H χώρα διέρχεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση η οποία έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της και στις ΕΔ, αλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει “παράδοση άνευ όρων”  στην απειλή εξ Ανατολών, ειδικά σε μία εποχή που προηγμένα οπλικά συστήματα μπορούν να υποκαταστήσουν, εν μέρει, παραδοσιακά όπλα.

Το μείζον πρόβλημα του Πολεμικού Ναυτικού ακούει στην φράση “Ελάχιστοι πόροι, ελάχιστος χρόνος” και αυτό ξεπερνάει σε έννοια ακόμα και την Πολεμική Αεροπορία: Δύο Μοίρες πολεμικών Αεροσκαφών μπορούν να είναι επιχειρησιακές μέχρι και 48 μήνες μετά από ένα συμβόλαιο, μία φρεγάτα θέλει επτά έτη από το συμβόλαιο μέχρι την κήρυξη επιχειρησιακής ετοιμότητας. Και θα είναι μόνο μία…

Οταν ακόμα και ατο αυτονόητο – τόσο αυτονόητο όσο και η ύπαρξη του Πολεμικού Ναυτικού – το περιορισμένου οικονομικού περιεχομένου πρόγραμμα επαναφοράς των αναβαθμισμένων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, σε υπηρεσία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, πόσο θα χρειαζόταν ένα πρόγραμμα προμήθειας νέων φρεγατών για να ολοκληρωθεί;

Είκοσι-τριάντα χρόνια; Ισως και περισσότερο.

Και σε ποια Ελλάδα; Ή για την ακρίβεια, τι θα έχει απομείνει από την άοπλη Ελλάδα σε 30 χρόνια από σήμερα;

Ετσι ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ σε μια ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικής οικονομικής/επιχειρησιακής κατάστασης αναγκάστηκαν να αναζητήσουν λύσεις που μέχρι σήμερα είναι “συμπληρωματικές” και καθαρά αμυντικές.

Η ανάπτυξη συστοιχιών επακτίου αμύνης, σε περισσότερα νησιά και με πολύ περισσότερες δυνατότητες από τις νυν συστοιχίες MM-40 Exocet πλέον αποτελεί την επικρατούσα αντίληψη που έχει μετουσιωθεί σε πρόγραμμα και μάλιστα κοινό με αυτό της προμήθειας σύγχρονων βλημάτων αέρος-επιφανείας για την Αεροπορία σε αντικατάσταση των ΑΜ-39 Exocet από τις αρχές τις περασμένης δεκαετίας.

Οι Exocet, αν και αρκετά αξιόπιστοι, πλέον είναι βλήματα που δύσκολα θα διατρήσουν την προηγμένη αντιπυραυλική άμυνα των τουρκικών πολεμικών πλοίων λόγω του υποηχητκού χαρακτήρα τους. Απέναντι στα συστηματα RAM π.χ., εκτιμάται ότι έχουν λιγότερες από 30% πιθανότητες να τα πλήξουν, ακόμα και στην έκδοση Block 3.

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ελλάδα θα διαβάσετε ολόκληρο το παρασκήνιο της απόφασης ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ να προχωρήσουν σε προμήθεια νέων προηγμένων συστοιχιών επακτίου αμύνης και το προφίλ ολων των υποψήφιων συστημάτων, τα οποία θα έχουν και ένα επιπλέον ρόλο:

Την προσβολή χερσαίων στόχων με υψηλή υπερηχητική ικανότητα στο εσωτερικό της εχθρικής ενδοχώρας, δηλαδή βαθιά μέσα στην μικρασιατική ακτή.

Ενα ρόλο που θα τον είχαν τα βλήματα cruise SCALP Naval των FREMM, αλλά…

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (το περιοδικό που μίλησε πρώτο, ακόμα και πιο μπροστά από το διαδύκτυο για ανάπτυξη ρωσικών μαχητικών Su-34 στην Α.Μεσόγειο τον περασμένο Αύγουστο) θα διαβάσετε ακόμα το πλέον ολοκληρωμένο αφιέρωμα στον πόλεμο της Συρίας, όπως αυτός εξελίσσεται από την πρώτη ημέρα ης ρωσικής άμεσης εμπλοκής μέχρι σήμερα.

Πώς κτύπησε με βλήματα cruise το ρωσικό Ναυτικό από την Κασπία Θάλασσα, πώς και ποιες δυνάμεις της ρωσικής Αεροπορίας εμπλέκονται στην σύγκρουση, ποιοι στόχοι και φιατί επιλέχθηκαν, ποια η απόδοση των ρωσικών μαχητικών σε πραγματικές συνθήκες πολέμου, γιατί ο ρωσικός πόλεμος αποτελεί καμπή στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκηνή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου κλπ

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος της «Σ» που κυκλοφορεί.

ΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΑΚΤΙΟΥ ΑΜΥΝΗΣ: Προς μαζική προμήθεια πέντε συστοιχιών πυραύλων εδάφους-επιφανείας από το ΠΝ

Η επιλογή του ΠΝ για το «νέο» του οπλικό σύστημα μπορεί να μην είναι κατ’ ανάγκη  φρεγάτα λόγω της οικονομικής καταστροφής που βιώνει η χώρα. Το ενδιαφέρον του Ναυτικού εστιάζεται εξίσου και στα βλήματα παράκτιας άμυνας τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν από τις κατάλληλες θέσεις επαρκή και άμεσο έλεγχο θαλάσσιων οδών στο Αιγαίο και απαγόρευση άσκησης ναυτικής παρουσίας στον αντίπαλο. Το ΠΝ ήδη με δύο πυροβολαρχίες ΜΜ-40 Exocet αναπτυγμένες σε τρία νησιά αναζητά το νέο σύστημα που θα τις πλαισιώσει μέχρι το 2020.

ΣΥΡΙΑ: Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

>Οι επιχειρήσεις

>Οι τακτικές

>Τα όπλα

Ο αιφνιδιασμός που υπέστησαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Συρία από την ρωσική επέμβαση ήταν πλήρης και η αποφασιστικότητα του Ρώσου προέδρου δεν άφησε σχεδόν κανένα περιθώριο αντίδρασης στην  Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία εκμεταλλευόμενη το κενό στρατηγικής βαρύτητας ή καλύτερα της έλλειψής της που δημιούργησαν οι ίδιες οι ΗΠΑ στη Συρία, κατάφερε με μια απλή κίνηση να φέρει προ αδιεξόδου τη Δύση, η οποία σαστισμένη βλέπει τώρα την ρωσική Αεροπορία να σφυροκοπά τις θέσεις του ISIS, αλλά και των υπολοίπων ισλαμιστικών οργανώσεων, με τέτοια  σφοδρότητα και αποτελέσματα που η εκστρατεία των Δυτικών χωρών με τις χώρες του Κόλπου κατά της οργάνωσης αυτής δεν κατάφερε ούτε καν να πλησιάσει στον ένα και πλέον χρόνο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:

3M54 KALIBR: Ποιο είναι το βλήμα cruise με το οποίο το ρωσικό Ναυτικό βομβάριδσε τους ισλαμιστές από την Κασπία

Η θεαματική –και αιφνιδιαστική– εμφάνιση του ρωσικού πυραύλου cruise Kalibr ΚΝ ήταν ένα από τα όπλα που πρωταγωνίστησαν στην ρωσική επέμβαση που πραγματοποιείται στη Συρία.

Η ανησυχία των ΗΠΑ για την επιχειρησιακή ένταξη του συγκεκριμένου πυραύλου στο ρωσικό Ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα τελικά επαληθεύτηκε από την αιφνιδιαστική χρησιμοποίησή του από την πλευρά της Κασπίας. Το μήνυμα της Ρωσίας όμως ήταν σαφές: κανένας στόχος στην Ευρώπη δεν είναι μακριά για τους 3Μ-54 Kalibr, πόσο μάλλον στην Τουρκία…

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ KAI ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Οι δυνάμεις καταδρομών σε κάθετους ελιγμούς

Η ελληνική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από την ανάγκη προστασίας ενός μεγάλου αριθμού νήσων και βραχονησίδων στο Αν. Αιγαίο καθώς επίσης και προστασίας των συνόρων μας απέναντι σε αντιπάλους που διαθέτουν το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας.

Για τις Ειδικές Δυνάμεις η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση ραγδαία εξελισσόμενων καταστάσεων στο πεδίο της μάχης αλλά και για την διεξαγωγή προσχεδιασμένων Ειδικών Επιχειρήσεων, αποτελεί η συνεργασία με την Αεροπορία Στρατού.

TO F-35 ΣΤΟ «ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»: Το νέο stealth αμερικανικό μαχητικό κρούσης απέναντι στον «Κόκκινο Δράκο»

Η αμφισβήτηση του stealth κοινού μαχητικού κρούσης της αμερικανικής Αεροπορίας του Ναυτικού και των Πεζοναυτών διευρύνεται στις ΗΠΑ καθώς το αεροσκάφος παρουσιάζεται ως έλλειπες σε πολλά κρίσιμης σημασίας σημεία. Ένα από αυτά είναι η περιορισμένη ακτίνα δράσης του για την πραγματοποίηση αποστολών στην ευαίσθητη από άποψη ασφάλειας περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η έκθεση του αμερικανικού οργανισμού NSN το πρώτο μέρος της οποίας είχαμε παρουσιάσει στο προηγούμενο τεύχος επιχειρεί μια ανάλυση των δυνατοτήτων του F-35 τοποθετώντας το στο πλαίσιο του στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα.  

ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015»: Η αμφίβια αποβατική ενέργεια στη Χίο

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015», πραγματοποιήθηκε επί βάσεως ΤΑΜΣ (Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων), ευρείας κλίμακας αποβατική ενέργεια από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στη νήσο Χίο. Πρόκειται για μια από τις πλέον δύσκολες επιχειρήσεις σε διακλαδικό επίπεδο που καλούνται να φέρουν σε πέρας οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδυάζοντας μεγάλο αριθμό μέσων και προσωπικού από τον ΕΣ, μονάδες επιφανείας του ΠΝ καθώς και εναέρια μέσα της ΠΑ που αναλαμβάνουν την προστασία των φίλιων δυνάμεων από αέρος.

BMP-T: Η «απόλυτη λύση» από την Ρωσία στην ανάγκη υποστήριξης του Πεζικού στον ΕΣ

Το BMP-T «Terminator» είναι ένα ρωσικό όχημα μάχης και υποστήριξης Πεζικού με πανίσχυρο οπλισμό και το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε Στρατούς που έχουν παντελή έλλειψη ανάλογων οχημάτων όπως ο Ελληνικός.

Διαβάστε επίσης:

J-15: Το μαχητικό του κινεζικού αεροπλανοφόρου Liaoning που η Κίνα σκοπεύει να στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο

Το J-15 (Jian-15) είναι η ναυτική έκδοση του J-11 καθώς η σχεδίασή του στηρίχθηκε επάνω σε αυτή, ενώ φέρει και κάποια στοιχεία από το επίσης ρωσικό ναυτικό μαχητικό Su-33 Flanker D. Το αεροσκάφος θα είναι από τον Νοέμβριο το κινεζικό ναυτικό μαχητικό που θα επιχειρεί από το αεροπλανοφόρο Liaoning

Ποιες είναι οι κατευθυνόμενες βόμβες ΚΑΒ-500LR και KAB“1500L/KR”: Τα όπλα των Su-34 που αφανίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία

Οι βομβαρδισμοί της ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία γίνονται από μια πληθώρα όπλων κατευθυνόμενων και μη. Ανάμεσα στα όπλα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι και η οικογένεια των βομβών ΚΑΒ στην έκδοση με κατεύθυνση λέιζερ.

ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ «ΓΕΩ» ΤΗΣ «Σ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ:

ΙΣΛΑΜ: Η αναίμακτη (για τους ευρωπαίους…) εισβολή στην Ευρώπη

Η επέκταση του Ισλάμ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μέσω του πρωτοφανούς κύματος της μαζικής και εκβιαστικής μετανάστευσης, συνιστά μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού της σύγχρονης ιστορίας. Το Ισλάμ είτε ως θρησκευτικό κίνημα είτε ως πολιτικό είτε και τα δύο μαζί, είναι από τη φύση του ένας μηχανισμός ο οποίος στηρίζεται στο επεκτατικό της φύσης του και στο πληθυσμιακό του «όπλο», μεταξύ άλλων. Η σταδιακή επέκτασή του, έτσι, στην καρδιά της Ευρώπης του δυτικού πολιτισμού, του διαφωτισμού του ορθού λόγου, συνιστά μια  εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη.

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Ο εφιάλτης και οι αληθινοί ένοχοι

Στα τόσα που γράφονται για τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η λαθροεισβολή στην Ελλάδα, απαιτείται –και αυτό διαφαίνεται όλο και πιο έντονα– ένας εξορθολογισμός. Περισσεύουν οι ιδεοληψίες έως και ανοησίες, ενώ ελάχιστες από τις απόψεις που πανταχόθεν διατυπώνονται είναι σοβαρές και ρεαλιστικές.

SB2C Helldiver: H δράση των «Χελς» της ΕΒΑ στον εμφύλιο – Οι επιχειρήσεις στο Γράμμο

Το αεροσκάφος κάθετης εφόρμησης SB2C Helldiver υπήρξε το αεροσκάφος του αμερικανικού Ναυτικού και των Πεζοναυτών που συμμετείχε ενεργά στα δύο τελευταία έτη του πολέμου στον Ειρηνικό.

Το αεροσκάφος όμως έμελλε να δει επιχειρησιακή δράση και στην Ελλάδα κατά την τελευταία φάση των επιχειρήσεων του εμφυλίου πολέμου. Το πώς ήρθαν τα αεροσκάφη στην Ελλάδα, ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν οι Έλληνες πιλότοι αλλά και ο σημαντικός ρόλος που έπαιξαν κατά τη διάρκεια των μαχών στον Γράμμο είναι το αντικείμενο του άρθρου που ακολουθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ