H κρίσιμη κατάσταση στην οποία περιέρχεται σταδιακά το ισοζύγιο ένοπλης ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας, εις βάρος φυσικά της πρώτης, καταγράφεται με εξαιρετική λεπτομέρεια στην ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ 2015-2016 που κυκλοφορεί και έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στα Επιτελεία, αφού βαίνουμ προς ολοκληρωτική ανατροπή του μέχρι το 2020 και στους τρεις Κλάδους των ΕΔ: Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία.

Στο προηγούμενο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ (το οποίο κατόπιν απαίτησης των αναγνωστών που δεν πρόλαβαν να το προμηθευτούν αναδιανεμήθηκε στα κεντρικά σημεία πώλησης εφημερίδων και περιοδικών σε ολόκληρη την Ελλάδα) καταγράψαμε με ακρίβεια την αναγκαστική αλλαγή του επιχειρησιακού δόγματος στο Αιγαίο με ευρεία χρήση επάκτιων συστοιχιών anti-ship βλημάτων και την εγκατάσταση α/α βλημάτων μακρού βεληνεκούς (όλοι οι εκτοξευτές και τα συστήματα κατάδειξης επί κινητών βάσεων.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτά, ειδικά για την Αεροπορία δεν αρκούν. Για την Αεροπορία, η οποία συναντά καθημερινά και συγκρούεται μαζί με τον δυνητικό εχθρό, η ενίσχυση του βασικού εργαλείου εκτέλσης της εθνικής αποστολής, του μαχητικού αεροσκάφους,  είναι εκ των ουκ άνευ.

Αλλά το βασικό πρόβλημα το οποίο εμποδίζει εδώ και οκτώ χρόνια την λήψη απόφασης για Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, παραμένει: Η τραγική οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με τις εξωπραγματικές τιμές των μαχητικών αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς (με εξαίρεση, πάντα, των εξαιρετικών ρωσικών μαχητικών, όπως τα Su-35BM τα οποία για λόγους γεωστρατηγικού προσανατολισμού, στην παρούσα φάση δεν αποτελούν δεδομένα επίλυσης του προβλήματος).

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, να σημειώσουμε ότι τα 24 Rafale F.2/F.3 που παραλαμβάνει η αιγυπτική Αεροπορία θα κοστίσουν 3,6 δισ. ευρώ (!), κάπου 150 εκατ. ανά μονάδα.

Και η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται κατ’ελάχιστον 40 μαχητικά (δύο Μοίρες) σε πρώτη φάση και άλλα 40 σε δεύτερη φάση, μέχρι το 2022. Και δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων αεροσκαφών, είναι και θέμα στοιχειώδους διατήρησης οροφών περί τα 200 μαχητικά (από 300 που υποτίθεται ότι αποτελούν την σημερινή Δομή Δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας).

Η ολοκληρωτική απόσυρση των F-4E Peace Icarus το 2020, αφήνει (ένα  ακόμα…) κενό δύο Μοιρών μαχητικών διπλού ρόλου στην ΠΑ. Και όταν λέμε το 2020, εννοούμε ότι θα πρέπει να αρχίσουν να εντάσσονται σε υπηρεσία τουλάχιστον ένα έτος ενωρίτερα τα μαχητικά που θα τα αντικαταστήσουν. Πώς;

Αλλιώς, με την σταδιακή ένταξη των 100 F-35 στην τουρκική Αεροπορία και του νέου εγχώριας ανάπτυξης μαχητικού από το 2025 και του μαζών των αναβαθμισμένων F-16 που ήδη διαθέτει η THK τα πράγματα σε μεσο-βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα γίνουν αφόρητα σε ότι αφορά την δυνατότητα της χώρας να διατηρήσει τα κεκτημένα στο Αιγαίο.

Ουσιαστικά η λύση είναι μία: Νέα, μεν, μεταχειρισμένα, δε, μαχητικά, αν θεωρήσουμε ότι αποκλείονται τα οικονομικά, αλλά και εξαιρετικά υψηλών δυνατοτήτων ρωσικά μαχητικά.

Ηδη εδώ και οκτώ μήνες, από το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου στις ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη καταγράφεται συγκεκριμένη κίνηση για να αποτελέσει το F-15 το νέο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, εκσυγχρονισμένο με ραντάρ AESA. Κάτι που είχε καταγράψει η “Σ” στο τεύχος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση και αντιπρόταση της Lockheed Martin για ένα μικτό πακέτο εκσυγχρονισμού των νυν F-16 και πιθανής προμήθειας ενός περιορισμένου αριθμού νέων F-16V!

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί διαβάστε όλο το παρασκήνιο, τις λεπτομέρειες της σύγκρουσης των δύο εταιρειών-κολοσσών επί ελληνικού εδάφους (η πρώτη μετά το 1999 που τότε έληξε με νικητή την LM), τα θετικά και τα αρνητικά της υποψηφιότητας του κάθε αεροσκάφους, δηλαδή πού υπερέχει και πού μειονεκτεί η κάθε πρόταση

ΡΩΣΙΚΑ Su-35S ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η άφιξη στη Συρία του πλέον προηγμένου σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση μαχητικού αεροσκάφους της ρωσικής Αεροπορίας, του Su-35S (μέχρι την έλευση των T-50) σηματοδοτεί μια κίνηση «βαθιάς στρατηγικής» και έντονων ψυχολογικών πιέσεων  της Μόσχας προς την Άγκυρα. Πόσο αλλάζει το ισοζύγιο η άφιξη των συγκεκριμένων μαχητικών στο πολεμικό πεδίο της Συρίας;

ΡΑΝΤΑΡ AESA: Η «καρδιά» των επόμενων μαχητικών της ΠΑ (νέων ή εκσυγχρονισμένων)

H «καρδιά» σε ένα μαχητικό αεροσκάφος που φιλοδοξεί να επιβιώσει στο πεδίο της μάχης την επόμενη 15ετία δεν είναι άλλη από το ραντάρ AESA, το οποίο αποτελεί και το βασικό στοιχείο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ, αλλά και βασικό στοιχείο του όποιου τυχόν νέου τύπου αεροσκάφους ενταχθεί στην ΠΑ, όπως το F-15C το οποίο συζητείται να αποτελέσει το «νέο» μαχητικό του στόλου της ΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο προτάσεις για τα μεταχειρισμένα F-15C που προτείνονται στην ΠΑ εδράζονται σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους με ραντάρ AESA.

ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΙ Vs ΦΡΕΓΑΤΩΝ: Μπορούν οι σύγχρονες ΤΠΚ να αντικαταστήσουν τις κύριες μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο;

Οι πυραυλάκατοι (ΤΠΚ) αποτελούν μια καινοτομία στις ναυτικές δυνάμεις, καινοτομία η οποία προήλθε από την ανάπτυξη και χρήση της πυραυλικής τεχνολογίας για την προσβολή στόχων επιφανείας. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μικρών και χαμηλού κόστους σκαφών, που με τη χρήση των πυραύλων μετατράπηκαν σε πολύ επικίνδυνους αντιπάλους. Το γεγονός της βύθισης ενός σκάφους από ένα άλλο με το 1/4 του κόστους έφερε ουσιαστικές ανατροπές στο πεδίο της ναυτικής αντιπαράθεσης.

Για ακόμη μια φορά, όπως συνέβη και με τα αντιαεροπορικά βλήματα, η «αλαζονεία» του μεγέθους και της ταχύτητας πέφτει θύμα της πυραυλικής τεχνολογίας. Το ΠΝ ήταν από τις ναυτικές δυνάμεις που γρήγορα αντιλήφθηκε την χρησιμότητα των σκαφών αυτών και προχώρησε αμέσως στην παραγγελία τους. Η χρήση τους όμως και το δόγμα εμπλοκής τους σε σχέση με αυτό των φρεγατών προϋποθέτει σοβαρή μελέτη και ορθό σχεδιασμό, καθώς όλες οι κατασκευές έχουν τα τρωτά τους σημεία.

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Η πραγματική εικόνα στις χερσαίες δυνάμεις προκαλεί προβληματισμό…

Η «ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 2015-2016» που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, περιέχει μεταξύ άλλων και μια σειρά κρίσιμων στοιχείων για την ανισορροπία που έχει πλήρως επικρατήσει στο ισοζύγιο ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις χερσαίες δυνάμεις.

Θα παρουσιάσουμε ορισμένα δειγματοληπτικά στοιχεία από το πολυσέλιδο αφιέρωμα της «ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ 2015-2016» (περίπου το 10% του συνόλου των στοιχείων για τις χερσαίες δυνάμεις) προκειμένου να επιτείνουμε την (πιθανή…) διάθεση αφύπνισης των ιθυνόντων για την ασφάλεια της χώρας, σε μια εποχή που η φωτιά του πολέμου «γλύφει» την πόρτα μας, καθώς η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να νιώσει την ανάγκη να ανταποδώσει σε Αιγαίο ή Θράκη, ως κίνηση αντιπερισπασμού, μια εξαιρετικά πιθανή στρατιωτική αποτυχία της στη Συρία.

ΥΠΟΘΕΣΗ ANARCHIST: Πώς ΗΠΑ και Βρετανία υπέκλεπταν τα δεδομένα των ισραηλινών drones

Οι υποκλοπές της NSA και της βρετανικής GCHQ σε δορυφορικά σήματα από drones είναι μια άγνωστη ιστορία, η οποία έγινε γνωστή ύστερα από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν αναφορικά με την δραστηριότητα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι υποκλοπές γίνονταν από τις εγκαταστάσεις που διατηρεί η Βρετανία στο όρος Τρόοδος στην Κύπρο. Αυτές ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1998, αλλά συνεχίζονταν τουλάχιστον μέχρι το 2012. Το πώς και ποιες πληροφορίες αντλούσαν Αμερικανοί και Βρετανοί μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί. 

865 ΤΕΝΕΦ – 352 Μοίρα SOG/USAF: Άσκηση εφοδιασμού των ειδικών δυνάμεων της USAF

Την πρώτη συνεκπαίδευση στρατιωτικών μονάδων Ελλάδας και ΗΠΑ για το 2016 σηματοδότησε η συνεργασία του 865 Τάγματος Εναέριου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ) με την 352 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ (Special Operation Group – SOG/USAF). Η συνεργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διασυμμαχικής-Διακλαδικής Άσκησης «JAVA GRIND».

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: Τα πρόσφατα διδάγματα από τις μάχες στη Συρία και η ανάγκη για αλλαγή του δόγματος εκπαίδευσης του ΕΣ

O πόλεμος στη Συρία, η σύγκρουση στην Ουκρανία (ακόμα και στην αχανή ουκρανική πεδιάδα οι σκληρότερες συγκρούσεις διεξήχθησαν σε κατοικημένες περιοχές), οι αντι-ανταρτικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ, ο Αã αλλά και ο Βã πόλεμος στην Τσετσενία καθώς και ο ανταρτοπόλεμος που διεξάγεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα (μόνο το pronews.gr από το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ κατέγραψε με συνέπεια και λεπτομερείς αναφορές τις συγκεκριμένες μάχες) στις τουρκικές πόλεις με κουρδικό πληθυσμό, κατέδειξαν ότι ο παλιός γενικός κανόνας των στρατιωτικών εγχειριδίων ότι οι κατοικημένοι τόποι παρακάμπτονται κατά την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων (άρα δεν χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για τον αστικό αγώνα) ανήκει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Νέα προβλήματα για τα F-35B των Πεζοναυτών

Σοβαρά προβλήματα φαίνεται πως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το μαχητικό αεροσκάφος F-35 παρά τα τεράστια ποσά που έχουν αφιερωθεί για την ανάπτυξη του και την επιχειρησιακή του ένταξη στην αμερικανική Αεροπορία.

Η Τουρκία ξεκινά τον ερχόμενο Μάιο  τη ναυπήγηση του πρώτου  ελικοπτεροφόρου  της

Η Τουρκία γιγαντώνεται εξοπλιστικά και γιγαντώνεται επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Και δεν πρόκειται για μια τυχαία χώρα, αλλά για το καθεστώς που δεν δίστασε να καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό, διακινδυνεύοντας μέχρι μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, προκειμένου να κάνει η ίδια επίδειξη δύναμης. 

Διαβάστε ακόμη στην «Σ» που κυκλοφορεί στο ένθετο «ΓΕΩ»

H ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΡΑΝ-ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΝ «ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ»

Τα γεγονότα στην καυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν να εξελίσσονται με ραγδαίους και άγριους ρυθμούς, που συχνά επικαλύπτουν άλλα γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Το τελευταίο διάστημα είχαμε τρία πολύ σημαντικά περιστατικά, που σαφώς θα επηρεάσουν τις επερχόμενες εξελίξεις και ίσως οδηγήσουν τα πράγματα σε επικίνδυνους για την παγκόσμια ασφάλεια ατραπούς. Πρόκειται για την Σουνιτικο-Σιιτική διαμάχη των «Τιτάνων» της Μέσης Ανατολής που διεξάγεται σε όλη την ανατολική πλευρά του αραβικού κόσμου μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Τα όσα συμβαίνουν οδηγούν σε νέες γεωπολιτικές εξελίξεις που αναμένονται στο άμεσο μέλλον.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Πώς ο γείτονας σταδιακά μετατρέπεται από απειλή για την Ελλάδα σε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με επίκεντρο τη Συρία συνιστούν ένα μείζον προβληματικό σκηνικό, με αποδέκτη την παγκόσμια ασφάλεια. Οι κινήσεις της Τουρκίας λίγο έλειψαν να πυροδοτήσουν μια γενικευμένη σύγκρουση με την Ρωσία, συμπαρασύροντας και το ΝΑΤΟ. Αυτό που μπορεί να εξαχθεί ως ένα πρώτο συμπέρασμα από την μέχρι τώρα πρακτική της Τουρκίας στο καυτό μέτωπο της Συρίας είναι ότι έχει εξελιχθεί σε κύριο παράγοντα αποσταθεροποίησης με την επαμφοτερίζουσα στάση της αναφορικά με την υποστήριξη αφενός τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στο έδαφος της Συρίας, αφετέρου με την επικίνδυνη και προκλητική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στη Ρωσία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ: O Έλληνας υποσμηναγός που κατέφυγε στην σοβιετική ένωση με C-47 Daκota επί δικτατορίας!

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1970, ο ιπτάμενος υποσμηναγός Μιχάλης Μανιαδάκης που ήταν χαρακτηρισμένος ως αντιφρονών από το καθεστώς των συνταγματαρχών, διέφυγε στη Σοβιετική Ένωση με μια Ντακότα. Η χούντα αιφνιδιάστηκε και δεν δίστασε να ζητήσει από τους Τούρκους να καταρρίψουν το αεροπλάνο. Οι Τούρκοι δίστασαν. Και ο υποσμηναγός Μανιαδάκης μετά από περιπετειώδη πτήση προσγειώθηκε στη Σεβαστούπολη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ