Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ για το 2015 είναι μειωμένος κατά 46% σε σχέση με το 2010 και οι πιστώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 65%! Τα στοιχεία προέρχονται από τα πλέον επίσημα χείλη.

Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία απέναντι σε μια Τουρκία που μόνο οι εξοπλισμοί της θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, περιέχονται στην τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στην Βουλή στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει επί του Προϋπολογισμού του έτους 2015.

Ίσως αυτά τα νούμερα να εξηγούν και την ανησυχία όλων των πολιτικών αρχηγών που πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες από το ΥΠΕΘΑ για ενημέρωση. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και δεν υπάρχει περιθώριο για να περικοπεί ούτε ένα ευρώ.

Με το προσωπικό εξαθλιωμένο από τις μεγάλες περικοπές και το ελληνικό οπλοστάσιο να χρειάζεται “λίφτινγκ” είναι ερώτημα πως οι ΕΔ εξακολουθούν και λειτουργούν σε αξιοπρεπές επίπεδο .

Ο κ.Δένδιας διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα αξιόμαχου.

Τι είπε στην ομιλία του:

“Έρχομαι, λοιπόν, τώρα, πέραν της γενικής τοποθέτησης, στην οποία νομίζω μπορούμε να έχουμε μία – κεντρική αν μη τι άλλο –  αν όχι συμφωνία τουλάχιστον κατανόηση, ώστε ο διάλογος από εδώ και πέρα να είναι εποικοδομητικός και όχι στο επίπεδο, όπως είπα πριν, των παραλλήλων μονολόγων, να πω και δύο πράγματα για το νέο Υπουργείο το οποίο μου έκανε την τιμή ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κύριος Αντώνης Σαμαράς, να είμαι πολιτικός προϊστάμενος.

Ένα Υπουργείο το οποίο εξαιτίας ακριβώς της συγκυρίας στην ευρύτερη περιοχή και της αστάθειας, της συνολικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο,  έχει κεντρικό ρόλο για τη διασφάλιση συνολικά του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού κράτους, της ελληνικής δημοκρατίας, της ελληνικής κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι, δεν έχει έννοια να λέμε πολλούς αριθμούς, αυτοί συνήθως συσκοτίζουν παρά διευκολύνουν την κατανόηση των πραγμάτων, απλώς ενδεικτικά να σας πω ότι το 2015 ο συνολικός προϋπολογισμός  του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέρχεται σε 3.250.225.000 ευρώ.

Και για να έχετε ένα συγκριτικό μέγεθος, σε σχέση με το 2010, το οποίο το σημειώνω ως την αρχή της κρίσης, έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός κατά 46% και επιπλέον, δηλαδή κατά σχεδόν 2.900.000.000 ευρώ.

Χρειάζεται, λοιπόν, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να λειτουργήσει περίπου με τα μισά χρήματα από ό,τι είχε το 2010.

Επίσης οι πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που είναι και το επόμενο το οποίο νομίζω πρέπει να ξέρετε, ανέρχονται για αυτό το χρόνο, για το 2015,  σε 700 εκατομμύρια ευρώ και έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2010 κατά 65%. Το 2010 υπερέβαιναν το 1.300.000.000 ευρώ. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε τη δουλειά μας με πολύ λιγότερα χρήματα.

Ερώτημα, το οποίο δικαίως μπορεί να μας απευθύνει η ελληνική κοινωνία: «κάνετε τη δουλειά σας;». Ποια είναι η δουλειά μας, καταρχήν; Η δουλειά μας είναι η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Η  δουλειά μας είναι επίσης η δυνατότητα να εφαρμόσουμε το δόγμα αποτροπής,  δηλαδή να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Η απάντηση, κυρίες και κύριοι, είναι ένα απόλυτο «ναι». Παρά την πολύ μεγάλη δυσκολία η κρίση ανέπτυξε και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ιδιαίτερες δεξιότητες και κατάφεραν έτσι, μέσα από μία ευφυή διαχείριση των περιορισμένων πόρων, να διατηρήσουν το αξιόμαχό τους και να διατηρήσουν την δυνατότητα που έχουν για αποτροπή.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την ίδια την κατάσταση ως έχει. Ξέρετε καλά ότι στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα όπως έχουν τα πράγματα ουδείς χαρίζει οτιδήποτε σε οιονδήποτε. Η διατήρηση ενός status quo είναι αποτέλεσμα της δυνατότητος αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, δεν είναι δωρεά οιουδήποτε.

Όμως, υπάρχουν και πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και για αυτό θα ήθελα να καταναλώσω τα τρία τελευταία λεπτά του χρόνου τον οποίο μου διαθέτετε, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι, η χώρα μπορεί να δει με διαφορετικό τρόπο τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Πέραν από την δεδομένη εθνική αποστολή της εξασφάλισης του εθνικού χώρου, οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν στην τωρινή συγκυρία να κινηθούν και πέραν από τον παραδοσιακό τους ρόλο, να διευρύνουν τα όρια του παραδείγματος το οποίο παρέχουν στην ελληνική κοινωνία.

Μπορούν, εκμεταλλευόμενες το εξαιρετικής ποιότητας και εξαιρετικής εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό, να λειτουργήσουν ως κύτταρο παραγωγής τεχνολογίας και καινοτομίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, το έχετε ψηφίσει εδώ και λίγο καιρό, έχουν ένα ενιαίο φορέα αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας ο οποίος στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Προϋποθέτει υπογραφή υπουργικής απόφασης και πιθανόν Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προτίθεμαι να κάνω τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Η ουσία είναι, όμως, ότι μέσα από αυτόν τον φορέα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μπορεί να γίνουν κύτταρο παραγωγής καινοτομίας και τεχνογνωσίας.

Ούτως ή άλλως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις όλων των χωρών, είναι καταναλωτές αυτών των προϊόντων, καταναλώνουν και καινοτομία και τεχνογνωσία σε μεγάλες ποσότητες.

Θα ήταν, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα αν μπορεί αυτό το οποίο καταναλώνει να το παράγει. Και αυτό μπορεί να απευθυνθεί όχι μόνο σε εξωτερική κατανάλωση για τις δικές μας ανάγκες αλλά μπορεί να γίνει και απολύτως εξαγώγιμο προϊόν με διπλή  κατεύθυνση:

Αφ’ ενός μεν οικονομική, στενά, απολύτως χρήσιμη στους καιρούς που ζούμε. Αλλά πέραν αυτού μπορεί αυτό να αποτελέσει για την ελληνική εξωτερική πολιτική τεράστιο πλεονέκτημα. Μπορεί να μοχλεύσει πολλαπλασιαστικά τις δυνάμεις μας, όχι μόνο τις δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά τις δυνάμεις της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Νομίζω το παράδειγμα μίας μικρής χώρας, όπως είναι το Ισραήλ, μπορεί να μας δείξει τι μία προηγμένη τεχνολογία και μία προηγμένη βιομηχανία μπορεί να παράσχει σε αυτή τη χώρα.

Πέραν, όμως, από αυτά υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία μπορεί να γίνουν και προτίθεμαι, στο βαθμό που οι συνθήκες το επιτρέψουν, να τα πράξω.

Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και να παραχθεί τεράστιο όφελος για το Υπουργείο αυτό και γενικά για την ελληνική κοινωνία.

Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την προσαρμογή μας στο εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων, το ΕΣΗΔΗΣ, το οποίο είχα υπηρετήσει τη δημιουργία ως Υπουργός Ανάπτυξης προ ολίγων ημερών, και να πετύχουμε σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

Όπως επίσης μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε συνολικά το μοντέλο διαχείρισης των λίγων πόρων που ως υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου δίνονται στο Υπουργείο αυτό και στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μπορέσουμε έτσι με ένα συνολικό μοντέλο προσέγγισης να πετύχουμε καλύτερη εκμετάλλευση, οικονομίες κλίμακας και τελικά ένα ουσιαστικά αναβαθμισμένο αποτέλεσμα”.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ