Η οικονομική καταστροφή που νέχει πλήξει τη χώρα και καθημερινά βαθαίνει όλο και περισσότερο βρίσκεται “μια ανάσα” πριν το να μετατραπεί σε εθνική καταστροφή, καθώς η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο εμπλουτίζεται συνεχώς με μια τεράστια πολεμική μηχανή με το χάσμα στο ισοζύγιο ισχύος να αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις στην διετία 2020-2022.

Τότε θα είναι απολύτρως επιχειρησιακές οι δύο πρώτες Μοίρες stealth μαχητικών F-35A, θα έχει ολοκληρωθεί η ναυπήγηση και των έξι τουρκικών υποβρυχίων Type-214T και θα έχουν εισέλθει σε υπηρεσία, ίσως και δύο από τα αντιτορπιλικά TF-2000 από τα συνολικά οκτώ που θα ναυπηγηθούν, οκτώ φρεγάτες, οκτώ κορβέτες, ίσως το 20223 να είναι έτοιμο και το “μίνι” αεροπλανοφόρο και βέβαια χιλιάδες άρματα μάχης Altay, ΤΟΜΑ κλπ.

Η Πολεμική Αεροπορία είναι η πρώτη που θα “νιώσει” – ήδη νιώθει – βαριά την “σκιά” της τουρκικής ισχύος, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πρακτικά η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη περίοδο των τελευταίων 40 ετών, όλοι το αναγνωρίζουν, αλλά λόγω των οικονομικών συνθηκών κανείς δεν μπορεί να δώσει λύση. Ούτε η πολιτική, ούτε η στρατιτωτική ηγεσία.

Γι αυτό και γίνονται κινήσεις, συγκεκριμένς κινήσεις, προς την κατεύθυνση ενίσχυσής της με μεταχειρισμένο αεροπορικό υλικό, το οποίο εν συνεχεία θα εκσυγχρονιστεί από την ΕΑΒ. Ταυτόχρονα, φυσικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και MIrage 2000EGM/BGM.

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μπορείτε να διαβάσετε: 

ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ F-15C/D ΚΑΙ MIRAGE 2000EDA:  Υψηλή κινητικότητα για την απόκτησή τους από την ΠΑ

Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης τα προβλήματα ασφάλειας δεν περιμένουν ούτε παρέχουν πίστωση χρόνου. Με την τουρκική Αεροπορία να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 που διαθέτει και οι παραδόσεις των μαχητικών F-35 να είναι προ των πυλών, οι λύσεις για την ΠΑ είναι περιορισμένες. Η απόκτηση μεταχειρισμένων F-15C/D αλλά και Mirage 2000 είναι μια από αυτές.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΜΑΧΗΤΙΚΑ VS ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ: Ειδική άσκηση DACT στην 117ΠΜ

Η 1η Σειρά Ελικοπτέρων του ΣΟΤ που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου στην 117ΠΜ είχε ως κύριο αντικείμενο την επιβίωση των ελικοπτέρων όταν αυτά έρχονται αντιμέτωπα με μαχητικά αεροσκάφη. Ταυτόχρονα, για τα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών, η άσκηση είχε ως αντικείμενο την εκμάθηση των ειδικών τεχνικών που απαιτούνται για την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες  της «Σ» από την άσκηση.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ: Νέα σκάφη & νέες δυνατότητες σε «δύσκολες» εποχές

Η ένταξη των δύο νέων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) στην ΔΥΚ, ενός ταχύπλοου τύπου RHIB, δωρεά της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, και ενός πρωτότυπου ταχύπλοου σκάφους με την ονομασία «ΩΚΥΑΛΟΣ» από ελληνικές εταιρείες (με υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα) αποτελούν σημαντικές προσθήκες σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία για το ΠΝ. Όμως οι ανάγκες σε μέσα και υλικά ειδικών επιχειρήσεων παραμένουν επιτακτικές για την ΔΥΚ την ώρα που οι απειλές για τη χώρα πληθαίνουν…

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ CRASH TEST AΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΤΑ «ΠΕΤΑΞΕ» ΟΛΑ:

F-15 Eagle & F-16 Viper Vs MiG-29SMT Fulcrum

Ο Αντισμήναρχος Φρεντ “Σπάνκυ” Κλίφτον είναι ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους στον κόσμο, καθώς έχει πετάξει με μια πλειάδα μαχητικών, όπως το F-15, το F-5 και το F-16 αλλά και με το περιβόητο MiG-29. Απόφοιτος του φημισμένου Fighter Weapons School, έχει συμμετάσχει σε αρκετές αερομαχίες, περισσότερες από κάθε άλλον πιλότο στον κόσμο. Στην παρουσίαση που ακολουθεί, μοιράζεται μαζί μας μερικές από τις μοναδικές εμπειρίες του.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΆΣΚΗΣΗ «ΓΕΡΑΚΙ» ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ: Διασώζοντας πιλότους πίσω από τις γραμμές του εχθρού

Η έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR) συνιστά μια περίπλοκη στην εκτέλεσή της επιχείρηση, η οποία αποσκοπεί στην διάσωση ατόμων, κυρίως πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία έχουν εγκαταλείψει πάνω από εχθρικό έδαφος. Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε φέτος με την επωνυμία «Γεράκι» εξελίχθηκε στο πλαίσιο της 1ης για το 2015 Σειράς Ελικοπτέρων κάτω από τον συντονισμό του ΣΟΤ και η “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ” σας μεταφέρει κατ’   αποκλειστικότητα όλα όσα εξελίχθηκαν κατά τη διάρκειά της.

RAFALE: Ολική επαναφορά σε εξαγωγές με την προηγμένη έκδοση Rafale F3R

Το γαλλικό μαχητικό της Dassault μετά από μακρά περίοδο ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων σε αρκετούς διαγωνισμούς μαχητικών και χωρίς εξαγωγικό πελάτη, έφερε τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια αγορά μέσα στο 2015, με διαδοχικές εξαγωγικές επιτυχίες σε Αίγυπτο, Κατάρ και Ινδία. Το πρόγραμμα πλέον έχει εισέλθει σε νέα τροχιά με πωλήσεις που αναμένεται να αποφέρουν 15 δισ. ευρώ στα ταμία της Dassault με ουσιαστικές προοπτικές εξέλιξης που θα αφορούν τη νέα έκδοση Rafale NG με πιθανό πρώτο πελάτη τα ΗΑΕ.

LE BOURGET 2015: «Φτωχό» χωρίς τα «κόκκινα αστέρια» στον ουρανό του Παρισιού…

Το Air Show του Παρισιού Le Bourget 2015 αποτέλεσε για τη χρονιά που διανύουμε τη σημαντικότερη αεροπορική συνάντηση παγκοσμίως, καθώς από τις 15 έως και τις 21 Ιουνίου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας συγκεντρώθηκαν οι κορυφαίες αεροναυπηγικές εταιρείες του κόσμου. Στο αεροπορικό αυτό ραντεβού ουσιαστικά χτυπά η «καρδιά» της αεροναυπηγικής βιομηχανίας είτε στον πολιτικό τομέα είτε στον στρατιωτικό, έστω αν και αυτή την φορά η απουσία των ρωσικών μαχητικών ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή.

ΤΟ «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ» S.W.A.T TEAM ΤΟΥ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ: Πολύ περισσότερο από μια απλή ειδική αστυνομική μονάδα…

Οι ομάδες SWAT των ΗΠΑ είναι γνωστές για το πλήθος των ειδικών αποστολών που καλούνται να εκτελέσουν σε ένα περιβάλλον όπου οι απειλές γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Στον κόσμο έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 οι ομάδες SWAT έχουν επιπρόσθετα καθήκοντα να καλύψουν, όπως αυτά της τρομοκρατίας. Η στρατικοποίηση των μονάδων αυτών όμως έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις, καθώς ο εξοπλισμός τους αλλά και η εκπαίδευση που λαμβάνουν ξεφεύγουν από τα επίπεδα της Αστυνομίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια τέτοια μονάδα η οποία δρα στο κοσμοπολίτικο Λας Βέγκας.

Ακόμη διαβάστε στο ένθετο ΓΕΩ

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ; Τα αίτια, ο τόπος και ο χρόνος – B΄ ΜΕΡΟΣ

Με τον κόσμο να έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, υπάρχει ανά πάσα στιγμή η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια αναμέτρηση. Ένα τέτοιο σενάριο εξετάζουμε στο παρόν άρθρο, αποκαλύπτοντας το πού, το πότε και το γιατί θα αρχίσει ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ: H φιλοσοφική & γεωστρατηγική σκέψη του

Ο Παναγιώτης Κονδύλης (1943-1998) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, συγγραφέας και μεταφραστής. Ίσως ο μεγαλύτερος σύγχρονος Έλληνας φιλόσοφος και στοχαστής (μαζί με τους Κορνήλιο Καστοριάδη και Κώστα Παπαϊωάννου).

ΤΑ «ΘΗΡΙΑ» ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Α΄ ΠΠ: «Αετός», «Ιέραξ», «Πάνθηρ» και «Λέων»

Τα τέσσερα αντιτορπιλικά κλάσης «Αετός» γνωστά και ως «Θηρία» αποκτήθηκαν λίγο πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους για την ενίσχυση του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. Τα σκάφη είχαν πλούσια δράση. Πολέμησαν κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, του Α΄ ΠΠ, αλλά και του Β΄ ΠΠ. Παροπλίστηκαν μεταπολεμικά πλην ενός, του «Λέων», το οποίο βυθίστηκε το 1941 στη Σούδα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ