Με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η συνεργασία του ελληνικού si-Cluster (Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών) με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του έργου Acritas για την παρακολούθηση των θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών με αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών.

Η τελική δοκιμή της πλατφόρμας Acritas πραγματοποιήθηκε σε παρατηρητήριο του στρατού ξηράς στη Χίο ενώ, όπως αποφασίστηκε, πρόκειται να ενσωματωθεί στα ραντάρ των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, εγκαταστάθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας η εφαρμογή επιτήρησης χερσαίων συνόρων, χρησιμοποιώντας δορυφορικές τεχνολογίες γεωπαρατήρησης, ανίχνευσης και πλοήγησης.

Η πλατφόρμα Acritas αξιοποιεί συστήματα σύνθεσης δεδομένων από επίγειους και δορυφορικούς αισθητήρες (radar, οπτικούς, υπέρυθρους, AIS), αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων, μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές παρέχοντας πολύ-λειτουργικές δυνατότητες εποπτείας, χρήσιμες επεξεργασμένες πληροφορίες και καινοτόμες υπηρεσίες σε περιφερειακές και εθνικές αρχές, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές υποδομές φύλαξης των συνόρων.

“Μέσα από τέτοιες συνεργασίες, δίνεται η δυνατότητα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που αυτές διαθέτουν, να συνδράμουν με αποδοτικό τρόπο, στην ανάδειξη των εγχώριων δυνατοτήτων στους πλέον απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς τομείς της τεχνολογίας. Η συνεισφορά τους αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο αντικείμενο της άμυνας, που αποτελεί τον φυσικό χώρο δραστηριότητάς τους, αλλά και σε μη στρατιωτικούς τομείς, ικανοποιώντας απαιτήσεις ασφάλειας, αλλά και απαιτήσεις διττού (πολιτικού – στρατιωτικού) χαρακτήρα, όπως αυτές της πιστοποίησης και τυποποίησης”, δήλωσε ο σμήναρχος Δημήτρης Παντελάτος, υπεύθυνος έργο στο ΥΠΕΘΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ