντας να καταδείξει το βάθος της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόξενος είπε, ακόμα, πως «βλέπει» ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα σε διάφορους τομείς, ενώ μεταξύ των επιτυχημένων παραδειγμάτων στο πεδίο ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στον τομέα του επιχειρείν έφερε αυτό της Raycap, με έδρα τη Δράμα.

«Δεν θέλω να υπερβώ τα εσκαμμένα σε επιχειρηματικά ζητήματα, αλλά βλέπω ενδιαφέρον (για επενδύσεις)», σημείωσε ο κ. Φλέγκερ, επισημαίνοντας πως ένας τομέας που αναπτύσσεται εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα, είναι η καινοτομία στην υψηλή τεχνολογία, κάτι που καθίσταται καταφανές και από τη δραστηριοποίηση εταιρειών όπως η Veltio, η Cisco και η Pfizer.

«Είναι κάτι που το λέμε εδώ και μία διετία τώρα, από τη ΔΕΘ 2018· τη σημασία ανάπτυξης αυτού του τομέα λόγω και του υφιστάμενου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχει η περιοχή. Έχετε το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στα Βαλκάνια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έχετε μια πολύ ζωντανή νεανική πόλη που λαχταρά για τέτοιου είδους επενδύσεις, για τέτοιου είδους ευκαιρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόξενος.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αμερικανός πρόξενος στον ρόλο της ανάπτυξης της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας για την εδραίωση της Ελλάδας στην καθιέρωσή της ως «περιφερειακής ηγέτιδας (δύναμης)» και «πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Με αφορμή, δε, τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα από το βήμα του Thessaloniki Regional Forum για την προοπτική παρουσίας startups από τα Βαλκάνια στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του ερχόμενου Σεπτεμβρίου (σ.σ. ο κ. Φλέγκερ είχε παροτρύνει τους Βαλκάνιους συμμετέχοντες στο φόρουμ να φέρουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους στη ΔΕΘ), σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει (και είναι ήδη) έναν βαλκανικό κόμβο για τις startups, σημειώνοντας πως «υπάρχει χώρος για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη» με την απαραίτητη δουλειά που πρέπει να γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους.

Πέραν, ωστόσο, της οικονομίας και του τομέα της επιχειρηματικότητας, ο κ. Φλέγκερ αναφέρθηκε και στη διμερή συνεργασία στον πολύ σημαντικό τομέα της εκπαίδευσης, εξαίροντας τη συνεργασία με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και υπογραμμίζοντας τις πολύ καλές δυνατότητες που, όπως σημείωσε, υπάρχουν για περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης αυτής.

Στρατηγική η φύση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Επιβεβαιώνοντας το αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Φλέγκερ υπογράμμισε πως «ως αμερικανική κυβέρνηση βλέπουμε ξεκάθαρα τη στρατηγική αξία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, την πολύ στρατηγική φύση αυτού του λιμανιού» και σημείωσε πως «ρόλος μας είναι να ενισχύσουμε αυτό το προφίλ, όπως κι έχουμε κάνει».

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από (Αμερικανούς) ιδιώτες για το συγκεκριμένο λιμάνι, επισημαίνοντας μάλιστα πως «το ενδιαφέρον αυτό επεκτείνεται και πέρα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά θα δούμε πώς θα πάει αυτό», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις στην όλη διαδικασία. «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ακόμα καθορίσει τους όρους ή το χρονοδιάγραμμα. Ελπίζουμε πως η διαδικασία αυτή θα “τρέξει” ταχύτερα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, ο Αμερικανός πρόξενος χαιρέτισε το γεγονός ότι ένας ακόμη κρίκος συμπληρώνεται στην αλυσίδα με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας (σ.σ. η Bulgartransgaz, δηλαδή ο βουλγαρικός ΔΕΣΦΑ έχει αποφασίσει την εξαγορά ποσοστού 20% στην εταιρεία Gastrade) στο πρότζεκτ, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Φλέγκερ, σε ό,τι αφορά το αμερικανικό φυσικό αέριο που θα «τρέξει» μέσω του πλωτού σταθμού FSRU αλλά κι αυτού που ήδη «τρέχει» μέσω της Ρεβυθούσας, «είναι η ευελιξία και η ασφάλεια που παρέχει στους Ευρωπαίους εταίρους μας».

«Εισάγοντας αμερικανικό αέριο από τη Ρεβυθούσα, για παράδειγμα, και δημιουργώντας αυτή τη νέα δίοδο στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη μέσω του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, διανοίγονται νέα μονοπάτια στον ανταγωνισμό και στις πηγές για την περαιτέρω εδραίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης και της αποτροπής χρήσης της ενέργειας ως εργαλείο ή ως “όπλο” από άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόξενος.

Σταθερότητα και ευημερία, ο στόχος για τα Βαλκάνια

Ο Αμερικανός πρόξενος, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο πριν από την πρόσφατη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε και στο πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την περιοχή ευρύτερα, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια για όλες τις χώρες» προκειμένου να αποφευχθούν διαμάχες και διενέξεις του παρελθόντος, που προκαλούν προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, εκεί που οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ αναζητούν ρήγματα και διχασμούς στις χώρες της περιοχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την όλη κατάσταση εντελώς διαφορετικά και «μέσω των σχέσεων και των δεσμών που αναπτύσσουμε, μέσω του εμπορίου και των εκπαιδευτικών ανταλλαγών -όλα αυτά στα οποία επικεντρωνόμαστε κι εδώ στη Θεσσαλονίκη -ενισχύουμε τη συνεργασία στη βάση των αρχών κι αξιών που όλοι έχουμε, αξίες που είναι εμπεδωμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διατλαντικούς θεσμούς και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη (των χωρών της περιοχής) στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ