Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Τα γαλλικά “κλειδιά” που ξεκλειδώνουν τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα
Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάκτυλα του “ενός χεριού”, γνώριζαν ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου στο Παρίσι, είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή: Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια έγινε ουσιαστική συζήτηση για εξοπλιστικά προγράμματα
Η πρωτοβουλία του Φ.Ολάντ να καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών της Ευρώπης, μπορεί να σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως είχε όμως άμεση συνάφεια με διάφορα θέματα που απασχολούν συνολικά την ατζέντα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και ένα από αυτά ήταν και οι αμυντικές προμήθειες.
Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται ένθερμος οπαδός της σύσφιξης και των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών. Και η συζήτηση έγινε σε βάθος και προχώρησε σε λεπτομέρειες.
Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε λεπτομερές ρεπορτάζ για την συνάντηση, για το πώς εξελίσσονται οι ελληνογαλλικες αμυντικές σχέσεις και την δυναμική που έχουν αποκτήσει μετά το καλοκαίρι, αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, τα “εν υπνώσει” γαλλικού ενδιαφέροντος, προγράμματα του ΕΜΠΑΕ
Πιο συγκεκριμένα διαβάστε σην «Σ» που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα:
ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ FREMM; Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία (με ανταλλάγματα…)
Η προμήθεια φρεγατών FREMM δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί, μετά από 12 έτη διαπραγματεύσεων τόσο εξαιτίας των γνωστών οικονομικών προβλημάτων όσο και έξωθεν πιέσεων.
Τώρα όμως η υπόθεση παρουσιάζει εκ νέου κινητικότητα, καθώς το Παρίσι παίζει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και σίγουρα το πρόγραμμα των FREMM αποτελεί ένα εν δυνάμει ελληνικό «ευχαριστήριο» στη Γαλλία. Οχι φυσικά στον αριθμό των 6 σκαφών που προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα, αφού έτσι ή αλλιώς το αμυντικό δόγμα τροποποιείται επί το στατικοτερον, στατικό, αλλά δεν παύει να παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Φυσικά, σε μια αναθέρμανση των ελληνογαλλικών αμυντικών σχέσεων σε θα μπορούσε να απουσιάζει το Mirage 2000EGM/BGM που φαίνεται το έχει η μοίρα του να συνοδεύεται από την ένταξή του στην Πολεμική Αεροπορία από οικονομικά σκάνδαλα στην διαχείριση του προγράμματος.
Τώρα έρχεται η γαλλική πρόταση για δαπάνη 1 δισ. ευρώ για 17 μαχητικά!
Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν από το περιοδικο PRONEWS, αλλά η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αναλύει το θέμα, όχι μόνο από την οικονομική/πολιτική, αλλά και από την επιχειρησιακή του διασταση.
F-35 LIGHTNING II: Το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς μετράει ήδη χιλιάδες ώρες σε υπηρεσία και πλέον “τα ψέματα τελειώνουν”.
“Μύθοι και αλήθειες μέσα από την εμπειρία ενός εκπαιδευτή – Ποιες είναι οι ικανότητες του F-35 στην εναέρια μάχη σε μικρές αποστάσεις;” τιτλοφορείται το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που ρίχνει φως σε μια συζήτηση που διαρκεί χρόνια…
Ποια τα περιθώρια της πραγματικής του ευελιξίας και πώς αυτά συγκρίνονται με το F-16; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει στην έκθεσή του Νορβηγός επισμηναγός ο οποίος έχει συγκεντρώσει στο αεροσκάφος εκατοντάδες ώρες πτήσης σε μια από τις ελάχιστες αναφορές για το πώς συμπεριφέρεται το stealth μαχητικό σε ακραίες –αεροδυναμικά– συνθήκες.
Τελικά, οι μύθοι που συνοδεύουν το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς, όπως ότι δεν «στρίβει», δεν επιταχύνει ή δεν αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, είναι πραγματικοί ή όχι;
Διαβάστε ακομα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:
PAK DA Vs Β-21: Αγώνας δρόμου ΗΠΑ-Ρωσίας για το στρατηγικό υπερ-βομβαρδιστικό του 21ου αιώνα.
Η κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θυμίζει πλέον εποχές «ψυχρού πολέμου». Αυτή τη φορά οι δύο υπερδυνάμεις αναπτύσσουν η καθεμία το δικό της σχέδιο για το στρατηγικό βομβαρδιστικό του 21ου αιώνα μέσω του οποίου θα ενισχύσουν περαιτέρω την πυρηνική τους αποτροπή.
Και τα δύο αεροσκάφη θα είναι σχεδίασης «ιπτάμενης πτέρυγας» και αναμένεται να γίνουν επιχειρησιακά στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, ενώ και οι δύο αεροπορίες σχεδιάζουν την προμήθεια 100 τέτοιων αεροσκαφών. Ο αγώνας δρόμου για το ποιος θα θέσει πρώτος το αεροσκάφος σε επιχειρησιακή κατάσταση έχει ήδη ξεκινήσει.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ: Πώς η Μόσχα δείχνει να επιτυγχάνει σταθεροποίηση της χώρας
Η στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στη Συρία συνιστά ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ρωσικής στρατιωτικής διπλωματίας και δυναμικής.
Με λίγες σχετικά δυνάμεις και ασφαλώς κατά πολύ μικρότερες από τις αμερικανικές των επιχειρήσεων Iraqi Freedom και Enduring Freedom, κατάφερε σε απόσταση σχεδόν 1.200 χλμ. από το ρωσικό έδαφος να σταθεροποιήσει μια εμπόλεμη περιοχή, να σημειώσει σημαντικές νίκες και να διαμορφώσει ένα τεράστιο «άξονα» ζωτικού στρατηγικού χώρου, αξιοποιώντας τον ανατολικό διάδρομο. Διαβάστε πώς συνέβη αυτό το επίτευγμα.
ΧΡΗΣΗ ΔΙΟΠΤΡΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΟΡΑΣΗΣ & FLIR ΣΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ TOY ΠΝ: Μύθοι και αλήθειες για την πτώση του μοιραίου AB-212 στην Κίναρο
Πολλά ερωτήματα ετέθησαν ως προς την καταλληλότητα του μέσου αλλά και του διαθέσιμου εξοπλισμού για νυχτερινές αποστολές, σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί κατά πόσον θα μπορούσε να αποτραπεί ένα τέτοιο συμβάν.
Τα αίτια της συντριβής του μοιραίου ΠΝ-28, που βρισκόταν σε προγραμματισμένη νυχτερινή αποστολή στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16», στη νήσο Κίναρο την 11η Φεβρουαρίου 2016, παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια.
ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ: Το «Α» και το «Ω» στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις
Η στοχοποίηση είναι ένας όρος που έχει εισαχθεί στην ορολογία των πολεμικών επιχειρήσεων το πρόσφατο σχετικά χρονικό διάστημα. Πρόκειται για τη διαδικασία εντοπισμού, παρακολούθησης και προσβολής του στόχου μέσα από μια σειρά αισθητήρων, οι οποίοι μπορεί να φέρονται σε μια ποικιλία από πλατφόρμες. Ο συγκεκριμένος όρος καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρος, καθώς η ταχύτητα και η απόσταση είναι οι δύο συνθήκες που πρωταγωνιστούν στη σημερινή μορφή των πολεμικών συγκρούσεων.
OV-10 BRONCO ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ: Ολική επαναφορά για τους «βετεράνους» του Βιετνάμ
Μια πρωτότυπη όσο και ξεχωριστή δοκιμή έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες στην Μέση Ανατολή, όταν ένα ζευγάρι αεροσκαφών παρατήρησης OV-10 Broncos ανακλήθηκε στην ενεργό δράση στη μάχη εναντίον του ISIS. Αυτή τη φορά οι «βετεράνοι» του Βιετνάμ κλήθηκαν στη δράση σε ένα διαφορετικό πεδίο μάχης αλλά στον ίδιο… παραδοσιακό τους ρόλο: την εναέρια παρατήρηση και εγγύς υποστήριξη για προστασία φίλιων στρατευμάτων στη μάχη!
Κλάση Kirov: Τα ισχυρότερα σκάφη του ρωσικού Στόλου εκσυγχρονίζονται και γίνονται ακόμη πιο ισχυρά
Την επιστροφή στην ενεργό υπηρεσία του δεύτερου πυρηνοκίνητου θωρηκτού κλάσης Kirov σχεδιάζει το ρωσικό Ναυτικό και οι εργασίες για την γενική επιθεώρησή του και τον εκσυγχρονισμό του έχουν ξεκινήσει ήδη.
“Punisher”: Το πρωτοποριακό θωρακισμένο όχημα της FSB βγαλμένο από τον κόσμο του Madmax
Το πρωτότυπο ενός νέου πρωτοποριακού οχήματος ειδικών επιχειρήσεων για τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας παρουσιάστηκε σε πεδίο δοκιμών έξω από τη Μόσχα. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο πεδίο δοκιμών Dmitrovsky ενώ το όχημα επιθεώρησε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν παρουσία του διευθυντή της FSB FSB Alexander Bortnikov.
Ακόμη διαβάστε στο ένθετο «ΓΕΩ» της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ:
KIPLINGER LETTER: Το αδιέξοδο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και τα πολεμικά σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα για την Συρία
Το Kiplinger Letter είναι μια εβδομαδιαία συνδρομητική έκδοση της εταιρείας Kiplinger (www.kiplinger.com), ενός οργανισμού παροχής εξειδικευμένων συμβουλών σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων και επενδύσεων, αναλύσεων οικονομικών τάσεων, καθώς και ερμηνείας/ προβλέψεων πολιτικών ζητημάτων που αφορούν τα κέντρα εξουσίας στην Ουάσιγκτον και γενικά τις ΗΠΑ.
Το Ιράν επιστρέφει, η Ευρασία συσπειρώνεται
Και ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα ιδιόρρυθμο «σύνδρομο της Στοκχόλμης», αλλά και στον ίδιο της τον κακό εαυτό, όσον αφορά τη σχέση της με την Ε.Ε., και να μην μπορεί να αντιδράσει απέναντι στην επιδείνωση του μεταναστευτικού κύματος που απειλεί με τρόπο πρωτοφανή τη συνοχή της ίδιας της χώρας, η ζωή στον υπόλοιπο πλανήτη συνεχίζεται…
Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897: Ο ατυχής πόλεμος των τριάντα ημερών και η πτώχευση της Ελλάδας
Ο πόλεμος διήρκεσε από 3 Απριλίου έως 4 Μαΐου 1897 στη Θεσσαλία και την Ήπειρο και κατέληξε με ήττα των ελληνικών δυνάμεων. Τότε, όπως και σήμερα, με απαίτηση της Γερμανίας, επιβλήθηκε στην κατεστραμμένη Ελλάδα Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, ενώ όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας εκχωρήθηκαν στους δανειστές για την εξόφληση του δημόσιου χρέους…