Αιγυπτιακά ΜΜΕ για τριμερή με Ελλάδα και Κύπρο: «Εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας»
Οι ειδικοί τόνισαν ότι η ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου έχει μεγάλο οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο στα αιγυπτιακά συμφέροντα, ειδικά όσον αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας, επισημαίνοντας ότι ο κύκλος της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι λιγότερο σημαντικός από τον αραβικό, τον ισλαμικό ή τον αφρικανικό κύκλο στον οποίο κινείται η Αίγυπτος, γράφει το αιγυπτιακό δημοσίευμα και αποδίδει ο Εχέδωρος.
Σήμερα, ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι βρισκόταν στη σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των τριών χωρών στην Αθήνα, η οποία είναι η ένατη σύνοδος κορυφής των τριών χωρών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού και της κοινής συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Περιφερειακή Ισορροπία
Ο Δρ Αλάα Αμπντέλ Χάφιζ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο «Assiut», είπε ότι αυτές οι διαδοχικές σύνοδοι κορυφής με την Κύπρο και την Ελλάδα υποστηρίζουν τον αιγυπτιακό ρόλο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καθώς και οικονομικά συμφέροντα όπως η εκμετάλλευση του πλούτου μας στο μεσογειακό αέριο και συμφωνίες για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο χώρες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Αμπντέλ Χάφιζ πρόσθεσε στον Al-Dostour ότι οι επενδύσεις που επέστρεψαν στην Αίγυπτο από αυτή τη συμμαχία υπερβαίνουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αντανακλά θετικά την εθνική οικονομία.
Συνέχισε λέγοντας ότι: Οι αιγυπτιακές σχέσεις με τις δύο χώρες επιτυγχάνουν περιφερειακή ισορροπία και αποτρέπουν την παρουσία μίας ή περισσότερων χωρών που ελέγχουν την περιοχή και μόνο, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία στις σχέσεις με όλους.
Ο Αμπντέλ Χαφίζ τόνισε ότι όσο πιο ισχυρές γίνονται οι σχέσεις της Αιγύπτου και όσο πιο διαδραστικές γίνονται, τόσο περισσότερο αυτό θα αντανακλά θετικά τα αιγυπτιακά συμφέροντα και ζητήματα, ειδικά το ζήτημα του αιθιοπικού φράγματος και της αιγυπτιακής ασφάλειας των υδάτων.
Αιγυπτιακά μηνύματα
Από την πλευρά του, ο Δρ Τάρεκ Φάχμι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, είπε ότι η σύνοδος βρίσκεται σε κανονική συνεδρίαση και έφτασε στην ένατη σύνοδο κορυφής σήμερα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, και αντικατοπτρίζει σημαντικές ενδείξεις για τη φύση της τριμερούς σχέσης.
Ο Φάχμι πρόσθεσε στον Al Dostour ότι η συνέχιση του συντονισμού μεταξύ των τριών χωρών επιβεβαιώνει τη διαθεσιμότητα πολιτικής και οικονομικής βούλησης για την ανάπτυξη αυτής της συμμαχίας, είτε πρόκειται για το Μεσογειακό Φόρουμ Φυσικού Αερίου είτε για άλλα θέματα.
Υποστήριξη της Αιγύπτου στην Ελλάδα
Τόνισε ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα σε όλα τα μέρη της περιοχής, ότι η σχέση με την Ελλάδα είναι η ισχυρότερη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Αίγυπτος θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε κάθε διαπραγμάτευση σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.
Τόνισε ότι η ανάπτυξη των διμερών και τριμερών σχέσεων με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και ακόμη και παρουσία άλλων χωρών στο Μεσογειακό Φόρουμ Φυσικού Αερίου, η σχέση μεταξύ των τριών χωρών παραμένει ο κύριος στόχος.
Εξήγησε ότι αυτό το τμήμα είναι νέο κατά την εποχή του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ότι η εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου υιοθετεί την ανάπτυξη των σχέσεων στην ανατολική Μεσόγειο λόγω του σημαντικού αντίκτυπού της στα αιγυπτιακά οικονομικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια.
Το κύριο μήνυμα δεν είναι λιγότερο σημαντικό από την αραβική, ισλαμική και αφρικανική συνισταμένη που μεταφέρει η Αίγυπτος.
Βιώσιμη ανάπτυξη
Με τη σειρά του, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας, Δρ Ουαλίντ Τζαμπάλαχ, θεώρησε τη σύνοδο κορυφής ως ένα βήμα επιπλέον των προηγούμενων βημάτων προσέγγισης, το οποίο δεν περιορίστηκε στη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου από χώρες μέσω της συμμετοχής τους στο Μεσογειακό Φόρουμ Φυσικού Αερίου, αλλά προχώρησε πέρα από τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ τους.
Ο Τζαμπάλαχ είπε στο Al-Dostour ότι η σύνοδος κορυφής έρχεται να ωθήσει και να ενεργοποιήσει έργα συνεργασίας στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού με την εφαρμογή του μεγαλύτερου αριθμού έργων προς όφελος όλων. Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια συνεργασίας στο πλαίσιο του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας.
Συνέχισε, λέγοντας ότι: Οι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν τους τομείς της ενέργειας, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, τουρισμό, μεταφορές, γεωργία και άλλα, με τρόπο που βοηθά αυτές τις χώρες να υποστηρίξουν τα σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών τους από την πανδημία του Covid-19 με έργα που λαμβάνουν υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση της πράσινης οικονομικής ανάκαμψης που δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη.