Πρόταση να μετακινηθεί η Frontex στα τουρκικά παράλια και από εκεί με εικόνα που θα παίρνει από ελληνικά στρατιωτικά πλοία και άλλα μέσα  αλλά και την τουρκική Ακτοφυλακή να ανακόπτει τη ροή μεταναστών και προσφύγων εν τη γενέσει της προωθεί η Αθήνα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος.

Στο μεταξύ στην Αθήνα ο Υπουργός Άμυνας κ Πάνος Καμμενος σε ενημέρωση που έκανε για την πορεία των Κέντρων Καταγραφής και Μετεγκαταστασης ( που θα ειναι έτοιμα στις 15/2, όπως τόνισε) δήλωσε ότι ενημέρωσε την ΕΕ και σε λίγες ημερες τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την ελληνική πρόταση για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών:

Είπε ότι  το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με υις δυνατότητες του να μπορεί να αναπτυχθεί  και ενημερώνει τη Φρόντεξ για τον απόπλου ενός σκάφους με πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές  ώστε η FRONTEX – που θα έχει μπει στα τουρκικά ύδατα – να επιχειρεί από κοινού με την τουρκική Ακτοφυλακή στα τουρκικά παράλια και να αποτρέπει την αναχώρηση.

Μάλιστα ο κ Καμμενος είπε ότι η Αθήνα μπορεί να αυξήσει για το σκοπό αυτό τον αριθμό των πολεμικών πλοίων επιτήρησης από (π.χ.) οκτώ σε  25  και να προσθέσει θερμικές κάμερες, επίγεια μέσα, κλπ. ”Είναι δε ευπρόσδεκτη και βοήθεια από την ΕΕ”, τόνισε.

Δεν αποκλείεται στο σκεπτικό αυτό να υπάρχει χώρος και για την πρόταση εμπλοκής των ”ιπτάμενων ραντάρ” του ΝΑΤΟ  τα οποία η Συμμαχία ετοιμάζεται να εμπλέξει στην Συριακή κρίση, μετασταθμέυοντας στην Τουρκία  ένα ή δυο για να διαπιστώνουν τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη..Και δεν ειναι τυχαίο, ίσως, ότι  ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών

Άμυνας της ΕΕ , την περασμένη Παρασκευή όπου ο γ.γ. τους ενημέρωσε για αυτή την επιχείρηση,   ο ίδιος σχολίασε ότι είναι καλοδεχούμενη μία τέτοια κίνηση διότι

θα βοηθήσει την Τουρκία να κατανοήσει ότι παραβιάζει ευρωπαϊκά σύνορα,

ευρωπαϊκή γη. 

Ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει αύριο τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για τις ελληνικές προτάσεις  και ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η ενημερωση που έγινε σημερα 

Σε τεχνικό επίπεδο από τον Υπουργό και τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκαν :

-Στο Σχιστό έχουν ολοκληρωθεί στο 40% οι υποδομές για τη φιλοξενία 4000 ατόμων.

-Στα Διαβατά έχουν ολοκληρωθεί στο 20% για τη φιλοξενία άλλων 4.000 ατόμων. Πρόκειται για σκηνές υψηλών προδιαγραφών από την ΕΕ που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή στο πλαίσιο μιας κοινής αποδεκτής πρότασης με τις τοπικές αρχές

-Στη Λέσβο οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 70%. Το τμήμα Καταγραφής θα εξυπηρετεί 4000 πρόσφυγες και το τμήμα φιλοξενίας 800 άτομα.Το κέντρο λειτουργεί στο 50%.

-Στη Χιο οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 70%.Το τμήμα Καταραφής θα εξυπηρετεί αριθμό προσφύγων που θα αποφασίσει η ΕΛΑΣ. Στο κέντρο θα φιλοξενούνται .1000 άτομα ενώ κατασκευάζεται  δίκτυο αποχέτευσης. Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε τα ΕΛΠΕ για τη συνδρομή τους.

-Στη Σάμο έχει ολοκληρωθεί το 20% των υποδομών και το κέντρο θα φιλοξενεί 1.000 άτομα. Η ΕΛΑΣ θα αποφασίσει για τον αριθμό των ατόμων που θα καταγράφονται στο κέντρο.

-Στη Λέρο οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 60%΄, στο τμήμα θα καταγράφονται 4000 άτομα και θα φιλοξενούνται 800. Το κέντρο λειτουργεί στο 50%.Ο κ. Καμμένος δήλωσε την ετοιμότητα του υπουργείου να συνδράμει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών σε ότι του ζητηθεί.

-Στην Κω επελέγη τελικά το ημιενεργό στρατόπεδο Καπεταν-Λάζαρη μετά την οπισθοχώρηση, όπως είπε, του δημάρχου από την πρόταση που είχε υποβάλλει σχετικά ,με το χώρο εγκατάστασης του κέντρου καταγραφής.

 Ο κ. Καμμένος παραδεχόμενος ότι υπάρχουν λογικές επιφυλάξεις ή ανησυχίες, απέδωσε τις αντιδράσεις σε ακροδεξιά στοιχεία και σε κάποια συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευθούν τους πρόσφυγες. Μίλησε δε για κλειστά το χειμώνα ξενοδοχεία που δεν κόβουν απόδειξη και παίρνουν 15 ευρώ για να κάνει ντους ο πρόσφυγας, για δωμάτια με τιμή 80 ευρώ χωρίς απόδειξη,  για τιμή 4 ευρώ στο μεταλλικό νερό για ταβέρνες που είναι κλειστές και παίρνουν 5 ευρώ για φόρτιση του κινητού, χωρίς απόδειξη.

Στην κέντρο στην Κω θα υπάρχουν συρματοπλέγματα, αστυνομική φύλαξη, και  το κέντρο θα λειτουργεί ώστε σε 24 ώρες οι πρόσφυγες να εγκαταλείπουν το νησί. 

Κάποιοι θα χάσουν το μαύρο χρήμα, ας το χάσουν , σχολίασε. Η δε φιλοξενία προσφύγων στα κέντρα αφορά περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Εξάλλου τα Γενικά Επιτελεία τροφοδοτούν τα κέντρα όπου στεγάζονται προσωρινά οι πρόσφυγες στην Αθήνα με 1.000 μερίδες συσσιτίου και 1000 φιάλες νερού 

Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι χθες ήλθαν στα κέντρα άλλα 100 μηχανήματα καταγραφής προσφύγων. Όσον αφορά στον κίνδυνο εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι υπάρχουν φωνές στην  ΕΕ για

κλείσιμο των συνόρων  αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες που δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ανάλογα με τις δυνατότητες τους

Για δε τους μετανάστες είπε ότι πρέπει να γυρίσουν πίσω. 

Φέρνοντας ως παράδειγμα το Πακιστάν που δεν δέχεται να πάρει πίσω τους πολίτες του.

Ακομα ο κ. Καμμένος κάλεσε την ΕΕ να πιέσει την ασιατική χώρα δεδομένης της οικονομικής της δέσμευσης από την Ευρώπη. 

Σημείωσε δε ότι στα κέντρα καταγραφής θα υπάρχουν ξεχωριστοί  χώροι για τα παιδιά στα οποία θα παρέχεται ειδική τροφή πιστοποιημένη από την ΕΕ και θα γίνεται ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος.

Οι ΜΚΟ  

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τις ΜΚΟ συντονισμένα. Έχουν όμως διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και ορισμενες ΜΚΟ που εμφανίζονται ως τέτοιες αλλά πρόκειται για ισλαμικές οργανώσεις, παρατήρησε.

Οι περισσότερες από 150 ΜΚΟ επι συνόλου 173 που συνεργάζονται με τις αρχές είναι πιστοποιημένες και θα απομονώσουν τις υπόλοιπες που έχουν άλλους σκοπούς, πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι τίποτε δεν θα εμποδίσει στην πραγμάτωση της υποχρέωσης της χώρας προς την ΕΕ ωστόσο δήλωσε ανοικτός σε διάλογο για την ύπαρξη μιας κοινής αποδεκτής πρότασης από τους δημάρχους για μετεγκατάση σε άλλη περιοχή, αλλά αφου πρωτα λειτουργήσουν οι σχεδιαζόμενες. 

Ειδικά για το Σχιστό σχολίασε ότι η επιλογή ενός χώρου είναι δύσκολη ωστόσο έθεσε τον προβληματισμό οι πρόσφυγες να κινούνται ελεύθεροι στο λιμάνι του Πειραιά, με τον κίνδυνο εκμεταλλευσης τους από τη μία πλευρά και δίνοντας μία κακή εικόνα για τη χώρα η να βρίσκονται σε έναν αξιοπρεπή χώρο

Την ίδια στιγμή, η  Γερμανία και η Τουρκία έχουν δεσμευθεί να ασκήσουν από κοινού προσπάθειες για να εξασφαλίσει συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη με έλεγχο, όπως εξειδίκευσε,  στα τουρκο-συριακά σύνορα και το Αιγαίο Πέλαγος, φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Α. Νταβουτογλου  σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επισκεπτόμενη τη Τουρκία Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά την κοινή συνέντευξη τύπου αυτό που  ιδιαίτερα τονίζεται στις τουρκικές ιστοσελίδες ειναι η δήλωση του κ. Νταβούτογλου, με την οποία φέρεται να συμφώνησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, να «περάσει το ΝΑΤΟ σε δράση αναφορικά με το προσφυγικό» – σχετικές αναφορές κανουν ιστοσελίδα Hurriyet, Hurriyet Daily News, Milliyet.

Αναλυτικότερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός  και εξειδικεύοντας σε ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, είπε ότι θα επιδιώξει τη χρήση των δυνατοτήτων παρατήρησης του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Συρία και στο Αιγαίο Πέλαγος: 

«Την Πέμπτη θα γίνει Σύνδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Αναφορικά με όλα τα ζητήματα της ροής των προσφύγων από τη Συρία, η Τουρκία και η Γερμανία, από κοινού, θα θέσουν στην ημερήσια διάταξη του ΝΑΤΟ το σημείο της ανάληψης δράσης από το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα στο ζήτημα της αποτελεσματικής χρήσης των μηχανισμών παρακολούθησης και εποπτείας του ΝΑΤΟ στα σύνορα και στο Αιγαίο,  θα καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες», φέρεται να είπε επί λέξει, όπως μεταδόθηκε. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε, από την πλευρά της, ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας (των 2 χωρών). «Ιδιαίτερα θα δώσουμε μάχη έναντι της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Αυτά θα συζητήσουμε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ