Συνεταιρισμό 70-30 προτείνει στις ΗΠΑ για πετρέλαιο και φ.α. ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος
"ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ" - "ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΜΕΣΑ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ F-16"
Σε μια εντυπωσιακή πρόταση διακυβερνητικής συνεργασίας για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ελληνική ΑΟΖ προχώρησε ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος από τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, προσδιόρισε τα ποστοστά της συνεργασίας σε 70(προφανώς για την ελληνική πλευρά)-30.
Πιο συγκεκριμένα είπε ο Π.Καμμένος λέξη -λέξη:
“Δε σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία.
Στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government) agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα”.
Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην άριστη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ :
Η αμυντική συνεργασία είναι άριστη. Θέλω να σας πω ότι ήδη υπογράψαμε μια πολύ μεγάλη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό για τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και θα προχωρήσει η συνεργασία και στην αναβάθμιση με την Lockheed Martin των αεροσκαφών F-16.
Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στη συνάντηση που θα έχω την 21η Μαΐου, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη βοήθεια σε παροχή αμυντικού υλικού δωρεάν και σε συνεργασίες. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ούτως ή άλλως το προσωπικό έχει πλέον υψηλό ηθικό και άριστη οργάνωση για την αντιμετώπιση κάθε απειλής.
Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο Καμμένος:
«Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα την πρόσκληση της Ομοσπονδίας των Κυπριακών Σωματείων. Τα προβλήματα του Ελληνισμού είναι κοινά και είναι σημαντικό ότι αυτή η συγκέντρωση γίνεται μεταξύ δύο ιστορικών ημερομηνιών, της 25ης Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 1ης Απριλίου, ημέρα του ξεσηκωμού της ΕΟΚΑ. Δύο διαφορετικοί ξεσηκωμοί, που οδήγησαν όμως στη λευτεριά.
Έχουμε το μεγάλο εθνικό θέμα, το Κυπριακό, το οποίο παραμένει πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Την ώρα που παραβιάζονται διεθνείς κανόνες και την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρεμβαίνει και τις επιλύει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το Κυπριακό ως το θέμα που ακριβώς είναι, θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι διαμορφούμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερότητα στην περιοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παίζουν σημαντικό ρόλο για αυτή τη σταθερότητα. Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS.
Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα της Ελλάδος και της Κύπρου, η συνεργασία με το Ισραήλ και με τις χώρες οι οποίες δέχονται την επίθεση του εξτρεμισμού και αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση και νέων κανόνων πλέον στην ευρύτερη περιοχή. Η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση και θεωρώ ότι πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος».
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έχετε μιλήσει για τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής όσον αφορά την Ελλάδα. Θα θέλατε να μας πείτε λίγο περισσότερα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ξεκάθαρη η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα και στη δήλωση για την 25η Μαρτίου, που είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, δεν είναι μία τυπική δήλωση Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις του προς την κ. Μέρκελ και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση προς τη χώρα θεωρώ ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μία πορεία προς τη λύση της πίεσης την οποία δέχεται η Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.
Δε σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government) agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα.
Η αμυντική συνεργασία είναι άριστη. Θέλω να σας πω ότι ήδη υπογράψαμε μια πολύ μεγάλη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό για τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και θα προχωρήσει η συνεργασία και στην αναβάθμιση με την Lockheed Martinτων αεροσκαφών F-16. Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στη συνάντηση που θα έχω την 21η Μαΐου, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη βοήθεια σε παροχή αμυντικού υλικού δωρεάν και σε συνεργασίες.
Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ούτως ή άλλως το προσωπικό έχει πλέον υψηλό ηθικό και άριστη οργάνωση για την αντιμετώπιση κάθε απειλής.
ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ποια ήταν η απάντηση της κ. Νούλαντ στην πρόταση αυτή που κάνατε;
Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η απάντηση είναι ότι θα το εξετάσουν, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να δουν και αν τους ενδιαφέρει μία G to company agreement, δηλαδή συνεργασία με εταιρείες. Βεβαίως, οποιαδήποτε συνεργασία είναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Την Παρασκευή, θα φύγω πιο νωρίς από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θα υποδεχτούμε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα το υποδεχτώ εκ μέρους της κυβέρνησης με την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ομόλογού σας, που γκριζάρει πάλι περιοχές στο Αιγαίο με 16 ελληνικά νησιά;
Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι χάρτες δεν γκριζάρουν με μαύρα μολύβια. Με την ιστορία και με το αίμα των λαών γκριζάρουν.
ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αν σας πουν οι Αμερικανοί γιατί δε δέχεστε και τη συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους, εμείς τί τους λέμε; Μας προτείνετε εμάς και όχι τους Τούρκους που είναι γείτονες, εμείς τί τους λέμε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ’ αρχήν εμείς έχουμε πει ότι όσον αφορά στην Κύπρο, είναι ξεκάθαρη η κυπριακή κυβέρνηση, ότι βεβαίως, και για τους Τουρκοκυπρίους, στα θέματα των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην περιοχή εκεί, θα υπάρξει το δίκαιο μερίδιο και η κυπριακή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη.
ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δε μιλάω για την Κύπρο, μιλάω για το Αιγαίο, κοντά στο Καστελόριζο, αυτό λέω.
Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν έχετε κάποια διαφορετική άποψη, εσείς προσωπικά, αλλά δε νομίζω, γιατί σας παρακολουθώ, το Αιγαίο είναι ελληνικό, υπάρχουν συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα, ο χώρος και το υπέδαφος ακολουθούν τα χωρικά ύδατα και τα εδάφη, τα οποία δεν είναι υπό αμφισβήτηση, ούτε υπάρχουν γκρίζες περιοχές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr