Επιθεώρηση μάχης στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Καστελόριζο που διεκδικεί η Τουρκία προβαίνοντας συνεχώς σε αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους με ενέργειες τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα, θα πραγματοποιήσει αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στέλνοντας σαφές μήνυμα προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και αποφασιστικότητας. 

Η επίσκεψη του κ. Καμμένου θα ξεκινήσει από τη Ρόδο, όπου θα έχει τις πρώτες συσκέψεις με τους επιτελείς και εν συνεχεία θα μεταβεί στα τρία μικρά νησιά, στο ένα εκ των οποίων μάλιστα πρόκειται να διανυκτερεύσει την Παρασκευή το βράδυ. 

Στόχος του υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν είναι να κάνει στρατιωτική επιθεώρηση σαν και αυτές που «λιώνουν» το προσωπικό με ημέρες προετοιμασίας για να φαίνονται ότι όλα είναι στην εντέλεια, αλλά θέλει ιδίοις όμμασι να διαπιστώσει ποια είναι τα προβλήματα στα συγκεκριμένα νησιά, με ποιους τρόπους μπορεί να αυξηθεί η επάνδρωση τους και πώς θα βελτιωθούν οι αμυντικές και αποτρεπτικές δυνατότητες στην περιοχή.

Πρόκειται δηλαδή για μία επίσκεψη ουσίας, η οποία θα κάνει τόσο τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στα ακριτικά νησιά όσο και τους κατοίκους που διαβιώνουν ακούγοντας τα τουρκικά μαχητικά να περνούν πάνω από τα κεφάλια τους να αισθανθούν πώς η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι στο πλευρό τους και δεν είναι ξεχασμένοι από την πολιτεία. 

Για την επιθεώρηση του κ. Καμμένου στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου έχουν ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να απαλειφθούν ή να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, δεδομένης και της κατάστασης που επιχείρησε να δημιουργήσει η Άγκυρα κατά την επίσκεψη-απόθεση στεφάνου του υπουργού Εθνικής Άμυνας στα Ίμια στη μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο χρόνος που αποφασίστηκε από την ηγεσία του Πενταγώνου να σταλεί ένα μήνυμα ελληνικής κυριαρχίας από τα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας δεν είναι καθόλου τυχαίος. Έρχεται σε συνέχεια της πρόκλησης από την Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ δέσμευσης του μισού Αιγαίου για πεδίο βολής, που τελικώς πήρε πίσω η Άγκυρα αλλά και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας 16 ελληνικών νησιών από το τουρκικό Ινστιτούτο, «Τουρκία -21ος αιώνας», όπως αποκάλυψε πρόσφατα το defencenet.gr.

Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο θεωρείται το επίσημο think takn της τουρκικής κυβέρνησης καθώς χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών. Βάσει άρθρου του προέδρου του λοιπόν και στενού φίλου του Ρ.Τ.Ερντογάν, καθηγητή πολιτικών επιστημών, Ümit Özdağ, η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι “θα προχωρήσει άμεσα στην διεκδίκηση των απωλεσθέντων 16 νησιών του Αιγαίου τα οποία βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή“.

Ποια είναι αυτά τα ελληνικά νησιά; Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία «κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα» όπως αναφέρει ο συνεργάτης του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα Ιμίων (έτσι ξεκίνησε και η κρίση του 1996) διεκδικώντας ελληνικό «ζωτικό χώρο». Μάλιστα, ο Ümit Özdağ αναφέρει και το επεισόδιο που έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του 2008, όταν τότε ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο CH-47D Chinnok που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Δημήτρη Γράψα, «παραβίασε» τον «τουρκικό» εναέριο χώρο πάνω από το… Φαρμακονήσι.

Οι Τούρκοι όσο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος προβαίνουν σε «τσαμπουκάδες». Το δε επεισόδιο με τη ΝΟΤΑΜ έδειξε καθαρά πως η Άγκυρα δοκιμάζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Το μήνυμα λοιπόν που πρέπει να δοθεί, όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει σπιθαμή πίσω στα κυριαρχικά δικαιώματα της στο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ