Νέα δομή στην ανάπτυξη και στον τρόπο επιχειρησιακής λειτουργίας των ΕΔ- η έκτη κατά σειρά τα τελευταία είκοσι χρόνια- εξήγγειλε πριν λίγο η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο και  τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημέρωσή τους προς τον Τύπο.

Στην ενημέρωση ξεχωρίζει η απόρριψη, ως απαράδεκτης, της Λευκής Βίβλου που είχε εκπονήσει ο πρώην ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε  “μια Λευκή Βίβλος για ένα άλλο κράτος, ίσως για τη Χαβάη,π’αντως όχι για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει συγκεκριμένη και προσδιορισμένη εθνική απειλή προερχόμενη από την Τουρκία”.

Μάλιστα, όπως δήλωσε σχετικά ο ΥΦΕΘΑ  Ν.Τόσκας “δεν μπορεί να μη γίνεται ούτε μια αναφορά  για την Τουρκία μέσα στη Λευκή Βίβλο και να γίνονται αναφορές σε ασύμμετρες απειλές και άλλα τέτοια”.

Η Τουρκία είναι η απειλή για την ελληνική κυριαρχία και ως τέτοια πρέπει να εμφανίζεται στη Λευκή Βίβλο”

Σημειώνεται ότι το κείμενο της Λευκής Βίβλου είχε δημοσιευτεί κατά αποκλειστικότητα από το defencenet.gr

Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή των ΕΔ, αυτή θα εντοπίζεται κυρίως στο Στρατό Ξηράς όπου θα υπάρξει μετακίνηση μονάδων από τη Δ.Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα προς τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό στις μονάδες οι οποίες ασφυκτιούν από τη χαμηλή επάνδρωση.

Μόνο τότε και εφόσον βεβαιωθεί ότι παραμένει η έλλειψη προσωπικού θα εξετασθεί η αύξηση της θητείας, που έχει ζητήσει το ΓΕΕΘΑ εδώ και τρία χρόνια.

Η νέα δομή έχει σχέση και με το επίδομα παραμεθορίου, το οποίο μάλιστα υπογράφτηκε σήμερα και ξεκινήσει να καταβάλεται από το τέλος του μήνα αλλά θα αφορά μόνο τους υπηρετούντες στην ελληνοτουρκική μεθόριο και όχι τα σύνορα με βόρειες βαλκανικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά την πολεμική βιομηχανία, δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν και θα επιδιωχθεί η απόκτηση εξαγωγικών δυνατοτήτων.

Σε ότι αφορά εκκρεμείς συμβάσεις προμήθειας υποβρυχίων και πυραυλακάτων ο ΥΦΕΘΑ Ν.Τόσκας τόνισε ότι ” θα ασκηθούν στο έπακρο τα δικαιώματα του Δημοσίου και θα ζητηθεί η άμεση παράδοση των σκαφών που έχουν αποπληρωθεί εδώ και χρόνια”.

Μάλιστα ο ΥΦΕΘΑ Ν.Τόσκας τόνισε ότι “προτεραιότητά μας είναι η παράδοση των πλοίων  στο ΠΝ όλα τα άλλα θα τα βρούμε στην συνέχεια, όπως ευθύνες και πιθανή κατασπατάληση πόρων του Δημοσίου”

Επίσης οι Κώστας Ήσυχος και Νίκος Τόσκας, αναφερόμενοι σε πολλά από τα φλέγοντα ζητήματα του υπουργείου, αλλά και σε μια σειρά άλλα πολιτικού ενδιαφέροντος, τόνισαν τα εξής:

Κ. ΗΣΥΧΟΣ: Αναλαμβάνοντας, από την πρώτη στιγμή, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον κύριο Καμμένο. Είναι ένα υπουργείο που στην πολιτική του ηγεσία συμμετέχουν και τα δύο κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση. Έχουμε μια εξαιρετική ανθρώπινη σχέση. Είναι μια σχέση που οικοδομείται μέρα με τη μέρα μέσα από την αντιμετώπιση των θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Φιλοδοξία μας είναι, η εδώ παρουσία μας να μην αποτελέσει ένα απαρατήρητο πέρασμα.

Για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων:

Δεν είναι απλά άριστο αλλά εξαιρετικά υψηλό. Ιδιαίτερα στον τομέα της ηθικής υπόστασης. Αλλά δεν φθάνει μόνο αυτό πρέπει να παλέψουμε και να επουλώσουμε τα τραύματα. Οι μνημονιακές πολιτικές χτύπησαν τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, δέχθηκαν 43% περικοπές στους μισθούς τους και στις συντάξεις αντίστοιχα. Είναι ένα από τα άμεσα ζητήματα που θέλουμε να δούμε προκειμένου να δούμε τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουμε για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Παράλληλα παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να καλύψουμε άμεσα τις τρέχουσες ανάγκες, όπως ανταλλακτικά, αναλώσιμα κλπ.

Αμυντική βιομηχανία:

Σε πρώτη φάση προωθούμε ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης και σε δεύτερη φάση ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Αποτελούν τον πυρήνα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Ήδη δώσαμε προφορική εντολή να παγώσουν οι διαδικασίες εκκαθάρισης όπου αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Δίνουμε προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών σε πρώτες ύλες και σε ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να προσληφθεί άμεσα για να μη χάσουμε τις τρέχουσες παραγγελίες.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Η κυβέρνηση αυτή ήρθε για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Με πατριωτική αντίληψη προσπαθούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας. Προσπαθούμε, να πάρει μια πορεία το καράβι χωρίς να πάει στα βράχια. Θα προσπαθήσουμε, παρά τα προβλήματα, να αυξήσουμε την ετοιμότητα , τη δυνατότητα αποτροπής και να βελτιώσουμε το ηθικό που είναι ούτως ή άλλως υψηλό.

Κ. ΗΣΥΧΟΣ: Η πρώτη προσκεκλημένη στο ΥΠΕΘΑ θα είναι η πρόεδρος της Βουλής. Προκειμένου να τύχει μια συνολική πληροφόρηση για το έργο και την καθημερινότητα των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τη θητεία και ρουσφέτι:

Το ρουσφέτι είναι μια από τις βασικότερες παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Ετοιμάζουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με διαφανή κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που θα στηρίζει τους νέους που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι μεταθέσεις θα δίνονται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Θα ενισχύσουμε το υπάρχουν πλαίσιο. Η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής θα είναι συμμέτοχος στον έλεγχο, με ενισχυμένο ρόλο τήρησης και ελέγχου. Η θωράκιση απέναντι στο πελατειακό σύστημα πρέπει να έχει μια καθετοποιημένη δομή και να καλύπτεται από ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Σήμερα το πολιτικό σύστημα τιμωρείται και τιμωρεί με το καθεστώς του ρουσφετιού και θα το απελευθερώσουμε. Η ελληνική κοινωνία θα πρέπει απελευθερωθεί από τα δεσμά του πελατειακού συστήματος. Η στρατιωτική ηγεσία ανακουφίστηκε. Μας ενδιαφέρει και το αξιόμαχο. Δεν θέλουμε ούτε έχουμε την πολιτική βούληση να γίνουμε όμηροι του πελατειακού συστήματος.

Οι πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο:

Αποτελούν ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση. Ο Μανώλης Γλέζος θα έρθει εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να μιλήσει με αποκλειστικό θέμα τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, συνοδευόμενος από την εθνική επιτροπή αποζημιώσεων.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Στα ναυπηγεία θέλουμε να λυθούν γρήγορα τα προβλήματα και να πάρουμε γρήγορα τα πλοία μας. Θα γίνει κάθε προσπάθεια να αρθούν οι περιορισμοί της ΕΕ γιατί με αυτούς τους περιορισμούς δεν μπορούν γίνουν παραγγελίες.

Πρέπει να υπάρξει συνολική προσπάθεια αλλαγής της δομής των ΕΔ. Το δικό μας μοντέλο πρέπει να εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες άμυνας της χώρας μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση ή μείωση της θητείας αν δεν συμμαζέψουμε πρώτα τα πράγματα.

Το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών για μίζες:

Το βρήκαμε στα εισερχόμενα, ήρθε προς ενός διμήνου. Λέει ότι σε μια υπόθεση στη Γερμανία έγινε δίωξη κατά δυο Γερμανών που καταδικάστηκαν γιατί έδωσαν μίζες 62 εκατ. ευρώ σε ανθρώπους του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας. Ήδη το Πρωτοδικείο Αθηνών ασκεί και αυτό δίωξη. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε καλύτερη εικόνα.

Κ. ΗΣΥΧΟΣ:

Για συνδρομή στο ΝΑΤΟ για Ουκρανία:

Θέλουμε να αναλάβουμε σοβαρές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχουν πολιτικές λύσεις. Η φωνή μας μέσα στο ΝΑΤΟ είναι μια φωνή που δίνει λογαριασμό στον ελληνικό λαό και στα συμφέροντά του. Στα συμφέροντα της ειρήνης και της σταθερότητας. Δεν μας έχει ζητηθεί καμία συμβολή. Αν μας ζητηθεί, κριτήριο για τα στάση μας θα είναι αν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας.

Θεωρούμε και εκτιμάμε ότι η δική μας συνδρομή θα είναι ανθρωπιστική, κατά κύριο λόγο. Βασική μας προτεραιότητα είναι να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα και η περιουσία 100 χιλ Ελλήνων στη Μαριούπολη και ευρύτερα, και να συνδράμουμε και να στηρίζουμε την όποια προσπάθεια στα πλαίσια του ΟΑΣΕ προκειμένου να λάβει τέλος η στρατιωτική βία σε αυτή την περιοχή. Η χώρα μας δεν έχει αυτή τη στιγμή ούτε την πολυτέλεια ούτε τη βούληση να γίνει μέρος αυτού του προβλήματος αλλά να αποτελέσει μέρος της λύσης.

Στις 19 Φλεβάρη θα γίνει μια τελετή στον Πειραιά όπου θα παρευρεθούν τρία πολεμικά σκάφη της Κίνας προκειμένου να βραβεύσουν τις ελληνικές ΕΔ και ιδιαίτερα το ΠΝ για τη συνδρομή τους στην κρίση της Λιβύης και παλαιότερα της Αλβανίας για την ασφαλή απομάκρυνση των Κινέζων πολιτών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ