«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει με τη δέουσα προσοχή τη σκοπιμότητα υλοποίησης τέτοιου τύπου επενδύσεων, εφόσον αυτές είναι υπαρκτές, εντός του πλαισίου των προβλέψεων της ισχύουσας νομοθεσίας».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας, Φώφης Γεννηματά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου, για το ενδεχόμενο να γίνει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας βάση εκτόξευσης πυραύλων στο διάστημα για τουριστικούς λόγους και την ανάπτυξη της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Άμυνας είναι το τρίτο υπουργείο, μετά το Ανάπτυξης και το Υποδομών, που διαβίβασε στη Βουλή έγγραφη απάντηση για το θέμα.

Όπως, εξάλλου, αναφέρει στο έγγραφό της η κυρία Γεννηματά, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα απόκτησης εθνικής τεχνογνωσίας αιχμής όπως η αεροδιαστημική, αλλά και της εθνικής παρουσίας σε ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού που τελούν υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών, προχώρησε την 11η Νοεμβρίου του 2013, στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη «Μεσσηνιακή Αμφικτυονία», μεταξύ των δραστηριοτήτων της οποίας είναι και η συνεργασία με τον καθηγητή αεροδιαστημικής κ. Παπαδόπουλο.

Με το μνημόνιο αυτό συμφωνήθηκε -όπως εξηγεί η κυρία Γεννηματά- αμοιβαία στήριξη Ελλήνων για σπουδές σε υψηλού κύρους εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού στους τομείς της αεροναυτικής, αεροδιαστημικής, την περιβαλλοντική επιστήμη κ.α., ώστε εν συνεχεία η εμπειρία και η γνώση αυτή να επαναπατριστεί, παρέχοντας τη βάση για έναν νέο τομέα ανάπτυξης.

Καπερνάρος: Στην Καλαμάτα μπορεί να γίνει Παγκόσμιο Κέντρο Διαστημικού Τουρισμού

Υπενθυμίζεται πως τη δημιουργία Παγκόσμιου Κέντρου Διαστημικού Τουρισμού στην Καλαμάτα, με κατασκευή βάσης εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων στο διάστημα για τουριστικούς λόγους, εισηγήθηκε προχθές  ο κ. Βασίλης Καπερνάρος προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υποδομών.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε ερώτησή προς τους υπουργούς, στην οποία επικαλείται δηλώσεις επιστημόνων και ερευνητών, σύμφωνα με τις οποίες «η Καλαμάτα, λόγω της θέσης της στον παγκόσμιο χάρτη, έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για να δημιουργήσουμε εδώ, στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη βάση εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους».

Επισημαίνει, δε, «την τεράστια ανάγκη για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ολοένα και περισσότερο διογκώμενη ανάγκη για καινοτόμες ιδέες, που θα προσφέρουν στη χώρα μας νέες θέσεις εργασίας σε καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και εισροή χρήματος».

Πάντως, τα υπόλοιπα δύο υπουργεία που απάντησαν  στον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ όχι μόνο δεν στάθηκαν θετικά απέναντι στην πρόταση αντίθετα με ασάφειες αοριστολογίες και φληναφήματα επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα. Δείτε σχετικά εδώ.

Τμήμα ειδήςεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ