Τι θα αλλάξει στην Μεσόγειο με την συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας;
Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ανακήρυξη ΑΟΖ είναι ιστορική και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και στην ανατολική Μεσόγειο για τον απλούστατο λόγο ότι για πρώτη φορά, η Ελλάδα έστω σε ένα μέρος θα αποκτήσει επίσημα ΑΟΖ και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ενεργειακού της πλούτου στις συγκεκριμένε θαλάσσιες ζώνες.
Στην ουσία δεν καταργεί το τουρκολυβικό σύμφωνο, για όσους έχουν αυτή την αυταπάτη, αλλά το ακυρώνει εν τη πράξει, διότι αν αμφισβητήσει η Τουρκία ή η Λιβύη την συμφωνία αυτή τότε θα επιχειρήσουν όχι μόνο να καταλύσουν την ελληνική κυριαρχία αλλά και την ιταλική και στην Άγκυρα αυτό δεν το θέλουν, ξέρουν ότι τα άλλα κράτη θα την αντιμετωπίσουν πολύ διαφορετικά από ότι το ελληνικό κράτος που την ανέχεται.
Η Ιταλία αναγνωρίζει όρια για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όρια τα οποία αμφισβητεί η Άγκυρα ενώ παράλληλα, ο καθορισμός και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου (εάν τελικά συμβεί και με τι ανταλλάγματα) διαγράφει τη ζώνη που καλύπτει το τουρκολυβικό σύμφωνο το οποίο επιχειρεί να αρπάξει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο είναι σε εκκρεμότητα και είναι πολύ κρίσιμες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, το τελευταίο διάστημα αναθερμάνθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η ανακήρυξη ΑΟΖ και με την Αίγυπτο ουσιαστικά θα ακυρώσει στην πράξη το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης καθώς κάθε τουρκική ενέργεια θα αμφισβητήσει δικαιώματα και της Ιταλίας και της Αιγύπτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συζητήσεις γίνονται μεταξύ της Αθήνας και της Αλβανίας για το ίδιο θέμα.
Η υπόθεση της συμφωνίας με τη Ρώμη «σέρνεται» από το 1977 καθώς από τότε υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα η οποία παρέμενε στο συρτάρι.
Το ζήτημα είναι με ποιους όρους θα καθοριστούν οι θαλάσσιες ζώνες με Αίγυπτο και Αλβανία καθώς όλοι θέλουν ανταλλάγματα, ειδικότερα όταν σε βλέπουν να τρέχεις να οριοθετήσεις ΑΟΖ όταν θα έπρεπε να το έχεις κάνει από την δεκαετία του ’80…
Πάντως, εάν επιτέλους καθοριστεί η ΑΟΖ με Ιταλία, Αλβανία και Αίγυπτο θα μπορεί η Ελλάδα να ξεκινήσει μερική εκμετάλλευση του συνόλου των υδρογονανθράκων της.