Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τη χρήση του Στρατού ως αστυνομικής δύναμης και για την αντιμετώπιση «εσωτερικών κινδύνων», ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας, ως υπεύθυνος για τη δομή του στρατεύματος και απόστρατος αξιωματικός των τεθωρακισμένων, το ενδεχόμενο αυτό το αποκλείει κατηγορηματικά.

Προαναγγέλλει ακόμη ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενιαίου φορέα ιπτάμενων μέσων μαζί με το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των ασθενέστερων και απομονωμένων κοινωνικών ομάδων.

• Πρόσφατα δημοσιεύματα και συνεντεύξεις επανέφεραν στην επιφάνεια το θέμα της χρήσης του Στρατού ως μηχανισμού καταστολής, και μάλιστα ορισμένοι κατηγόρησαν την ηγεσία ότι όσο σιωπά τόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «βγει ο Στρατός στον δρόμο». Εσείς τι απαντάτε;

Εδώ υπάρχει μια τεράστια σύγχυση για το ποιος κάνει τι και ποιο είναι το θεωρητικό υπόβαθρο του ρόλου του Στρατού. Δεν μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει σε μια δημοκρατική χώρα τη λειτουργία του στρατεύματος εκτός στρατώνων κι εκτός της κλασικής αποστολής του, που είναι η διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας. Ο όρος ασύμμετρη απειλή πρέπει να εγκαταλειφθεί και εδώ. Ποτέ και πουθενά δεν θα χρησιμοποιηθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα για τη διασφάλιση της τάξης.

• Στο παρελθόν ζητήθηκε από αρχηγούς Σωμάτων να χρησιμοποιηθούν δυνάμεις σε αστυνομικά μέτρα κι εκείνοι αρνήθηκαν. Θα γίνει έρευνα για το ποιος έδωσε τις εντολές;

Θα το εξετάσουμε, γιατί πράγματι μας ενδιαφέρει· κι εφόσον θελήσουν να μας πουν οι πρώην αρχηγοί. Δεν μπορεί να σχεδιάζουν κάποιοι πέρα από το Σύνταγμα και πέρα από τους νόμους.

• Σχετικά με το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα βοηθήσει πολύ το ιστορικό αρχείο του Στρατού. Πώς θα γίνει αυτό και πώς θα συμμετάσχει το υπουργείο σ’ αυτόν τον «πόλεμο»;

Το θέμα το χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ησυχος. Γίνεται η εκμετάλλευση ενός τεράστιου αρχείου, γύρω στις 400.000 έγγραφα της Βέρμαχτ που έχουν έρθει από τον αμερικανικό στρατό και ήδη άρχισε η μετάφρασή τους για να βρούμε στοιχεία για τη διεκδίκηση του δανείου. Θα γίνουν εκδηλώσεις και ομιλίες. Πρέπει και να εδραιωθεί η αντίληψη του δικαίου απέναντι σ’ αυτές τις διεκδικήσεις μας.

• Στη στελέχωση των μονάδων ρίχνεται το βάρος στη Θράκη και στα νησιά. Αυτό όμως έχει άμεση σχέση με τη θητεία, αφού σημαίνει ότι πολλοί φαντάροι που υπηρετούν στα σύνορα έχουν πρόβλημα σε μια άδεια να πάνε στον τόπο καταγωγής τους. Πώς θα εξισορροπήσετε το θέμα;

Η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αντιμετωπίζει την απειλή και τους κινδύνους. Αυτό όμως σημαίνει, παράλληλα, ότι ο κόσμος που ζει σ’ αυτές τις περιοχές θα πρέπει να έχει κάποιες παροχές. Γι’ αυτό δώσαμε αυτό το ελάχιστο επίδομα παραμεθορίου. Εξετάζουμε επίσης την εκτροπή χρημάτων για να αρχίσουμε να χτίζουμε στρατιωτικές κατοικίες στις περιοχές αυτές, ενώ μελετούμε και το θέμα των μετακινήσεων.

• Θα επαναφέρετε λοιπόν την κατάσταση επιβίβασης;

Είναι κάτι που το εξετάζουμε. Εχει κόστος. Πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να γίνει. Οχι όπως παλιά. Να έχουμε τις ίδιες δυνατότητες, αλλά με μικρότερο κόστος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ