Μία στοίβα από ανυπόγραφους φακέλους βρήκε στο γραφείο του ο Πάνος Καμμένος όταν ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Τα θέματα που περικλείουν οι περίπου 4.000 φάκελοι είναι από ζητήματα μείζονος σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως αγορά ή συντήρηση οπλικών συστημάτων έως και διαχείρισης της καθημερινότητας των στρατιωτών. 

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας αρχίζει να εξετάζει έναν έναν τους φακέλους που έχει στο γραφείο του σε μία προσπάθεια να διεκπεραιώσει την «προίκα» που τους άφησαν οι προκάτοχοι του και μιλάμε για θέματα που χειρίζονταν ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Νίκος Δένδιας. Πρόκειται ωστόσο για ένα ογκώδες έργο, αφού μιλάμε για φακέλους και θέματα που χρονίζουν. 

Ο τελευταίος ειδικά, από τον οποίο και παρέλαβε ο Πάνος Καμμένος χρησιμοποίησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας περισσότερο για την προβολή του και την εκλογή του στη Β’ Αθηνών παρά για οτιδήποτε άλλο. Στο πέρασμα του από το Πεντάγωνο ο Ν. Δένδιας δεν υπέγραψε απολύτως τίποτα, ούτε προμήθειες χάρτου υγείας, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το πρόβλημα των ανυπόγραφων φακέλων.  

Και καλά, τα δευτερευούσης σημασίας θέματα μπορεί να ισχυριστεί κανείς πώς θα μπορούσε κάποιος άλλος να υπογράψει για να μην ξεμείνουν οι στρατιώτες από χαρτί υγείας. Αδιαφόρησε όμως ο κ. Δένδιας και για σοβαρά ζητήματα, όπως το πρόγραμμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Το πρόγραμμα του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και τα P-3 Orion που διαθέτει το ΠΝ) ήταν μία από τις επείγουσες προτεραιότητες των Ένοπλων Δυνάμεων, το είχε εντάξει ο Δ. Αβραμόπουλος στα προγράμματα του περασμένου Ιουλίου που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ και κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να το «κλείσει» και να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και πάλι επιτήρηση στο Αιγαίο.

Εκείνο που απέμεινε όταν ο κ. Αβραμόπουλος ανέλαβε καθήκοντα Επιτρόπου στην Ε.Ε. ήταν μόνο η υπογραφή της LOA την οποία ο Νίκος Δένδιας δεν έβαλε, υποβάλλοντος σε επιπλέον καθυστέρηση το εξαιρετικής σημασίας πρόγραμμα για την άμυνα της χώρας, αλλά και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. 

Στο παρελθόν δε, έχουν γίνει και άλλα «κουλά», όπως οπλικά συστήματα να μην συντηρούνται, τα άρματα μάχης να μην έχουν πυρομαχικά και άλλα συστήματα να σαπίζουν χωρίς ανταλλακτικά στις αποθήκες τι στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επέστρεψε στο υπουργείο Οικονομικών 550 εκατομμύρια ευρώ.

Παρατηρήθηκε επανειλημμένα δε κονδύλια που προβλέπονταν από το ΕΣΠΑ να παραμένουν ανεκμετάλλευτα γιατί οι υποτιθέμενοι αρμόδιοι υπέβαλαν μελέτες για έργα και συστήματα με τραγική καθυστέρηση, με συνέπεια να μην απορροφώνται τελικώς τα χρήματα και να χάνονται.

Αυτό το παραμύθι με τους ανυπόγραφους φακέλους θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που ο ένας μεταθέτει τις ευθύνες στον επόμενο με αποτέλεσμα να πλήττεται η άμυνα της χώρας. 

Ο Πάνος Καμμένος δείχνει να το έχει κατανοήσει αυτό και από τις πρώτη στιγμή έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να «ξεσκονίσουν» τους φακέλους και να τους βάλουν σε σειρά υλοποίησης ανάλογα τη σοβαρότητα του θέματος και την αναγκαιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ