Επιχείρηση “SUGA 2”: Το τουρκικό σχέδιο κατάληψης των Οινουσσών τις ημέρες του Πάσχα
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος Ιουνίου που κυκλοφορεί ήδη σε ολόκληρη την χώρα αποκαλύπτει το επιχειρησιακό σχέδιο των τουρκικών Επιτελείων για την κατάληψη του συμπλέγματος των Οικουσσών.
Το αναθεωρημένο σχεδίο “SUGA”, το θαλάσσιο σκέλος της “Βαριοπούλας” του 2003, κατέδειξε ότι η Τουρκία έχει την κατάληψη ελληνικού εδαφους ως βασικό στοιχείο στην αναθεωρητική πολιτική της.
Οι λεπτομέρειες ανατριχιάζουν, όταν σκέφτεται κανείς ότι δύο ημέρες πριν από το Πάσχα, μεταφέρθηκε εκτάκτως στη νησίδα Παναγιά, ανατολικά των Οινουσσών, ελληνικό στρατιωτικό τμήμα, καθώς η περιοχή περισφίγγονταν από τουρκικές δυνάμεις σε ένα εφιαλτικό τριήμερο που η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν τα νέα Ιμια…
Το σχέδιο “SUGA”, ήταν προ των πυλών…
Κατευθυνόμενα όπλα ΠΑ ΚΑΙ ΤΗΚ: First hit …first kill!
Ο εξοπλισμός της ΠΑ με κατευθυνόμενα όπλα τύπου LGB και GPS την τελευταία δεκαετία την έφερε σε ένα υψηλό επίπεδο στο οπλοστάσιο αέρος-εδάφους. Όπλα όπως η GBU-24/EGBU-24, η GBU-31A JDAM και το AGM-154 αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της προμήθειας των F-16 της ΠΑ. Παρά το γεγονός της μη ύπαρξης άλλων παραγγελιών, τα συγκεκριμένα όπλα στα αεροσκάφη F-16 Βlock 52+ και Adv. συνιστούν κατ’ ουσίαν την «στρατηγική αποτρεπτική» τριάδα της ΠΑ ικανή να επιφέρει σημαντικά πλήγματα και με αυξημένη ακρίβεια.
F-22Β RAPTOR: Η «δεύτερη ευκαιρία» στο έλλειμμα αεροπορικής ισχύος της USAF
Στις 20 Απριλίου 2016 η Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας εξέδωσε οδηγία προς την Αμερικανική Αεροπορία (USAF), με σκοπό να διερευνήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης της γραμμής παραγωγής του μαχητικού 5ης γενιάς F-22 Raptor. Η εξέλιξη αυτή αν μη τι άλλο κατέδειξε το σκεπτικισμό που επικρατεί γύρω από το διαφαινόμενο κενό αεροπορικής ισχύος σε μαχητικά αεροπορικής υπεροχής που διατηρεί η USAF, ειδικά μετά την πρόσφατη δημόσια παραδοχή ότι το μοναδικό εν παραγωγή μαχητικό 5ης γενιάς στις ΗΠΑ, το F-35 Lightning II «απαιτείται να επιχειρεί συνδυαστικά με το F-22 απέναντι σε αντιπάλους με ισχυρή αεράμυνα, προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή του».
ΑΜΦΙΒΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ: Το καλό ελληνικό «χαρτί» ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού
Οι πρόσφατες τουρκικές κινήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο με επίκεντρο τη νήσο των Οινουσσών έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένες συνθήκες αστάθειας και φόβους για την πρόκληση θερμού επεισοδίου. Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου το οποίο περιλάμβανε σχεδιασμό για κατάληψη της νησίδας Παναγιά (γνωστή και ως Πασάς) προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις δυνάμεις των Αμφίβιων Καταδρομών των ΜΑΚ. Η κατάρρευση όμως των δημόσιων οικονομικών έχει αφήσει πολλά και σημαντικά κενά στον εξοπλισμό τους.
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ Ν.Α. ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ: Πόσο έτοιμη είναι η ΠΑ για ένα μείζον επεισόδιο στην Α. Μεσόγειο;
Η κρίση που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο Ανατολικό Αιγαίο, με τις υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τα σχέδια κατάληψης νησίδας, δημιούργησε ένα νέο «καυτό» μέτωπο για την Ελλάδα. Νέο με την έννοια ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε επιλεγεί πριν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τη δημιουργία νέων εντάσεων. Παρ’ όλα αυτά η τουρκική επιμονή φαίνεται πως δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς για μια γενικότερη αντιπαράθεση με την Ελλάδα, τώρα που η χώρα είναι αποδυναμωμένη και με μηδενικά, κατ’ ουσίαν, κονδύλια για την άμυνα.
ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΟ: Το όπλο που άλλαξε τη μορφή του χερσαίου αγώνα
Το υποπολυβόλο έχει σχεδιαστεί για να αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του όπλου χειρός και των τυφεκίων μάχης. Ως όπλο στρατιωτικών εφαρμογών χορηγείται μόνο στις επίλεκτες ειδικές ομάδες, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με φύλαξη υψηλού κινδύνου σε εγκαταστάσεις υψίστης σημασίας ή σε περιπτώσεις δυναμικών εισβολών στις οποίες απαιτείται μικρός όγκος και μεγάλη ισχύς πυρός.
TCG ANADOLU: Το αεροπλανοφόρο του τουρκικού Ναυτικού ναυπηγείται
Στις 30 Απριλίου ξεκίνησε η ναυπήγηση του L-408 TCG Anadolu, υλοποιώντας επιτέλους στην πράξη τις φιλοδοξίες του τουρκικού Ναυτικού για αναβαθμισμένες ικανότητες προβολή ισχύος που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μια 10ετία. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί νέα δεδομένα για το ισοζύγιο ναυτικής ισχύος στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο, αφού με την είσοδο του Anadolu σε υπηρεσία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν έναν επιπλέον λόγο για να ανησυχούν αναφορικά με τις τουρκικές δυνατότητες αμφίβιων επιχειρήσεων.
Το 2017 οι πρώτες πτήσεις των δύο πρωτότυπων για το διάδοχο του UH-60 Blackhawk
Το 2017 θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το αεροσκάφος περιστρεφόμενου στροφείου V-280 Valor της Bell με το οποίο ο αμερικανικός Στρατός φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα χιλιάδες ελικόπτερα εφόδου τύπου Blackhawk που διαθέτε
Ετοιμοπόλεμο το νεότερο υποβρύχιο του ρωσικού Ναυτικού το Κ 560 “Severodvinsk”: Εκτόξευση βλήματος Kalibr στη θάλασσα του Μπάρεντς
Η δοκιμή εκτόξευσης βλήματος cruise που πραγματοποίησε το πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο “Severodvinsk” (Κ-560) κλάσης Yassen στα τέλη Απριλίου σηματοδότησε την είσοδο σε μαχητική ετοιμότητα της τελευταίας και πιο σύγχρονης κλάσης υποβρυχίων του ρωσικού Ναυτικού.
Διαβάστε ακόμη στο ένθετο ΓΕΩ
‘‘BREXIT’’: Ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ε.Ε. η Βρετανία – Τι γνωρίζουμε και τι όχι για το βρετανικό δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ συνιστά μια κυρίαρχη εξέλιξη στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό γιατί το ενδεχόμενο της αποχώρησής της από την Ένωση θα έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ενότητα, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε ό,τι αφορά την πρόθεση και άλλων κρατών να διεξάγουν παρόμοια δημοψηφίσματα. Αν και η Βρετανία αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση από μόνη της, εντούτοις, και ασχέτως του αποτελέσματος, εάν η ΕΕ θέλει να συνεχίσει να υφίσταται πρέπει να επανεξετάσει σύντομα την πορεία της πριν διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.
ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Προσπάθειες για επαναπροσέγγιση σε μια βαθιά ριζωμένη καχυποψία
Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ από σχέσεις αγάπης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχουν μετατραπεί σε σχέσεις μίσους και ολοκληρωτικής καταστροφής, ιδιαίτερα μετά το 2010 και τα τραγικά γεγονότα με τον «στολίσκο ελευθερίας» για την Γάζα και το πλοίο Μάβι Μαρμαρά, με νεκρούς και τραυματίες. Έκτοτε και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και παρά την έντονη επιθυμία και παρότρυνση των ΗΠΑ, οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να κάνουν σημαντικά βήματα προσέγγισης και να γεφυρώσουν μέρος των διαφορών των. Τελευταία ακούγαμε αρκετές φορές για προσέγγιση των δύο χωρών και επίλυση των ουσιαστικών διαφορών των, αλλά τελικά κάτι γινόταν και η προσπάθεια δεν ολοκληρωνόταν…
1974: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΝΙΚΗ”: Η Πολεμική Αεροπορία μεταφέρει την Α΄ Μοίρα καταδρομών στην κόλαση της Κύπρου
“Επιχείρηση Νίκη” είναι η κωδική ονομασία που δόθηκε στην μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας την 21η προς 22α Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Η αποστολή ήταν μερικώς επιτυχής και χαρακτηρίσθηκε από τον διεθνή τύπο ως “αποστολή αυτοκτονίας”.