Στη Μόσχα βρέθηκε την εβδομάδα αυτή υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να συζητήσει την ατζέντα της διακυβερνητικής ελληνορωσικής επιτροπής που θα συγκληθεί στις επόμενες εβδομάδες στην Αθήνα, με κορυφαίο θέμα την υπόθεση του «ελληνικού Kalashnikov», δηλαδή την πρόθεση της Ρωσίας να προχωρήσει στην Ελλάδα σε συμπαραγωγή της νέας γενιάς των όπλων της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Αίγιο!

Στη νέα “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ” που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες αλλά και το ποια ήδη φορητού οπλισμού εξετάζονται να περιληφθούν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής.

Με ορισμένα από αυτά τα όπλα πραγματικά να εντυπωσιάζουν με τα χαρακτηριστικά τους και να υπόσχονται υπεροχή στο τακτικό χερσαίο πεδίο μάχης στον Έλληνα στρατιώτη.

H ανάγκη για ένα νέο όπλο νέου διαμετρήματος και της αντικατάστασης των τυφεκίων G3 της γερμανικής Η&Κ, τα οποία έχουν πραγματικά «λιώσει» από την πολύχρονη χρήση τους από τον ΕΣ, έχει φέρει συγκεκριμένες εξελίξεις στο χώρο της ελληνο-ρωσικής αμυντικής συνεργασίας.

Το σίριαλ για την αλλαγή του φορητού οπλισμού για τον ΕΣ κρατά ουσιαστικά από το 2003, όταν στον τότε διαγωνισμό είχε επικρατήσει η γερμανική Η&K. Το 2006, όμως, ο διαγωνισμός ματαιώθηκε με αποτέλεσμα ο ΕΣ να μείνει χωρίς νέο φορητό οπλισμό, τη στιγμή που η Τουρκία παραλαμβάνει το δικό της ΜΡΤ-76 των 7,62 χλστ.

Αυτή τη στιγμή, ως βασική υποψηφιότητα για την κάλυψη του κενού στο φορητό οπλισμό του ΕΣ αναδεικνύεται το νέο ρωσικό τυφέκιο μάχης ΑΚ-12 ή μια από τις εκδόσεις του, μέσω μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας η οποία έχει παρουσιαστεί με τη ρωσική εταιρεία Kalashnikov Concern.

Η 173rd Airborne Brigade στην Ελλάδα: Εκπαίδευση μάχης υψηλής έντασης με 2η ΜAΛ & 31η ΜΕΕΔ

Μια ξεχωριστή συνεκπαίδευση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα μέσα του περασμένου Μαΐου μεταξύ μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ, της ΠΑ και των αλεξιπτωτιστών της 173 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του Στρατού των ΗΠΑ.

MiG-29M/SMT & MiG-35: Η εξέλιξη του Fulcrum στον 21ο αιώνα

Το αεροσκάφος Mikoyan MiG-29 αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ρωσικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών. Το MiG-29 πέταξε για πρώτη φορά το 1977 και εισήλθε σε υπηρεσία τον Ιούλιο του 1993. Έκτοτε, το αεροσκάφος παράγεται ανελλιπώς, συνεχώς αναβαθμιζόμενο, με αποτέλεσμα σήμερα να συνιστά μια αξιόπιστη  λύση σε ό,τι αφορά τα μαχητικά 4++ γενιάς. Η πρόσφατη παραγγελία από την Αίγυπτο έφερε το αεροσκάφος ξανά στο προσκήνιο των εξελίξεων με την παρουσία του στη ΝΑ στη Μεσόγειο.

F-35A LIGHTNING II: H απειλή των μαχητικών 5ης γενιάς της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο

To πρόγραμμα απόκτησης 100 μαχητικών F-35A Lighting II από την Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης με τη «φίλη και γείτονα» να υλοποιεί με συνέπεια και μεθοδικότητα βήματα προς την κατεύθυνση πλήρους ανατροπής του υφιστάμενου ισοζυγίου αεροπορικής ισχύος πάνω από το Αιγαίο. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει τόσο η εξέλιξη του προγράμματος όσο και οι επιπτώσεις από την εισαγωγή σε υπηρεσία του τύπου σε Μοίρες πρώτης γραμμής της Τουρκικής Αεροπορίας (THK) σε λιγότερο από μια 5ετία από σήμερα!

Η Ρωσική Ναυτική Ισχύς στον 21ο αιώνα: Πρόγραμμα επανεξοπλισμού για το ρωσικό Ναυτικό & αλλαγή φιλοσοφίας

Η εξαγγελία της αλλαγής του ναυτικού δόγματος της Ρωσίας για πρώτη φορά από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Οκτώβριο του 2012, αποτέλεσε την αφορμή για ένα μεγάλο πρόγραμμα επανεξοπλισμού του ρωσικού Ναυτικού με νέες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια. Βέβαια, τα περισσότερα από τα προγράμματα νέων ναυπηγήσεων έχουν ξεκινήσει πολύ πριν από το 2012, κάτι που σημαίνει πως τα σχέδια για την αναβάθμιση του ρωσικού Ναυτικού ανάγουν τις βάσεις τους σε βάθος δεκαετίας τουλάχιστον και ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν αφιερωμένος στη μελέτη της μορφής που θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο ρωσικό Ναυτικό.

«ΜΙΝΙ» ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ για το τουρκικό Ναυτικό: Η κορυφαία πρόκληση για το ΠΝ

Μια μεγάλη εξέλιξη που οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής απειλής είναι αυτή της υπογραφής σύμβασης για ναυπήγηση ενός μικρού αεροπλανοφόρου για τις ανάγκες του τουρκικού ναυτικού (TDK), κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα στο ισοζύγιο ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ: Εκτελούν ακόμα και αμφίβιες επιχειρήσεις!

Οι ειδικές δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου δημιουργήθηκαν το 1974, ύστερα από την τραγωδία των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972. Πρόκειται για μια από τις πλέον έμπειρες και «βαριές» μονάδες στον τομέα των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερα σκληρή εκπαίδευση και ένα ευρύτατο φάσμα αποστολών, από μάχες σε συνθήκες πόλεων έως και ειδικό κλάδο για καταδύσεις και αμφίβιες επιχειρήσεις.

Chirok: Το αμφίβιο UAV βομβαρδιστικό του ρωσικού Στρατού

Το Chirok (ρωσικά Κιρόκ = πάπια του γλυκού νερού) είναι ένα υβριδικό αμφίβιο UAV, το οποίο αναπτύσσεται από την United Instrument-Making Corporation (IIC), θυγατρική του ομίλου Rostec, για λογαριασμό του ρωσικού Στρατού.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση τεχνολογίας Innoprom 2014 στο Αικατερίνμπουργκ και στη συνέχεια το Μάιο στη διεθνή αεροπορική επίδειξη MAKS-2015 στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Σμιρνόφ, τον επικεφαλής του τμήματος μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων του Ραδιο-Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μόσχας, το UAV Chirok δεν χρειάζεται αεροδιάδρομο για να απογειωθεί καθώς κινείται όπως τα ελικόπτερα. Οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί και η μαζική παραγωγή του αεροσκάφους αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

Ακόμη διαβάστε στο ένθετο «ΓΕΩ»

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Κίνα, Ρωσία & Ινδία vs ΗΠΑ

Η λέξη “πόλεμος” ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, καθώς Ευρώπη, Ρωσία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν ολοένα και πιο προκλητική στάση. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε μια νέα παγκόσμια σύρραξη;

Για την Ευρώπη των Εθνών: Η Ευρώπη που θέλουμε, η Ευρώπη που θα οικοδομήσουμε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η ευρωζώνη βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια σε βαθύτατη κρίση που εκδηλώνεται σε τέσσερα επίπεδα. Κρίση τραπεζική, κρίση δημοσίου χρέους, πτώση των επενδύσεων και κρίση ανθρωπιστική. Τα αίτια της πολύπλευρης αυτής κρίσης αφορούν τόσο τη λειτουργία του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος όσο και τις πολιτικές της ΕΕ για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Fairey Battle B1: Tο αεροσκάφος ελαφρού βομβαρδισμού σε ελληνική & βρετανική υπηρεσία

Το αεροσκάφος ελαφρού βομβαρδισμού Fairey Battle είχε μια σύντομη καριέρα στις τάξεις της RAF, καθώς η δύναμη των αεροσκαφών κυριολεκτικά αποδεκατίστηκε κατά τη γερμανική εισβολή στις κάτω χώρες και τη Γαλλία το Μάιο του 1940. Το αεροσκάφος υπηρέτησε και στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία πλην όμως, είδε σχετικά περιορισμένη δράση εξαιτίας τόσο του μειωμένου αριθμού όσο και της καταθλιπτικής υπεροχής της Luftwaffe.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ