Το Βερολίνο θα επιτρέψει στην Αθήνα να παραστεί στη νέα διάσκεψη για την Λιβύη ως… παρατηρητής
Δεν θα έχει πρόσβαση σην λήψη αποφάσεων
Μετά από σειρά διασκέψεων που έγιναν για την Λιβύη χωρίς την παρουσία της Ελλάδας με υπαιτιότητα της Γερμανίας, το Βερολίνο τώρα αποδέχεται να συμμετάσχει για πρώτη φορά η Αθήνα ως… παρατηρητής (κάτι σαν τουρίστας).
Δηλαδή δεν θα έχει λόγο στις αποφάσεις και στις εξελίξεις σε μια χώρα η οποία έχει υπογράψει ένα παράνομο μνημόνιο μαζί με την Τουρκία, με το οποίο οριοθετούν αυθαίρετες θαλάσσιες ζώνες και αρπάζουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Κι όλα γίνονται επειδή το ζητούν οι Γερμανοί που παραδοσιακά ακολουθούν φιλοτουρκική πολιτική.
Όσον αφορά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβρη στην Λιβύη, η ελληνική πλευρά θεωρεί την ολική απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων ως βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών.
Έτσι προσδοκά ότι θα φύγουν οι τουρκικές δυνάμεις και οι δυνάμεις των Τουρκμένων τζιχαντιστών που έχουν έρθει εκεί από την Συρία.
Θεωρούν ως σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι δέχθηκε η Γερμανία τη συμμετοχή της Ελλάδας με καθεστώς χώρας παρατηρητή στην Υπουργική Διάσκεψη για την Λιβύη αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα από την στιγμή που δεν μπορεί να συμμετάσχει στην λήψη των αποφάσεων.
Για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε χάρτη με τη παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, προκειμένου να οπτικοποιήσει την τουρκική απειλή και να κάνει τους Ευρωπαίους να καταλάβουν τι συμβαίνει αυτή την στιγμή.
Τι μπορούν όμως να κάνουν οι Ευρωπαίοι; Από την στιγμή που οι Ταλιμπάν ξαναπήραν την εξουσία στο Αφγανιστάν ο ρόλος της Άγκυρας αναβαθμίστηκε πάρα πολύ καθώς έχει πρόσβαση στη νέα ισλαμιστική κυβέρηνση και ταυτόχρονα θα είναι αυτή που θα ελέγξει τις ροές των Αφγανών που επιχειρούν να φύγουν με κάθε τρόπο από την χώρα.
Πολύ απλά η Τουρκία θα απειλεί συνεχώς ότι θα ανοίξει τα σύνορά της για να στείλει εκατομμύρια αλλοδαπών στην Ευρώπη και βασικά… στην Ελλάδα.
Πάντως αντιλαμβανόμενος ο Ν.Δένδιας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα έχει ξεκινήσει συναντήσεις με σειρά Αφρικανικών κρατών.
Πέραν της Αιγύπτου (την οποία η Τουρκία έχει ξεκινήσει να την επαναπροσεγγίζει), η Ελλάδα επιδιώκει την ανάπτυξη στενών επαφών με την Ρουάντα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου στη Κεντρική Αφρική.
Ενδιαφέρονται στο ΥΠΕΞ για την περιοχή του Σαχέλ, η οποία ελέγχεται ως επί το πλείστον από ισλαμιστές οι οποίοι με την σειρά τους έχουν στενές επαφές με την Άγκυρα.
Όπως σημείωσαν διπλωματικές πηγές η κατάσταση στο Σαχέλ έχει μεγάλο αντίκτυπο σε θέματα ασφαλείας αλλά και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.