Αποφασισμένη να προχωρήσει σε επανέναρξη των διαδικασιών αμυντικής θωράκισης εμφανίζεται η κυβέρνηση με τους δύο εταίρους, τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένο, να συμφωνούν απόλυτα ως προς του άξονες του προγράμματος.

Δε θα υπάρξουν “νέα” ποργράμματα, αλλά υλοποίηση αυτών που είχαν αποφασιστεί πριν την έναρξη της κρίσης και έχουν “παγώσει” δημιουργώντας τεράστια κενά στην ασφάλεια της χώρας.

Επίσης, θα δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και αναβαθμίσεων του νυν υλικού, ενώ από κοινού συμφωνήθηκε η “αποβολή” του ελεγκτών των δανειστών από τις διαδικασίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ακόμα και στις τετράμηνη περίοδο της συμφωνίας-“γέφυρας” για λόγους που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Στην «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφόρησε περιέχει αποκλειστικό ρεπορτάζ για τους στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους οποίους περιλαμβάνονται μερικές πολύ κρίσιμες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα “νέα” προγράμματα τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν, συνδέονται με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ενώ αναζητούνται και έχουν κατ’αρχήν βρεθεί πόροι οι οποίοι θα διευρύνουν το 10ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που άφησε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ.Αβραμόπουλος, από τα 700 εκατ. ευρώ ανά έτος στο 1 δισ. ευρώ με προοπτική να υπάρξει αύξηση κονδυλίων μετα την πενταετία στο 1,2 δισ. ευρώ ανά έτος, καθώς οι ανάγκες τότε θα είναι κάτι παραπάνω από πιεστικές σε σειρά συστημάτων (υποβρύχια, νέο μαχητικό αεροσκάφος κλπ).

Νέο ΤΟΜΑ, SHORADS, νέα φρεγάτα, εκσυγχρονισμός LEO2A4 κλπ θα κλείσουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες ενώ προχωρά με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των AΦΝΣ P-3 Orion, των πυρομαχικών αρμάτων μάχης και πυροβολικού κλπ.

Επίσης, θα υπάρξουν παραλαβές μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 από τις ΗΠΑ. Αυτά και πολλά άλλα στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της “Σ”

Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε:

F-15Η Strike Eagle: Το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από την παρα λίγον αγορά τους από την ΠΑ

Το 1999 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα είχε φτάσει πολύ κοντά στο σημείο να παραγγείλει το αμερικανικό «υπερμαχητικό» F-15E Strike Eagle. Τα 36 αεροσκάφη που ζητούσε το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΑ ήταν ο ελάχιστος αριθμός για να βρεθεί η ΠΑ ποιοτικά μπροστά από την τουρκική υπεροπλία των F-16. Στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της 30ης Απριλίου της ίδιας χρονιάς η αγορά του F-15E αποτράπηκε κυριολεκτικά στο παρά ένα. Το πώς και το γιατί δεν έγινε τελικά αυτή η προμήθεια, το παρασκήνιο της εποχής εκείνης αλλά και τί μορφή θα είχε σήμερα η ΠΑ εάν αυτή υλοποιείτο τελικά, μπορείτε να διαβάσετε στο αφιέρωμα για τα «ελληνικά» Strike Eagle.

«F-15Η & EUROFIGHTER TYPHOON ΣΤΗΝ ΠΑ»: What if?

Το παρασκήνιο της αγοράς των αεροσκαφών, όπως περιγράφηκε στις προηγούμενες σελίδες, καταδεικνύει ένα μέρος των ενδοκυβερνητικών τριβών και των πολλαπλών συμφερόντων στο πλαίσιο των αγορών οπλικών συστημάτων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσουμε το εναλλακτικό κομμάτι της ιστορίας με ό,τι στοιχεία είναι διαθέσιμα για το ποια μορφή θα είχε η ΠΑ εάν η αγορά τελικά υλοποιείτο.

Ερωτήματα για την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία στο ALBACETTE: Μπορούσε να είχε αποφευχθεί;

Εξοπλισμένη με μαχητικά F-16C/D Block 50 και βλήματα AIM-120 AMRAAM και AGM-88 HARM, η 341 Μοίρα ήταν η πρώτη Μοίρα SEAD της ΠΑ με ικανότητα καταστολής της εχθρικής αεράμυνας.

Έμβλημα της 341 Μοίρας είναι οι τέσσερις άσοι της τράπουλας, τους οποίους διαπερνά στο κέντρο τους ένα βέλος. Η τελευταία αυτή λέξη («βέλος»/ «arrow») είναι και ο κωδικός κλήσης των αεροσκαφών και σχηματισμών της Μοίρας. Δυστυχώς, η Μοίρα τον Ιανουάριο έμελλε να απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ εξαιτίας ενός τραγικού δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 άτομα. Πρόκειται για την πτώση του διθέσιου «084» στην TLP 1-2015.

Τροχοφόρα Α/Κ πυροβόλα για τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης: Πυρά ταχείας αντίδρασης

Μπορεί η Ελλάδα να περνά δύσκολες στιγμές σε σχέση με την οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι έχουν πάψει να υπάρχουν. Αυτό απαιτεί την επαναδιαμόρφωση του πλαισίου του αμυντικού σχεδιασμού ώστε με λιγότερα χρήματα να μην υστερεί στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών.

Αεροπορία Στρατού: Εξελίξεις με CH-47D Chinook, UH-60 Blackhawk & OH-58D Kiowa

Η ενίσχυση του κλάδου της Αεροπορίας Στρατού είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Υπό το πρίσμα της άφιξης των νέων μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 και της έγκρισης από τις ΗΠΑ της προσφοράς 10 ελικοπτέρων CH-47D Chinook, η νέα πρόταση εκ μέρους των ΗΠΑ για προσφορά ελικοπτέρων εφόδου UH-60M και εξοπλισμένων ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την Αεροπορία Στρατού. Το ποιες ακριβώς είναι αυτές οι εξελίξεις μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο που ακολουθεί.

WAR GAME: Ένα σενάριο για το πώς τα ρωσικά όπλα θα μπορούσαν να δώσουν τη νίκη στην Κύπρο

Μπορεί η Κύπρος να αντιπαρατάξει μια επαρκή άμυνα μόνη της απέναντι στην τουρκική υπεροπλία; Πόσο εφικτή είναι μια ευέλικτη άμυνα και επίθεση στον περιορισμένο γεωγραφικά χώρο της Μεγαλονήσου από τις κυπριακές δυνάμεις; Ποια όπλα θα της δώσουν τις δυνατότητες αυτές και πού θα τα αναζητήσει; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρείται να απαντηθούν στο κείμενο που ακολουθεί, μέσα από ένα υποθετικό σενάριο πολέμου, όπου 5 ρωσικά οπλικά συστήματα «κλειδιά» μπορούν να εξασφαλίσουν τη νίκη για την Εθνική Φρουρά.

Επιχειρήσεις σε βάθος: Η στρατηγική διάσταση προέλασης πίσω από την αμυντική γραμμή του εχθρού

Οι επιχειρήσεις σε βάθος αναπτύχθηκαν ως δόγμα στην πρώην Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 και αποτυπώθηκαν σε ολοκληρωμένο εγχειρίδιο το 1936. Ήταν απόρροια των εμπειριών του Αã Παγκοσμίου Πολέμου, του εμφυλίου πολέμου στη Ρωσία και του πολωνοσοβιετικού πολέμου. Σκοπός των επιχειρήσεων αυτών ήταν να προσβληθεί ο εχθρός στο βάθος της διάταξής του, με σχηματισμούς με μεγάλη κινητικότητα και να προκληθεί καίριο πλήγμα στο αμυντικό του σύστημα.

Ακόμη διαβάστε στο ένθετο «ΓΕΩ»:

Τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ: Διαφθορά & γεωπολιτική, Ο ρόλος του Richard Perle

Το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ είναι ένα ιδιαίτερα οργανωμένο σύστημα το οποίο σε συνεργασία με αμερικανικού κύκλους προσπαθεί για την συνεχή ανάδειξη των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς και ανόμων συμφερόντων. Τις άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές του ζητήματος αυτού μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο που ακολουθεί.

Ρωσία Vs ΗΠΑ: Ο «ψυχρός πόλεμος» δεν τελείωσε ποτέ…

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι ΗΠΑ αποδόθηκαν σε μια προσπάθεια εδραίωσης της κυριαρχίας τους. Βέβαια, το «πρόβλημα» και η βασική επιδίωξη των ΗΠΑ παρέμενε. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την πλήρη υποταγή της Ρωσίας. Και αυτό το επεδίωξαν μέσω προληπτικών στρατηγικών ανάσχεσής της.

Bristol Blenheim: Τα αεροσκάφη βομβαρδισμού της ΕΒΑ στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο

To Bristol Blenheim αποτέλεσε το πιο σύγχρονο αεροσκάφος της ΕΒΑ κατά τα χρόνια του Β΄ΠΠ. Αν και με σημαντικές ελλείψεις, όπως και σε μικρούς αριθμούς το Blenheim, πραγματοποίησε πλήθος αποστολών στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο πετώντας σε μεγάλες αποστάσεις όπως ήταν η επιδρομή στις λιμενικές εγκαταστάσεις Κρυονερίου (νότια της Αυλώνας) στις 26 Δεκεμβρίου 1940. Τα Blenheim συνέχισαν να πετούν όπως και στη Μέση Ανατολή μετά την κατάλληψη της Ελλάδας πραγματοποιώντας αποστολές σε όλη την Ν.Α. Μεσόγειο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ