H oικονομική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα τα τελευταία 6 έτη, έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της και στην αμυντική ικανότητα της χώρας.

Αν συνδυαστεί με την φρενήρη εξοπλιστική προσπάθεια της Τουρκίας και τα δεκάδες δισεκατονμύρια δολάρια που δαπανώνται για την δημιουργία ενός τεράστιου στρατεύματος εξοπλισμένου με υπερσύγχρονα όπλα στην πλειοψηφία του εξοπλισμένου με εγχώριας ανάπτυξης και προέλευσης συστήματα και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις σαφείς αναθεωρητικές θέσεις της Αγκυρας, η λέξη “απειλή” κατά της Ελλάδας λαμβάνει νέα έννοια.

Η αδυναμία (ή η ανυπαρξία βούλησης) για δαπάνη ενός ποσού της τάξεως των 10-15 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 έτη για την απόκτηση τουλάχιστον δύο Μοιρών (40 μαχητικά) Νέων Μαχητικών Αεροσκαφών ή την απόκτηση κατ’έλάχιστον τεσσάρων νέων Κύριων Σκαφών Επιφανείας, οδηγεί τα Επιτελεία να επεξεργαστούν λύσεις και να εφαρμόσουν δόγματα που “υπόσχονται” λύσεις στο 1/10 του παραπάνω ποσού, εκμεταλλευόμενα την εξέλιξη της τεχνολογίας και την στρατηγικά ελληνική κυρίαρχη θέση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα αποκαλύπτεται μέσα από μια συλλογή πληροφοριών και απόψεων των κατά τεκμήριο πλέον αρμόδιων να απαντήσουν σε ένα τέτοιο ερώτημα, κατά πόσον η – αναγκαστική αλλαγή – δόγματος για πρώτη φορά μετά το 1974 μπορεί χωρίς την προμήθεια Νέων Μαχητικών και την ναυπήγηση νέων Κύριων Σκαφών Επιφανεία να αντιπαραταθεί στην μαζική ένταξη νέων μαχητικών πέμπτης γενιάς και κύριων μονάδων του Στόλου στο τουρκικό Ναυτικό.

Και πάνω απ’όλα απαντά, κατ’αρχήν στο ερώτημα, αν η χώρα μαι οι Ενοπλες Δυνάμεις της έχουν ελπίδα να σταθούν όρθιες στην καταιγίδα που πλησιάζει απειλητικά από την Ανατολή…

ΑΙΓΑΙΟ: ΑΛΛΑΓΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ – ΤΑ «ΥΠΕΡ» ΚΑΙ ΤΑ «ΚΑΤΑ» – Η «πυραυλική» απαγόρευση περιοχής σε σχέση με την τουρκική απειλή

Ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε:

ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ: Η συμφωνία-πλαίσιο για την αμυντική συνεργασία εγκρίθηκε, αλλά οι πληγές στις ελληνορωσικές σχέσεις παραμένουν…

Μετά από σχεδόν έξι χρόνια συζητήσεων κωλυσιεργιών, ματαιώσεων, αναβολών, «δακτύλων ξένων δυνάμεων» κ.ά. κατατέθηκε στη Βουλή στις 16 Δεκεμβρίου στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων η συμφωνία-πλαίσιο για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, συμφωνία η οποία είχε αρχίσει να καταρτίζεται μετά την επίσκεψη του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλου στην Μόσχα τον Μάρτιο του 2010!

Την ίδια στιγμή η σύλληψη και η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του ανθρώπου της Μόσχας στην Ελλάδα, του επιχειρηματία Κ.Δαφέρμου με μάλλον “θολές” κατηγορίες στην υπόθεση Κάντα και με σαφέστατο “δάκτυλο” των ΗΠΑ στην υπόθεση, έχει προκάλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Αθήνας, μέχρι σημείου διακοπής της ροής των ρωσικών ανταλλακτικών σε μια σειρά συστημάτων.

Διαβάστε ολόκληρο το παρασκήνιο της υπόθεσης.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Vs ΙΡΑΝ: Το σενάριο αεροπορικής σύγκρουσης των δύο «υπερδυνάμεων» του Κόλπου

Σε τροχιά πολεμικής σύγκρουσης βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες χώρες του Αραβικού Κόλπου, καθώς μια φαινομενικά ήσσονος σημασίας αφορμή έδωσε το έναυσμα για την πυροδότηση μιας κρίσης που υπέφωσκε εδώ και πολλά χρόνια. Με δεδομένο τον υπερεξοπλισμό του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, το μέγεθος του Ιράν αλλά και την γεωγραφία της περιοχής στην οποία εκδηλώνεται η κρίση, το πλέον πιθανό είναι η αναμέτρηση να λάβει χώρα στον αέρα, με απρόβλεπτες ωστόσο προεκτάσεις για την συνολική ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου.

LEO2HEL Vs ALTAY & LEO2NG: Ποιο θα επικρατούσε στο πεδίο μάχης;

Σε λιγότερο από 18 μήνες από σήμερα, τα πρώτα εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής τουρκικά άρματα μάχης τρίτης γενιάς Altay θα αρχίσουν να παραδίδονται στους τουρκικούς σχηματισμούς των τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών της Ανατολής Θράκης, που σήμερα είναι εξοπλισμένες με άρματα μάχης LEO1A5.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MILGEM: Η τουρκική κορβέτα μετατρέπεται σε φρεγάτα!

Το τουρκικό πρόγραμμα του Εθνικού Πλοίου (Milli Gemi) μεταβάλλεται σταδιακά σε πρόγραμμα φρεγάτας της τάξης των 2.800 τόνων και μήκους 110 μέτρων. Η «μετάλλαξη» αυτή της κλάσης Ada συνιστά ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του τουρκικού Ναυτικού που στοχεύει αφενός στην «εθνικοποίηση» των τουρκικών προμηθειών που αγγίζει όλο των εύρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αφετέρου στην ουσιαστική ενίσχυσή του με στόχο την επιβολή ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο και την Ν.Α. Μεσόγειο.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η «υπερδύναμη» της Νότιας Αμερικής

Βραζιλία και Νότια Αφρική αποτελούν μέλη των BRICS και, παρά τα πρόσκαιρα οικονομικά προβλήματα, συνιστούν δύο αναδυόμενες οικονομίες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και των δύο χωρών είναι προσανατολισμένες στη διαφύλαξη του οικονομικού και γεωπολιτικού τους χώρου, και σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στην εγγύτητά τους διαθέτουν τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις. Η μεν πρώτη σε όλη τη Νότια Αμερική και η δεύτερη στην υποσαχάρια Αφρική. Ταυτόχρονα και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια περίοδο επανεξοπλισμού με την Βραζιλία να δαπανά αυξημένα ποσά. Το κοινό χαρακτηριστικό όμως των χωρών αυτών που τις χωρίζει ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι πως και οι δύο τους πρωταγωνιστούν στην περιοχή τους όντας οι μεγαλύτερες δυνάμεις.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Οι ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις της υποσαχάριας Αφρικής

Η δύναμη εθνικής άμυνας της Νότιας Αφρικής είναι το σύνολο των τριών Όπλων –του Στρατού, του Ναυτικού, και της Αεροπορίας– και της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Ιατρικής ως ο τέταρτος πυλώνας τους. Η δομή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας όπως είναι σήμερα, διαμορφώθηκε μετά το 1994 όταν η χώρα εγκατέλειψε την πολιτική του απαρτχάιντ (apartheid) και πραγματοποίησε τις πρώτες εκλογές υιοθετώντας νέο Σύνταγμα. Η χώρα πραγματοποίησε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των ενόπλων της δυνάμεων ύψους 4,8 δισ. δολαρίων μέσω του οποίου αποκτήθηκαν νέες φρεγάτες, υποβρύχια, ελικόπτερα γενικής χρήσης, μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Το διακλαδικό στρατηγείο (Joint Operations Division) είναι ο αρμόδιος φορέας για το συντονισμό και των τεσσάρων Όπλων, ενώ η Ταξιαρχία των ειδικών δυνάμεων είναι ανεξάρτητος σχηματισμός τη διοίκηση του οποίου έχει απευθείας το διακλαδικό στρατηγείο. Το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ανέρχεται σε 78.707 άτομα και η δύναμη εφεδρείας στα 15.107.

ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ: Οι αφανείς ήρωες που κρίνουν τις μάχες…

Το Όπλο του Μηχανικού είναι ο «αθέατος» πρωταγωνιστής του Στρατού Ξηράς στις πολεμικές επιχειρήσεις. Από τη διάνοιξη ναρκοπεδίων, την γεφύρωση υδάτινων και ξηρών κωλυμάτων έως την εκτέλεση πάσης φύσεως έργων για την διευκόλυνση της κίνησης των μονάδων πρώτης γραμμής, οι μονάδες του Μηχανικού πρέπει να κινηθούν τάχιστα και πολλές φορές κάτω από απαγορευτικές συνθήκες είτε από τη δράση του εχθρού είτε από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε καιρό ειρήνης το Μηχανικό παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς μπορεί να αναλάβει πλήθος έργων κοινής ωφέλειας, αλλά και εκτέλεσης έργων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Ακόμη το Μηχανικό έχει πρωτοστατήσει σε αποστολές στο εξωτερικό όπως στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο ή στην Αλβανία όπου έχει πραγματοποιήσει πλήθος χρήσιμων έργων.

Uran-9, Platform-M και Argo: Τα ρομποτικά συστήματα του ρωσικού Στρατού

Το 2016 ο ρωσικός οργανισμός αμυντικών εξαγωγών θα αρχίζει να προωθεί προς πώληση στο εξωτερικό το ρομποτικό ερπυστριοφόρο όχημα μάχης Uran-9. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πυρά υποστήριξης αλλά και πληροφορίες επιτήρησης και αναγνώρισης τόσο για τμήματα πεζικού όσο και για αντι-τρομοκρατικές μονάδες κάτι που σημαίνει πως είναι σχεδιασμένο για να επιχειρεί τόσο εκτός όσο και εντός αστικών συγκροτημάτων.

Αυτά είναι τα προγράμματα αναβάθμισης της ινδικής Αεροπορίας

Με μια Μέση ανατολή να φλέγεται και τις σχέσεις με το Πακιστάν να επιδεινώνονται διαρκώς η Ινδία κινείται εξοπλιστικά  ως να είναι πρακτικά σε πόλεμο. Η Κίνα με μια αμυντική βιομηχανία η οποία τρέχει με απίστευτη ταχύτητα και με τους Ινδούς να την κατηγορούν ότι προβαίνει σε συχνές προκλήσεις στα σινο-ινδικά σύνορα αναπτύσσει διαρκώς τις οικονομικές και στρατιωτικές της σχέσεις με το Πακιστάν.

Ακόμη διαβάστε στο ένθετο ΓΕΩ

Η ΥΨΗΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: Οι παράμετροι της ρωσικής ένοπλης επέμβασης στη Μέση Ανατολή, τα δυτικά συμφέροντα και το Ιράν

Η ρωσική κυβέρνηση έχει μια σειρά από διαφορετικά κίνητρα, για την επέμβασή της στην εμφύλια σύγκρουση της Συρίας. Όλα εντάσσονται στα πλαίσια μιας υψηλής στρατηγικής που έχει εκπονήσει το Κρεμλίνο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η θέση Ελλάδας & Κύπρου

Παρακολουθώντας τις δραματικές και συνάμα ραγδαία διαμορφούμενες καταστάσεις στη Μέση Ανατολή, διαπιστώνουμε αρκετές περίεργες και αλλοπρόσαλλες κινήσεις και συμπεριφορές, άγνοια κινδύνου και κλιμακούμενες εξελίξεις που αν μη τι άλλο δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία. Μέσα σε αυτό το περίπλοκο και σαφώς αρνητικό περιβάλλον, σκιαγραφούνται και δημιουργούνται νέες πολιτικές, συμμαχίες και συνεργασίες με σημαντικές αλλαγές στο γεωπολιτικό αυτό σύμπλοκο.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ: Η συμφωνία που επικύρωσε πολιτικά τη στρατιωτική ήττα του ΕΑΜ

Η Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 στην γνωστή παραθαλάσσια τοποθεσία της Αττικής, μεταξύ της τότε κυβέρνησης Πλαστήρα και του ΕΑΜ και επιχείρησε να τερματίσει θεσμικά τις πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, που έμειναν στην ιστορία ως «Δεκεμβριανά», και που αποτέλεσαν την πρώτη πράξη του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε λίγο μετά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ