Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του στη Νέα Εγνατία αναφερόμενος στις συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ θεωρεί ότι ειδικά στις δεύτερες έγινε μία άνευ όρων παράδοση μας στα συμφέροντα τους. 

Ο κ.Κοτζιάς επικαλείται  non paper του ΥΠΕΞ , με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου και από το οποίο προκύπτει όπως λέει ότι «οι ΗΠΑ μας επιτρέπουν να μπαίνουμε στην κουζίνα να πλένουμε πατάτες»!

Η αποκαλυπτική συνέντευξη Κοτζιά στη ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ:

Η Ελλάδα οφείλει να έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ρόλο διαμεσολαβητικό ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή και όχι να μπαίνει άνευ όρων και ανταλλαγμάτων κάτω από τα φουστάνια των ΗΠΑ ή της Γαλλίας για τους δικούς τους τυχοδιωκτισμούς ή επεκτατικούς πολέμους, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» Νίκος Κοτζιάς, σε μεγάλη συνέντευξή του στη «ΝΕ». 

Ο κ. Κοτζιάς κληθείς να σχολιάσει την ελληνογαλλική συμφωνία, υπογράμμισε πως θα ήταν θετική, αν περιοριζόταν σε όσα αφορούν τα συμφέροντα της Γαλλίας αλλά και της Ελλάδας, δηλαδή οι θαλάσσιες ζώνες και η ελληνοκυπριακή ΑΟΖ, στοιχεία που απουσιάζουν από την συμφωνία, ενώ δήλωσε κάθετα αντίθετος με την συνδρομή ελληνικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις στον Ειρηνικό ή στο Σαχέλ, εξηγώντας πως η Ελλάδα δεν διεξήγαγε ποτέ επιθετικούς πολέμους ούτε συμμετείχε σε αποικιοκρατικές επιχειρήσεις.

Ο ίδιος, όμως, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την συμφωνία με τις ΗΠΑ, που όπως εξήγησε, παρέχει ελληνικό έδαφος στους Αμερικανούς και μάλιστα επ’ αόριστον, με μοναδικό αντάλλαγμα να μας επιτρέψουν να μπαίνουμε και εμείς στις εγκαταστάσεις τους!

Υπογράμμισε, δε, τον κίνδυνο και στις δύο περιπτώσεις να ανοίξουμε μέτωπα με τον αραβικό κόσμο στην πρώτη περίπτωση και με την Ρωσία και την Κίνα, που θέλουν οι ΗΠΑ να «χτυπήσουν», στην δεύτερη.
 

Από το όλα είναι γελοία στα ελληνοτουρκικά, πάμε σε μία απέραντη κινδυνολογία

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τρία πράγματα, πρώτο είναι οι εξοπλισμοί, δεύτερο, η αμυντική συμφωνία και τρίτο, η πολιτική βούληση. Η κυβέρνηση τα δύο πρώτα χρόνια, μονίμως ειρωνικά και χαμογελώντας, έλεγε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Τούρκους, ότι είναι φαιδρά αυτά που συμβαίνουν και επίσης εγώ θυμίζω ότι και  ο υπουργός Εξωτερικών ακόμα, είχε πει ότι ακόμα και αυτά με το casus belli είναι φαιδρότητα και ότι έχουμε τελειώσει με την εποχή που τα πολεμικά πλοία και οι κανονιοφόροι καθορίζουν τις διεθνείς εξελίξεις.

Δεν μας εξήγησε η κυβέρνηση, τί έγινε από την εποχή που έλεγε ότι δεν χρειάζονται κανονιοφόροι και ότι έχει τελειώσει η εποχή τους, στο σήμερα, που τα αγοράζει; Έχουμε μια μεγάλη στροφή από το όλα είναι γελοία, στη θεωρία ότι δεν μπορεί να κάνει έρευνες μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ, γιατί δεν μπορεί να ακούσει λόγω των άλλων των πλοίων και την θεωρία ότι ο στρατηγός άνεμος παρασέρνει ένα τουρκικό πλοίο ερευνητικό στα χωρικά μας ύδατα και ήταν φαιδρά για να ασχοληθούμε στην θεωρία που λέει ότι η χώρα κινδυνεύει και κινδυνεύει η εδαφική της ακεραιότητα.

Τότε που κατέλαβαν οι Τούρκοι μία αμμονησίδα στον Έβρο, που ανήκει στην Ελλάδα από το 1926 για μικρό χρονικό διάστημα και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης είχε πει ότι για μερικές ώρες κατέλαβαν λίγο ελληνικό έδαφος. Άρα, έχουμε μία μετακίνηση της κυβέρνησης, από το όλα είναι γελοία στα ελληνοτουρκικά, σε μία απέραντη κινδυνολογία, επειδή κάνει τώρα μπίζνες με τα αμυντικά συστήματα».

Η κυβέρνηση πήρε μία συμφωνία, έτσι όπως της την έδωσαν, να την υπογράψει

«Ναι, χρειάζονται αμυντικά συστήματα. Εγώ είμαι οπαδός και των αμυντικών συμμαχιών και των ευρύτερων συμμαχιών και του να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της χώρας, μία αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία που έχουμε κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μία καλή υπόθεση να γίνει, είναι καλό να συμβαίνει μία καλή αμυντική συμφωνία.

Η κυβέρνηση, όμως, πήρε μία συμφωνία, έτσι όπως της την έδωσαν να την υπογράψει, το έχει κάνει και με την ΑΟΖ στο Ιόνιο, με την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και υπέγραφε ό,τι της έδιναν. Επί δικής μου υπουργείας είχαμε μία συζήτηση για μία αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και την Κύπρο, γιατί το κύριο σημείο που πρέπει να προστατεύσουμε σήμερα είναι η Ανατολική Μεσόγειος και το κομμάτι από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο.

Αυτό το κομμάτι ουσιαστικά στη συμφωνία που κάνανε τώρα με τη Γαλλία, το αφήνουν απ΄έξω. Δεύτερον, αυτή την περίοδο και για αρκετά ακόμα χρόνια υπάρχουν κοινά συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδος. Η μεν Ελλάδα δεν θέλει να δέχεται άλλες πιέσεις και προκλήσεις από την Τουρκία και θέλει να τις αποκρούσει, η δε Γαλλία, δε θέλει να αφήσει στην Τουρκία την κυριαρχία στη Μεσόγειο, που την θεωρεί δικιά της θάλασσα, βλέπετε τα μεγάλα προβλήματα που έχει η Γαλλία με το τι συμβαίνει στη Λιβύη, αλλά και το τι συνέβη και στη Συρία και στο Λίβανο, που η Γαλλία είχε παραδοσιακά μία ιδιαίτερη σχέση, έχει δηλαδή αναπτύξει συμφέροντα σε αυτή την περιοχή. Επειδή έχουμε κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο με τη Γαλλία, μία αμυντική συμφωνία θα αρκούσε και θα έπρεπε να περιορίζεται σε αυτά τα κοινά συμφέροντα.

Αν αυτή η συμφωνία συμπίπτει με την αγορά πολεμικού υλικού από τη Γαλλία, δηλαδή με την είσπραξη πέντε τουλάχιστον δισεκατομμυρίων από τη Γαλλία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεφύγουμε από τα κοινά συμφέροντα και από αυτή την αγορά. Τι ήταν αυτή η συμφωνία; Αφού άφησαν απ΄έξω την Κύπρο, αφού άφησαν απ΄έξω την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αφού αυτά μείνανε ως αντικείμενα που δεν ενδιαφέρουν την ελληνική άμυνα και περιορίζονται στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, αφού πήρανε εξοπλισμούς, κάνανε και μία συμφωνία, ότι η Ελλάδα θα συνδράμει σε δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι θα συνδράμει όπου υπάρχει Γαλλική επικράτεια και μερικοί ειρωνευόντουσαν από τον Τύπο της διαπλοκής, όπως λέω εγώ, ότι εδώ έχουμε από Καραϊβική μέχρι Ινδικό ωκεανό! Διότι η Γαλλία διαθέτει μία συστάδα, μία περιοχή περίπου στο 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ειρηνικό με περίπου 1.6 εκ. πληθυσμό. Είναι δύο περιοχές που έκανε τις δοκιμές των ατομικών βομβών της, περιλαμβάνει και δυο συστάδες νησιών, όπου υπάρχει αντάρτικο, σκληρό αντάρτικο!

Και εγώ αναρωτήθηκα, ποιο λόγο είχαμε να μη περιορίσουμε  τη συμφωνία  στην Αν. Μεσόγειο που έχουμε κοινά συμφέροντα και να δώσουμε την δυνατότητα οποτεδήποτε κάνει η Γαλλία στις περιοχές που κατέχει στον Ειρηνικό έναν τυχοδιωκτισμό ή μία σύγκρουση, να πάμε να ανακατευτούμε;». 

Όταν δεν περιλαμβάνεται η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, η Κύπρος,  γιατί να συμπεριλάβουμε το Σαχέλ;

«Σε όλα αυτά προσθέσαμε και την περιοχή του Σαχέλ το οποίο ξεκινά από τον Ατλαντικό και βγαίνει στις αραβικές θάλασσες, στον Ινδικό, όπου δεσμευτήκαμε να συνδράμουμε την Γαλλία σε αυτές τις εξορμήσεις που κάνει στις παλιές αποικίες. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μπερδευόμαστε ούτε είναι σωστό αυτό  που λένε, ότι αφού η Γαλλία θα μας υπερασπισθεί, έπρεπε να την υπερασπιστούμε και εμείς εκεί που έχει γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Όταν η Γαλλία δεν συμπεριλαμβάνει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ελληνική, όταν σε αυτή την συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνεται κάκιστα η Κύπρος, τι δουλειά έχουμε να συμπεριλάβουμε το Σαχέλ; Εμείς, για 400 χρόνια υπήρξαμε αποικία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δεν ήμασταν απλά ένα έθνος καταπιεσμένο, ήμασταν αποικία και έχει σημασία να το καταλάβουμε αυτό. Τι δουλειά έχουμε στις τις παλιές αποικίες στην Αφρική, πού πάμε να μπλέξουμε; Δε μπλέξαμε όταν υπήρχε έντονος Ελληνισμός στη Βόρεια Αφρική που έχασε τις περιουσίες του και καταδιώχθηκε από διαφόρων ειδών καθεστώτα». 

Η μεταφορά τεχνολογίας και η κατασκευή στην χώρα μας που δεν προβλέπεται

«Υπογραμμίζω ότι τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους Γάλλους, συμπεριλαμβάνονταν η Κύπρος και οι ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και δεν συμπεριλαμβάνονταν  τα περί Ειρηνικού και Σαχέλ, η σημερινή κυβέρνηση υπέγραψε αυτά που της βάλανε μπροστά της, χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

Οι Γάλλοι βρήκανε μία κυβέρνηση διατεθειμένη να συμφωνήσει στο ο,τιδήποτε. Εγώ ανησυχώ και για τη Κύπρο που την αφήνουν έξω από μία τέτοια μεγάλης σημασίας αμυντική συμφωνία, όχι να υπογράψουμε ό,τι μας βάλουν, αλλά εκεί που έχουμε κοινά συμφέροντα. Στον Ειρηνικό και στο Σαχέλ δεν έχουμε κοινά συμφέροντα, αλλά στην Κύπρο έχουμε, μη ξεχνάτε ότι διεκδικούν την αεροπορική βάση στην Πάφο και θέλανε και τέτοιου είδους συνεργασίες με την Κύπρο.

Πουθενά στον κόσμο, μας το δείχνει η Τουρκία και το πιο μεγάλο παράδειγμα είναι η ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια, πουθενά στο κόσμο δε κάνεις συμφωνίες αγοράς μεγάλων τεχνολογικών συστημάτων, χωρίς να παίρνεις κάτι, δηλαδή χωρίς να παίρνεις τεχνολογία ή ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγής στη χώρα σου.

Να φτιάξει μία φρεγάτα η Γαλλία, να μας δώσει την τεχνολογία της και μετά σε ένα μεγάλο ελληνικό ναυπηγείο να παραχθούν τα υπόλοιπα πλοία, έχουμε μεγάλη εμπειρία από πλοία οι Έλληνες, αλλά δε φαίνεται κάτι τέτοιο στην συμφωνία, δε φαίνεται ότι θα υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας.

Όλες οι σύγχρονες χώρες, προκειμένου είτε να δεχθούν επενδύσεις είτε να αγοράσουν μεγάλα τεχνολογικά συστήματα οπλικά, βάζουν ως όρο τη μεταφορά τεχνολογίας και ως απαίτηση να γίνει η παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους στην χώρα τους. Και να υπάρχουν και τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη, δηλαδή πώς θα αξιοποιήσουμε εμείς τη γαλλική αγορά για να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, ξεκινώντας από τα αγροτικά μας προϊόντα και την βιομηχανία.

Δεν το κάνανε αυτό, και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η Τουρκία είχε μικρότερη αμυντική βιομηχανία από μας πριν από 35 χρόνια, σήμερα έχει μία πάρα πολύ μεγάλη αμυντική βιομηχανία με μεγάλο όγκο εξαγωγών και αντίθετα η Ελλάδα  εχει συρρικνωθεί τελείως. Αντι να έχουμε όλα αυτά στην συμφωνία, υπογράψαμε μία συμφωνία που μας βγάζει από την περιοχή και μας πάει κάπου που δεν έχουμε συμφέροντα». 

Εμείς δε κάναμε ποτέ πόλεμο για να στηρίξουμε αποικιοκράτες

«Αυτό που κάνει η Τουρκία, να διεκδικεί από μας εδάφη και θάλασσες της εποχής της αποκιοκρατίας της, είναι ένα ιστορικά πρωτοφανές φαινόμενο, δε το κάνουνε ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ολλανδοί, κανένας δεν το κάνει πια, να διεκδικεί εκ των υστέρων χώρους που ήταν στην αυτοκρατορία τους και όταν η Τουρκία στριμώχνεται να λέει ότι δεν είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά καινούργιο κράτος.

Υπενθυμίζω ότι προχθές ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης είπε ότι η Κύπρος ήταν πάντα τουρκική από το 1.560, πως ήταν Τουρκική, με αποικιοκρατικό καθεστώς! Αυτό είναι μία τρέλα! Η Ελλάδα δεν είναι όπως οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., μία αποικιοκρατική χώρα, αλλά υπέστη πάνω στο κορμί της και στον πολιτισμό της αποικιοκρατία. Εμείς δε κάναμε ποτέ πόλεμο για να στηρίξουμε αποικιοκράτες!».

Η χώρα παραδίδει εδάφη της για συνεχή έλεγχο και αξιοποίηση από τρίτες δυνάμεις

«Εμένα μου ζητάγανε οι Αμερικανοί σταθερά μια πενταετή συμφωνία και εγώ τους έλεγα σταθερά όχι, διότι η μονοετής συμφωνία έχει μία σειρά από πλεονεκτήματα, γιατί εάν προκύψουν εθνικές ανάγκες διαφορετικές και αν οι Αμερικάνοι δεν είναι συντεταγμένοι μαζί μας αλλά συνταχθούν με την Τουρκία, να μπορείς να τους αφαιρέσεις τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που έχουν στον ελληνικό χώρο.

Δεν συμφωνούσαμε με την πενταετή, αλλά αυτή που φτιάξανε τώρα, είναι σχεδόν αορίστου χρόνου, γιατί δεν μπορείς να την καταγγείλεις ως συμφωνία μερικούς μήνες πριν από τη λύση της, αλλά απαιτεί να την καταγγείλεις 2 χρόνια πριν!

Δηλαδή αορίστου χρόνου! Μπαίνουμε σε μία διαδικασία πολύ κακή που η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά η χώρα παραδίδει εδάφη της για συνεχή έλεγχο και αξιοποίηση από τρίτες δυνάμεις. Υπάρχουν πιο σοβαρά ερωτήματα, με βάση αυτή τη συμφωνία, ποιος είναι ο εχθρός; Η Ελληνική κυβέρνηση μας λέει ότι με κάποιο τρόπο ότι μας συμπαραστέκονται οι Αμερικάνοι στα ελληνοτουρκικά.

Ποιος τους είπε ότι στον ορισμό του κοινού εχθρού συμπεριλαμβάνουν οι Αμερικανοί την Τουρκία; Χθες έκανε δήλωση ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ ότι δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε η ΑΟΖ, ούτε ζητήματα που εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο με άλλο κράτος, μέλος του ΝΑΤΟ. Κοροϊδευόμαστε! Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο εχθρός;

Οι Αμερικάνοι θα στήσουν βάσεις για να χτυπήσουν μαζί μας Τούρκους; Ή για να αποτρέψουν τους Τούρκους να κάνουν ύπουλα χτυπήματα σε βάρος της ελληνικής άμυνας και ακεραιότητας της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας;

Όχι, την Ρωσία έχουν στο μυαλό τους! Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: έχουμε λόγο εμείς να κάνουμε συμφωνία επί αορίστου και να δώσουμε ελληνικά εδάφη χωρίς ουσιαστικά να τα ελέγχουμε στους Αμερικάνους για  να προκαλέσουν την Ρωσία;

Ή, όπως στην οικονομική μας πολιτική, έχουμε εμείς λόγους που κόβουμε τις καλές μας σχέσεις με τους Κινέζους, επειδή  το απαιτούν οι Αμερικάνοι; Εγώ θα σας το απαντήσω στρατηγικά, η Ελλάδα είναι μία χώρα που είναι σύμμαχος της οι ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι μία χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά είναι τα γεγονότα. Στα πλαίσια αυτά όμως, θα πρέπει να έχει την σχετική της αυτονομία και να πρεσβεύει και να προωθεί την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει μαζί με άλλες 100 χώρες κάτω από τα φουστάνια της Γερμανίας ή  της Αμερικής, πρέπει να έχει την αυτονόμησή της. Γιατί η Ελλάδα και με την πολιτική που χάραξε ιδίως ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και η κυβέρνηση  επί Τσίπρα πρωθυπουργού, έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει επεμβάσεις σε τρίτες χώρες.  Η εξωτερική της πολιτική ήταν και πρέπει να μείνει το δόγμα υπερασπιζόμαστε την εδαφική μας ακεραιότητα και την κυριαρχία μας.

Εμείς δεν κάναμε ποτέ επιθετικούς πολέμους, εκτός από ότι μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που πήγαμε με τους Γάλλους πάλι, θυμίζω το 1919, να καταλάβουμε την Οδησσό και την Κριμαία και όχι μόνο καταστραφήκαμε τότε, καταστράφηκε το σώμα των 6.000 Ελλήνων φαντάρων και αξιωματικών, αλλά έστρεψε τους μπολσεβίκους, αφού προσπαθήσαμε να επέμβουμε εμείς και να ανατρέψουμε το Λένιν, τον έστρεψε προς τον Κεμάλ Ατατούρκ, γεγονός  το οποίο είχε βαρύτατες συνέπειες στα αποτελέσματα της Ελληνικής πολιτικής στην Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του ΄20, να θυμόμαστε τα διδάγματα της ιστορίας.

Εμείς θα πρέπει να έχουμε μια πολιτική,  όπου να είμαστε ηγέτες, να έχουμε την δυνατότητα να διαμεσολαβούμε, να διαιτητεύουμε για λογαριασμό της Δύσης που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα με όλο τον υπόλοιπο κόσμο που αναδύεται». 

Το Ιράν, η Κίνα και οι σχέσεις τους με την Ελλάδα

«Όταν γύρισα από το Ιράν το 2015, μετά από μία μέρα ήρθε ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα και αφού μου είπε για το Ιράν μπροστά σε όλους για να πει το μάθημα του, μετά με πήρε από δίπλα αγκαλιά και μου λέει: μπορείς να μεσολαβήσεις με το Ιράν να αφήσουν τέσσερις Αμερικανούς ελεύθερους;

Του λέω, γιατί εσείς το ζητάτε από μένα; Μου λέει, γιατί εσείς έχετε καλές σχέσεις και μπορείτε να παίξετε το ρόλο της γέφυρας, να μεσολαβήσετε ανάμεσα σε εμάς που δε μιλιόμαστε και σε αυτούς.

Αυτή τη μεγάλη αβάντα θα την εγκαταλείψουμε; Έχουμε εγκαταλείψει τον χώρο των αρχαίων πολιτισμών, που παίζαμε σε παγκόσμιο επίπεδο μόνοι με τους Κινέζους. Μα, οι Κινέζοι μας θεωρούν αδελφό πολιτισμό εμάς, μας σέβονται και μας ακούν προσεκτικά, γιατί να εγκαταλείψουμε αυτό το ατού που έχουμε έναντι της Δύσης;».

Οι ΗΠΑ μας επιτρέπουν να μπαίνουμε στην κουζίνα να πλένουμε πατάτες!

«Έχω μπροστά μου ένα εσωτερικό non paper από το ΥΠΕΞ από τις 14 Οκτώβρη του 2021 και λέει τα καλά της συμφωνίας, στο τέταρτο λέει οι ΗΠΑ επενδύουν σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε καίριες περιοχές στρατηγικής σημασίας,  όπως Έβρος και Κρήτη, επενδύουν όχι σε ελληνικές εγκαταστάσεις, σε καίριες εγκαταστάσεις και λέει μετά παράλληλα δε επιτρέπει την χρήση των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις! Δηλαδή είναι δικό μας το σπίτι, το κατέλαβε με δικιά μας συμφωνία και μας επιτρέπει να μπαίνουμε στην κουζίνα να πλένουμε πατάτες! Μα τι μεγάλη επιτυχία είναι αυτό! Να μας επιτρέπουν οι Αμερικάνοι να μπαίνουμε στις εγκαταστάσεις των βάσεων τους στην Ελλάδα! Εδώ μας λένε ότι θα στήσουμε ένα σκληρό εχθρικό σκηνικό προς την Ρωσία,  χωρίς ανταλλάγματα και το μόνο αντάλλαγμα που ακούω που θα πάρουμε είναι ότι θα δικαιούμαστε και εμείς να μπαίνουμε σε αυτούς τους χώρους.

Ποιο είναι το κέρδος μας; Όπως σας είπα, ο κοινός εχθρός με τους Αμερικανούς δεν είναι η Τουρκία, είναι άλλες δυνάμεις, η Ρωσία, η Κίνα.

Αλλά εμείς, ο ρόλος που πρέπει να παίξουμε, είναι να έχουμε αυτοτελή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να μεσολαβούμε εκεί που η Δύση και η Ανατολή είναι σε σύγκρουση, να διαιτητεύουμε, γιατί στο τέλος, όταν διαιτητεύεις και διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό τρίτων, όταν θα προβάλεις τα δικά σου αιτήματα, θα σε ακούνε όλοι.

Η Ελληνική διπλωματία στην εποχή μου, και γω βραβεύτηκα με παγκόσμια βραβεία, διαμεσολαβούσε ανάμεσα σε μεγάλα κομμάτια του αραβικού κόσμου και διεθνείς οργανώσεις των Εβραίων ή του Ισραήλ, διασφάλιζε να γίνονται συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές κτλ. Αυτό είχε ως αποτελέσματα να μας σέβονται και οι δύο πλευρές, να μας σέβονται οι Άραβες και να κάνουμε και αυτές τις ισχυρές συνεργασίες, τόσο με αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, Ιορδανία, όσο και με το Ισραήλ.

Δεν φύγαμε από την Δύση, δεν έγινε καμία επανάσταση, αλλά και με αυτές τις αλλαγές μας στήριζαν και μας άκουγαν στις διεκδικήσεις μας. Ενώ τώρα, όταν μπαίνεις κάτω από το φουστάνι, σε θεωρούν δοσμένο και λένε έχουμε το δεδομένο, την Ελλάδα, για να δούμε τώρα πως θα πείσουμε την Τουρκία.

Άρα, δεν πρέπει να δίνουμε εδάφη για αόριστο χρόνο, δεν πρέπει να συντασσόμαστε εύκολα και χωρίς ανταλλάγματα με στρατηγικές συγκρουσιακές, που τρώνε το ρόλο της Ελλάδας, τακτική που βολεύει τη Τουρκία να στέλνει στρατό κτλ. Ο δικός μας ο ρόλος είναι ο πολιτισμός μας, η διαμεσολάβηση και να προστατέψουμε την χώρα, όχι να προστατέψουμε συμφέροντα τρίτων αλλού».    

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ