Mε πανηγυρική δοξολογία στον ελληνοορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης,  ο Ελληνισμός της Αυστρίας, τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. 

Παρόντες στη δοξολογία και στην τελετή για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στη Βιέννη, στην πόλη όπου έγινε το πρωτανάκρουσμα του Γένους, ήταν εκατοντάδες μέλη της Ομογένειας, Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας και πολλοί εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών στην Αυστρία, με επικεφαλής την επιτετραμμένη της Ελλάδας Νίκη Καμπά (η οποία εκπροσωπούσε τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό πρέσβη Θεμιστοκλή Δημίδη) και τον πρέσβη της Κύπρου, Κωνσταντίνο Παπαδήμα. Στο χαιρετισμό της στη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, η κ. Καμπά μίλησε για τη σημασία της επετείου, ημέρας που, όπως είπε, αποτελεί καταξίωση του ιστορικού παρελθόντος του Ελληνισμού, επιβεβαίωση της αδιάκοπης ιστορικής παρουσίας του τα νεότερα χρόνια, αλλά και ανεκτίμητο οδηγό για τις επόμενες γενεές.

Στη σημασία της Παλιγγενεσίας και στη συμβολή του Ελληνισμού της Διασποράς σε αυτή, τονίζοντας πως το κατόρθωμα του 1821 ξεκίνησε από τον Παραδουνάβιο Ελληνισμό και ιδιαίτερα από εκείνον της Βιέννης, αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Αρσένιος.

Ακολούθως, η ομήγυρη με επικεφαλής τους μαθητές και μαθήτριες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης – του αρχαιότερου εν ενεργεία ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό, το οποίο γιόρτασε το 2004 τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του – κατευθύνθηκε στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου, όπου τελέστηκε αρχιερατικό τρισάγιο για τον μεγάλο οραματιστή, πρόδρομο και εθνομάρτυρα καθώς και για τους άλλους ήρωες της Εθνικής Επανάστασης.

Στεφάνια στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου κατέθεσαν, η επιτετραμμένη της Ελλάδας και ο πρέσβης της Κύπρου, εκπρόσωποι των ιστορικών Κοινοτήτων Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας.  

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ