Στην Συριακή κρίση με αποστολές ”ιπτάμενων ραντάρ” επιτήρησης, προειδοποίησης  και ελέγχου  AWACS εμπλέκεται το ΝΑΤΟ μετά από αίτημα των ΗΠΑ,προκειμένου να ελέγχονται οι κινήσεις ρωσικών αεροσκαφών και με το πρόσχημα και φερόμενων παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από αυτά. 

 Το αμερικανικό αίτημα για συνδρομή του ΝΑΤΟ – που αναμένεται να εγκριθεί στην αυριανή συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες- μετέφερε  στην άτυπο σύνοδο της ΕΕ περασμένης εβδομάδας ο Γενικός Γραμματέας του NATO κ. Jens Stoltenberg, ενώ ο παριστάμενος Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ Πάνος Καμμένος υποστήριξε την πρόταση δίνοντας ωστόσο και εθνική διάσταση στο θέμα.

Τι είπε ο Καμμένος για τις τουρκικές παραβιάσεις

 Όπως είπε σήμερα σε ενημέρωση στο ΥΕΘΑ,  απευθυνόμενος  στον κ Stoltenberg ανέφερε οτι  ”καλοσωρίζουμε” την πρόταση για να προσθέσει ότι με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα κατανοήσει ότι τα αεροσκάφη της παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, την ευρωπαϊκή γη χώρο, παραβιάζοντας τον ελληνικό και ότι πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

Πάντως σε άλλο σημείο ο κ Καμμένος τόνισε ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ ενημερώνονται  από την Ελλάδα με πολλούς τρόπους για τα στοιχεία των τις προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο ( διαδραστικά, βίντεο, στίγματα κ.α.)

Το ΝΑΤΟ δεν έχει εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία, αλλά μια σειρά από μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμμετέχουν σε Συμμαχία για την πραγματοποίηση βομβαρδισμών σε στόχους τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιρακ  από το 2014. 

Τώρα αναζητά νέο, διαφορετικό, τρόπο για στήριξη των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του ISIS αλλά το μοντέλο δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί. Τα AWACs φαίνεται να ειναι ένας από αυτούς, όπως προκύπτει και από μια κατ αρχήν απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο όταν οι σύμμαχοι συμφώνησαν  να ενισχύσουν την παρουσία των αεροσκαφών  AWACS πάνω από την Τουρκία, στο πλαίσιο ενίσχυσης  της τουρκικής αεράμυνας,  Η απόφαση αυτή ήταν πριν την τελευταία φερόμενη παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικό αεροσκάφος – ισχυρισμό που η Μόσχα αρνείται

 Συγκεκριμενα από τη μεριά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, κ. Ιγκόρ Κονασένκοφ, έχει μιλήσει για «προμελετημένη πρόκληση» και «ατεκμηρίωτη προπαγάνδα», ενώ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας  διέψευσε και τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς ότι η Μόσχα παρέλαβε όλα τα σχετικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την παραβίαση, τονίζοντας πως «όλες οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Αμφισβητήσιμη αποστολή

Μια απόφαση για την αποστολή  AWACS θα πρέπει να ειναι ομόφωνη  και ως τέτοια αναμένεται, όπως προαναφέραμε, αύριο.

Το AWACS είναι ένα  αερομεταφερόμενο σύστημα ραντάρ σχεδιασμένο να ανιχνεύει αεροσκάφη,  πλοία και οχήματα σε μεγάλη εμβέλεια και κατευθύνει τα μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη. 

Η χρήση ενός τέτοιου πολύπλοκου συστήματος ενάντια στον ISIS/ISIL και άλλες ακραίες οργανώσεις, όπως αξιώνεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αμφισβητήσιμη, αναφερεται από ορισμένους.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αυξημένη στρατιωτική παρουσία  στη Συρία και επεκτείνουν μια αεροπορική βάσης σε Κουρδική περιοχή της Συρίας.Οι εικόνες που δημοσιευτηκαν από το Stratfor δείχνουν το διάδρομο κοντά στην πόλη της Rmeilan που βρίσκεται στην επαρχία της Hasakah κοντά στα σύνορα του Ιράκ και της Τουρκίας να επεκτείνεται από 700 μέτρα (μισό μίλι) σε 1,3 χιλιόμετρα.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) διέψευσε την έκθεση, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Συρίας επιβεβαίωσαν ότι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και εμπειρογνώμονες δημιουργού  αεροπορική βάση βορειοανατολικά της χώρας.

Από το  Γκαϊλενκίρχεν στο Ικόνιο της Τουρκίας.

Πάντως όπως έχει από εβδομάδες (τέλος Δεκεμβρίου) αποκαλύψει η γερμανική εφημερίδα Bild, ”ιπτάμενα ραντάρ” AWACS του ΝΑΤΟ με προσωπικό Γερμανούς στρατιωτικούς θα στείλει η κυβέρνηση της Μέρκελ στην Τουρκία για την επιτήρηση του τουρκικού εναέριου χώρου,. Γι’ αυτό το λόγο, έγραψε, θα μεταφερθούν τέτοιου τύπου αεροσκάφη από τη ΝΑΤΟϊκή βάση στο Γκαϊλενκίρχεν κοντά στο Άαχεν, στο αεροδρόμιο του Ικονίου της Τουρκίας. 

«Η Τουρκία είναι η συμμαχική χώρα που συνεχίζει να πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την κρίση στη Συρία», αναφέρεται σε δισέλιδη επιστολή των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας – που επικαλέστηκε η Μπίλντ- προς τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προκειμένου να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες βουλευτές «και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενισχυθούν οι πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS του ΝATO για την επιτήρηση του τουρκικού εναέριου χώρου». 

Στην επιστολή, που εστάλη στο γερμανικό κοινοβούλιο ήδη στις 18 Δεκεμβρίου, διευκρινίζεται ότι η Γερμανία θα καλύψει το 30% των αναγκών αυτής της νατοϊκής επιχείρησης με στρατιώτες.

Όπως έχει γράψει η Ντόυτσε Βελλε,  για τη συμμετοχή της χώρας σε αυτήν την επιχείρηση η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εντολή από το κοινοβούλιο, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μια νέα στρατιωτική αποστολή, ούτε πρόκειται να γίνει χρήση όπλων κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)  στη Συρία ή στο Ιράκ «επειδή το ISIS δεν διαθέτει αεροπορικές δυνάμεις και ούτε η Συρία, ή η Ρωσία έχουν δώσει δείγματα ότι θα κάνουν χρήση πολεμικών αεροσκαφών κατά της Τουρκίας». 

Κόντρα και μέσα στην Γερμανία

Πάντως η  νέα ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση  με την συμμετοχή της Γερμανίας έχει προκάλεσε την οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης στο Βερολίνο. Η πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά» κ. Σάρα Βαγκενκνέχτ κάλεσε τη Γερμανία ήδη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποστολή ,  να βγει από το στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας. Χαρακτήρισε την αποστολή AWACS ανεύθυνη και ζήτησε να σταματήσει, «γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στα τουρκο-συριακά σύνορα».Η κ. Βάγκενκνεχτ υποστηρίζει ότι ανεξαρτήτως αυτού η γερμανική βουλή θα πρέπει να κληθεί και να αποφασίσει, επικρίνοντας παράλληλα τη γερμανική κυβέρνηση για την απόφασή της να ενισχύσει τα νώτα του Ερντoγάν «σε μια περίοδο που οι τουρκικές μονάδες ασφαλείας σκοτώνουν Κούρδους».

Ο κ.  Τομπίας Λίντνερ, αρμόδιος για θέματα άμυνας των Πρασίνων, υποστήριξε τότε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει απαρέγκλιτα το νομοθετικό σώμα και να δώσει λεπτομέρειες ως προς την αποστολή των αεροσκαφών καθώς και να διευκρινίσει σε τι θα χρησιμεύσουν τα στοιχεία που θα συλλέξουν από την επιτήρηση του εναερίου χώρου της Τουρκίας.Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, κ. Βόλφγκανγκ Χέλμις, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( SPD) άφησε καταρχήν ανοιχτό, εάν χρειάζεται προηγούμενη απόφαση του κοινοβουλίου. «Θα το σκεφτούμε εν ηρεμία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ