Δ.Βίτσας: “Ελπίζω σε μία εβδομάδα να μην υπάρχουν πρόσφυγες στην Ειδομένη”
Την ελπίδα του ότι σε μια εβδομάδα οι χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν εδώ και σχεδόν 15 μέρες στην Ειδομένης θα έχουν πειστεί και θα φύγουν προς τα κέντρα φιλοξενίας, εξέφρασε ο υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης Δημήτρης Βίτσας.
Στην Ειδομένη οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχει νόημα να μείνουν εκεί, τόνισε ο κύριος Βίτσας επισημαίνοντας πως: «Εμείς χημικά, βία σε παιδιά κάτω από δέκα χρονών και σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τον πόλεμο, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, μόνο την πειθώ έχουμε να τους απομακρύνουμε».
Ήδη χθες από την Ειδομένη έφυγαν 400 άτομα, ετοιμάζουμε ακόμα μια νέα δομή φιλοξενίας στα Γιαννιτσά και «ελπίζω ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα έχει τακτοποιηθεί η Ειδομένη, χωρίς την χρήση βίας», όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Τα κέντρα μετατρέπονται ανενεργά στρατόπεδα και υπάρχουν κι άλλα που προετοιμάζονται, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «η Θράκη πουθενά δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό για εθνικούς λόγους».
Ο κύριος Βίτσας ανέφερε επίσης πως «χρειαζόμαστε περισσότερες προτάσεις και από τους δήμους για μικρότερους χώρους» και επισήμανε πως πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι ακόμα και αν το προσφυγικό λυθεί άμεσα, «ένα κομμάτι αυτού του προβλήματος δείχνει πως το ζήτημα δεν θα κλείσει μέσα σε 2-3 μήνες, αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ακόμα και μετά τον σεισμό της Αθήνας χρειάστηκαν δύο χρόνια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση».
Ο κύριος Βίτσας ενημέρωσε ακόμα, μιλώντας σε τηλεοποτικό σταθμό, πως ήδη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εξασφαλίσει 1.000 από τις 20.000 θέσεις που έχει αναλάβει, μέσα στην περασμένη εβδομάδα.
Μιλώντας για την παρουσία και την συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, είπε πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τα υπερασπίζεται και όλη η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση, ίσα – ίσα με την παρουσία του ΝΑΤΟ είμαστε σε καλύτερη θέση γιατί επαληθεύονται όσα λέγαμε».
«Το κύριο θέμα είναι η στάση της Τουρκίας, όμως αυτό δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αλλά το ίδιο το ΝΑΤΟ. Εμείς προσπαθούμε για μια απόφαση που θα βάζει συγκεκριμένα δεδομένα ώστε να ελαχιστοποιήσει τις ροές», δήλωσε και τόνισε πως «το ΝΑΤΟ έχει τη δυνατότητα να πιέζει την Τουρκία».
«Εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως η Τουρκία δεν τηρεί την συμφωνία, όπως και άλλες χώρες κάνει διάφορες ενέργειες και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», κατέληξε ο κύριος Βίτσας.