Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Άμυνας και αφορά στην κύρωση των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος τόνισε ότι αφορούν στρατιωτικές ασκήσεις και πώς η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι στο άρθρο 1 της συμφωνίας με το Ισραήλ αναφέρεται ο όρος «στρατιωτικές δραστηριότητες» στις οποίες περιλαμβάνονται «στρατιωτικές ασκήσεις», «εκπαιδεύσεις» ή «επισκέψεις πλοίων/αεροσκαφών» ενώ η παρ.5 του άρθρου αναφέρεται σε «οποιαδήποτε άλλη μορφή αμυντικής συνεργασίας η οποία συμφωνείται μεταξύ των Μερών». Παράλληλα στο άρθρο 2 της συμφωνίας με το Ισραήλ επισημαίνεται πως «σε περίπτωση κατά την οποία τα μέρη συμφωνήσουν ότι απαιτούνται περαιτέρω διακανονισμοί προκειμένου να διευθετήσουν επιπρόσθετα ζητήματα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τα μέρη είναι δυνατόν να πραγματοποιούν αυτούς τους διακανονισμούς στο πλαίσιο Συμφωνιών Εφαρμογής σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας συμφωνίας».

Υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών τάχθηκαν εκτός από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην επιτροπή, δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των μικρότερων αντιπολιτευτικών κομμάτων, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων. Καταψήφισαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και «παρών» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής ως προς τη συμφωνία με την Αίγυπτο ενώ καταψήφισαν τη συμφωνία με το Ισραήλ.

Παρουσιάζοντας τις δύο συμφωνίες συνεργασίας ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε καμία περίπτωση σε τυχόν διενέξεις που έχουν τα κράτη αυτά με άλλα στην περιοχή και αυτή τη θέση της την έχει καταστήσει σαφή και προς το Ισραήλ και προς την Αίγυπτο. Συμπλήρωσε ότι οι συμφωνίες αυτές ενδυναμώνουν τις «καλές παραδοσιακές σχέσεις» της Ελλάδας με τις δύο αυτές χώρες καθώς και τον γεωπολιτικό στρατηγικό ρόλο της χώρας ενώ οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις δημιουργούν «πεδίο σταθερότητας και διεθνούς ασφάλειας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κυρώθηκε, πάλι κατά πλειοψηφία, και η Προγραμματική Συμφωνία (Programme Arrangement) σχετικά με το MIOS, τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η συμφωνία αυτή δεν επιφέρει καμία αλλαγή ως προς τα όρια του FIR Αθηνών σημειώνοντας ότι αντανακλά απλώς την ανάγκη για ένα νέο νομικό πλαίσιο κανόνων για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών πτήσεων και ότι με την δημιουργία πλέον ενιαίων ευρωπαϊκών συνόρων, διασφαλίζονται περαιτέρω τα ελληνικά εναέρια σύνορα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ