Τη δυνατότητα ένταξης νέων επιστημόνων στις ένοπλες δυνάμεις, με την ιδιότητα του Οπλίτη Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), ανήγγειλε ο Πάνος Καμμένος στη Σχολή Ικάρων, κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών ημερίδας για την τεχνολογική έρευνα και καινοτομία στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, πρόθεση του ΥΕΘΑ είναι η διασύνδεση των ΑΣΕΙ με τα ερευνητικά κέντρα και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. «Για εμάς, εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν είναι μόνο η κρατική αμυντική βιομηχανία, δηλαδή η ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ, τα ναυπηγεία μας, αλλά είναι και οι ιδιωτικές εταιρείες αμυντικών συστημάτων, τις οποίες πλέον έχουμε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό μας, στη νέα πολιτική που χαράσσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας». 

Θα έχουμε αποτύχει αν δεν επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες

«Οι νέοι επιστήμονες αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο για το μέλλον της χώρας μας, το οποίο υποχρεούμαστε να επαναφέρουμε στην πατρίδα μας. Αν δεν επαναφέρουμε τους 300 χιλιάδες νέους επιστήμονες – που έχουν φύγει – και δεν τους εντάξουμε στη νέα προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, θα έχουμε όλοι αποτύχει», τόνισε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ανέφερε πως το ΥΕΘΑ δρομολογεί την αξιοποίηση νέων επιστημόνων κατά τη στρατιωτική τους θητεία αλλά και – εθελοντικά – μετά τη λήξη της: «Όσοι νέοι κατατάσσονται για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και έχουν πτυχία, επιστημονικά προσόντα, έχουν συμμετάσχει σε έρευνες, τα βιογραφικά τους επιλέγονται από τα Επιτελεία και στέλνονται σε μια ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού που έχουμε δημιουργήσει στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, η οποία αποτελείται από νέους επιστήμονες.

Εκεί εντάσσονται άμεσα σε ομάδες οι οποίες θα είναι στη διάθεση των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, προκειμένου να μπορούν να δώσουν κατά τη στρατιωτική τους θητεία, έστω σε αυτούς τους εννέα μήνες που υπηρετούν, ό,τι καλύτερο μπορούν για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό του αύριο» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Η Ελλάδα να καταστεί αυτάρκης

Μετά τη λήξη της στρατιωτικής τους θητείας, «θα δώσουμε σε αυτά τα νέα παιδιά τη δυνατότητα να εντάσσονται στις ένοπλες δυνάμεις με την ιδιότητα του Οπλίτη Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), που σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση των ΑΣΕΙ θα μπορούν να οικοδομήσουν, όλο αυτό που ονομάζουμε καινοτομία και έρευνα» ανακοίνωσε ο υπουργός. Τελικός στόχος, «δύσκολος αλλά εφικτός», είναι «η Ελλάδα να καταστεί αυτάρκης, με δυνατότητα ανάπτυξης δικών της πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων».

Δείγματα τέτοια έχει ήδη δώσει το Πολεμικό Ναυτικό, «το οποίο μετά από την περιπέτεια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατάφερε να καθοδηγήσει τους εργαζόμενους των ναυπηγείων και να τελειώσει τα υποβρύχια 214, όπως επίσης και την αναβάθμιση των υποβρυχίων 209. Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί» σημείωσε ο κ. Καμμένος. Άλλο τόσο, «στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, όπου υπάρχουν τεχνικές βάσεις, οι μηχανικοί μας, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, αλλά και το πολιτικό προσωπικό έχουν κατορθώσει να βρίσκονται τα αεροπλάνα μας στη μέγιστη διαθεσιμότητα».

Έγκλημα σε βάρος του λαού τα χρήματα που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε και ειδική αναφορά στα «χρήματα που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια – ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», εκτιμώντας πως «ο ελληνικός λαός πλήρωσε το σχεδιασμό νέων μέσων, ενώ θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να δοθούν στις ελληνικές βιομηχανίες, προκειμένου να παραχθούν δικά μας οπλικά συστήματα». 

Στην ημερίδα παρέστησαν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Ταφύλλης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ