Π.Καμμένος: “Εάν χρειαστεί θα βρούμε από αλλού χρηματοδότηση”
Προειδοποιητικό μήνυμα έστειλε ο Πάνος Καμμένος προς τους δανειστές της Ελλάδας από το βήμα του συνεδρίου Economist, κάνοντας χρήση της έλλειψης ρευστότητας και της ασφυξίας στην ελληνική οικονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι τα όρια της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει τους δανειστές χωρίς να παίρνει εξαντλούνται». Τόνισε δε ότι η Ελλάδα, αν δεν υπάρξει λύση, θα βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης, ενώ έκανε λόγο για πιθανό «πνίξιμο» της χώρας για να ρίξουν μία κυβέρνηση η οποία δεν τους είναι ιδιαίτερα αρεστή.
Παράλληλα ο κ. Καμμένος αποκάλυψε την επιθυμία της κυβέρνησης για νέα νατοϊκή βάση στο Αιγαίο, καθώς όπως τόνισε θα συζητήσει και θα προτείνει στον Αμερικανό ομολόγό τού τη δημιουργία νέας αεροπορικής νατοϊκής βάσης στη ΝΑ Μεσόγειο. Ωστόσο, ο υπουργός δεν θέλησε να αναφέρει λεπτομέρειες ως προς το νησί που έχει στο μυαλό του.
«Η Ελλάδα έχει υπογράψει κάποιες δανειακές συμβάσεις με τους θεσμούς. Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, η Ελλάδα πληροί τις υποχρεώσεις της και πληρώνει τις δόσεις προς τους θεσμούς, αλλά οι δανειστές δεν πληρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα λοιπόν με τα χρήματα των φορολογουμένων της μέχρι σήμερα πληρώνει την υγεία, την Άμυνα κλπ. και πληρώνει και τις δόσεις, αλλά δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα».
Ο κ. Καμμένος συνέχισε λέγοντας ότι «αν λοιπόν αποφασίσουν οι δανειστές ότι θέλουν να πνίξουν την Ελλάδα για να ρίξουν μία κυβέρνηση η οποία δεν τους ιδιαίτερα αρεστή από την πλευρά της Γερμανίας, η Ελλάδα δεν έχει άλλο τρόπο από το να επιδιώξει άλλες πηγές χρηματοδότησης».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, αλλά ούτε και μπορούν να μας διώξουν γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς».
Αναφέρθηκε σε ιδιωτικοποιήσεις με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τη συνεργασία της Κίνας για το Λιμάνι Πειραιά και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Greek Stream με τη Ρωσία. Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος, αυτός ο αγωγός θα βοηθήσει να βελτιωθούν οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι τα όρια της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει τους δανειστές χωρίς να παίρνει εξαντλούνται» δήλωσε με νόημα και συνέχισε: «Αν έχουν αποφασίσει να βγάλουν τη Ελλάδα από το σύστημα της Δύσης η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει τον δικό της δρόμο. Να είστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα δεν θα γονατίσει, ούτε θα προσκυνήσει».
«Η Γερμανία φέρεται στην Ελλάδα με έναν πολύ άσχημο τρόπο. Θέλει να επιβάλει γερμανική κυριαρχία και είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε», πρόσθεσε και υπερασπίστηκε στη Ρωσία, λέγοντας ότι «οι κυρώσεις στη Μόσχα για εμας δεν είναι ευχάριστες. Θα επιθυμούσαμε τη λήξη των κυρώσεων».
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων: «Η Ελλάδα ειναι η μοναδική χώρα που δεν αποζημιώθηκε. Με τη βοήθεια των ΗΠΑ αποκτήσαμε πρόσβαση και προέκυψαν νεα στοιχεία. Η Ελλάδα πρέπει να αποζημιωθεί και ηθικά. Θα το επιδιώξουμε θα το κάνουμε».
Αναφερόμενος στο θέμα της Cosco έκανε λόγο για συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο με την εταιρεία και για επέκταση της συνεργασίας για εμπλοκή του σιδηροδρομικού δικτύου.
Σημειώνεται ότι η Cosco διαχειρίζεται ήδη δυο προβλήτες στο λιμάνι του Πειραιά και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στον ΟΛΠ. Η κυβέρνηση ξεπάγωσε την πώληση και να σημειωθεί ότι από τις πέντε εταιρείες που είχαν αρχικά πλειοδοτήσει, μόνο οι τρεις εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αυτές είναι η κινεζική Cosco, η ολλανδική APM και η Container Terminal Services με έδρα τις Φιλιππίνες.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο και τη στρατηγική της χώρας, “το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υιοθέτηση της Στρατηγικής της ΕΕ για τους «ξένους μαχητές» μας παρέχει μία επιχειρησιακή πλατφόρμα για δράση προς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με συμμετοχή βασικών εταίρων σε όλη την ευρύτερη περιοχή”.
Υπογράμμισε δε ότι “η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεωστρατηγικό και γεω-οικονομικό κόμβο σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι έρευνες για την ανακάλυψη και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος μεταφοράς της ενέργειας δημιουργούν επιπρόσθετες προκλήσεις ασφαλείας”.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι “η γεωγραφική εγγύτητα με περιοχές όπου μαίνονται κρίσεις αναδεικνύει την πρόσθετη αξία της Ελλάδας ως Βασικής Πύλης προς τις μεγάλες θαλάσσιες εμπορικές οδούς ανάμεσα στην Ευρώπη και τον ανατολικό κόσμο. Θεωρούμε ότι το σταυροδρόμι αυτό θα πρέπει να αποτελεί περισσότερο πηγή δημιουργίας και ευημερίας παρά συγκρούσεων”. “Έχοντας χτίσει πρόσφατα την εταιρική μας σχέση με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο στην Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο θάλασσα, αποτελούμε ένα αξιόπιστο άξονα για την προαγωγή της περιφερειακής σταθερότητας, σε συνδυασμό με την πολύτιμη και σταθερή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών”, πρόσθεσε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr