Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία «τρέχουν» οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να κλείσουν το χάσμα ισχύος…
“Tώρα τρέχουμε”. Με αυτή την φράση της στρατιωτικής αργκό, μπορεί να παρομοιαστεί η κατάσταση που επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και γενικότερα στο αμυντικό οικοδόμημα τα τελευταία 24άωρα μετά το τουρκικό πραξικόπημα και ενώ είχε ήδη κυκλοφορήσει το νέο τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με αφιέρωμα στην “επανάσταση” που πάει να συντελεστεί στον Ελληνικό Στρατό με την μαζική αποδοχή των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior.
Η διαπιστωμένη αδυναμία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν την τουρκική απειλή (σε σχετικές δηλώσεις-διαπιστώσεις κατά την διάρκεια ενημερώσεων των δημοσιογράφων προχώρησαν τους τελευταίες μήνες όλοι οι Αρχηγοί των ελληνικών Επιτελείων, πλην του Α/ΓΕΝ), πλέον αναγκάζει τους πάντες να δουν “με διαφορετικό μάτι” την υπό διαμόρφωση κατάσταση.
Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αν και κατ’αρχή, αποτυχημένη (οι εξελίξεις έχουν δική τους δυναμική που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα), είναι πολύ πιθανό να γίνει η αιτία για την δημιουργία «τυφλών» και ανεξέλεγκτων δυνάμεων, αρχικά στο εσωτερικό της χώρας και στη συνέχεια στον περίγυρό της.
Το ΥΠΕΘΑ γνωρίζοντας τους περιορισμούς στα κατανεμημένα κονδύλια για τον αμυντικό προϋπολογισμό, αναζητά λύσεις χαμηλού κόστους, υψηλής όμως επιχειρησιακής αξίας. Μια τέτοια λύση είναι η προμήθεια έως και 60 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior.
Πιο συγκεκριμένα διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα:
OH-58D ΚΙΟWA WARRIOR: Έρχεται στον ΕΣ και αλλάζει τα δεδομένα σε Αιγαίο και Έβρο
Το πακέτο που αποδεσμεύθηκε από την αμερικανική πλευρά για δωρεάν παραχώρηση στη χώρα μας, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Είδη (Excess Defense Articles: EDA), περιλαμβάνει:
70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior (AHIP)
2 συσκευές εκπαίδευσης διαδικασιών πιλοτηρίου με σύστημα απεικόνισης εξωτερικού περιβάλλοντος (Cockpit Procedures Trainer/CPT – Image Generator)
2 συσκευές εκπαίδευσης σύνθετης συντήρησης ελικοπτέρου (Composite Maintenance Trainer/CMT)
1 συσκευή εκπαίδευσης οπλισμού, αεροπορικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών (Armament-Avionics-Electrical Trainer/AAET)
Η αρχική ονομαστική αξία του συνόλου των υλικών αυτών, πλην των ελικοπτέρων, είναι 294,5 εκατ. δολάρια και θα καταβληθούν κάπου 86,5 εκατ.
Το πακέτο (πραγματικής αξίας περί του 1 δισ. δολ.),θα περιλαμβάνει μείζονα (όπλα, κινητήρες, συστήματα αυτοπροστασίας, κύριους αισθητήρες) και δευτερεύοντα (αεροναυτιλιακά βοηθήματα, συστήματα επικοινωνιών, συστήματα IFF, πυρομαχικά) συνοδευτικά υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα καθώς και υπηρεσίες επιθεώρησης/συντήρησης/ενεργοποίησης και εκπαίδευσης. Η Αεροπορία Στρατού σκοπεύει να εξοπλίσει με τα εν λόγω ελικόπτερα τουλάχιστον δύο Τάγματα.
Διαβάστε στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ για το νέο όπλο, το πρώτο μετά από περισσότερο από μία δεκαετία του Ελληνικού Στρατού. Τις δυνατότητές του και την μέχρι σήμερα καριέρα του σε διάφορα πεδία μαχών ανά τον πλανήτη.
F-35 LIGHTNING II: Γίνεται επιχειρησιακό κι έρχεται στο Αιγαίο…
Η επικείμενη επίτευξη αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας για το F-35 στην αμερικανική Αεροπορία κρούει για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο ορόσημο συνιστά την απόλυτη επιτάχυνση του προγράμματος και για την τουρκική Αεροπορία η οποία αναμένει το πρώτο F-35 εντός του 2018.
Το αεροσκάφος ειδικά σχεδιασμένο για να επιχειρεί σε σιωπηλή διαμόρφωση θα ανατρέψει οριστικά την όποια ισορροπία στο αεροπορικό ισοζύγιο καθιστώντας την ΤΗΚ κυρίαρχο του παιχνιδιού.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ Α/Τ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΕΣ: Ήγγικεν η ώρα για αναβαθμίσεις και αγορές νέων συστημάτων
Τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς αποτελούν σήμερα ένα από τα κυρίαρχα όπλα στο πεδίο της μάχης. Οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία έχουν καταδείξει την καταστροφική ισχύ των Α/Τ πυραύλων έναντι αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ ιδιαίτερα στα χέρια αντάρτικων ομάδων που πραγματοποιούν ενέδρες. Σε ελληνική υπηρεσία υπάρχουν τέσσερις τύποι αντιαρματικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, μεταξύ αυτών και το πιο σύγχρονο Kornet-E.
LΙΝΚ 16: Αντί για πολλαπλασιαστής ισχύος, «αδύναμος κρίκος» της ΠΑ
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάγκη πληροφόρησης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη μιας νέας φιλοσοφίας πολέμου που ονομάζεται «Δικτυοκεντρικός Πόλεμος».
Η καθολική εφαρμογή του από την τουρκική Αεροπορία με τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 και την ένταξη σε υπηρεσία των τεσσάρων Boeing E 737ΑΕW MESA, δημιουργεί συνθήκες ευθείας υπονόμευσης της ελληνικής αεροπορικής ισχύος. Δυστυχώς παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, η ΠΑ συνεχίζει να παραμένει σε κατάσταση «αναμονής» αναφορικά με τις επιλογές ενίσχυσης του αεροπορικού στόλου της.
Ημιαυτόματα πιστόλια H.P. και GLOCK
Το ημιαυτόματο πιστόλι αποτελεί το βασικό αμυντικό όπλο για αστυνομικούς και δευτερεύον όπλο για στρατιωτικά στελέχη και μέλη ειδικών ομάδων της Αστυνομίας αλλά και άλλων Σωμάτων Ασφαλείας (π.χ. Λιμενικό), τα οποία συχνά διαθέτουν ένα κυρίως υποπολυβόλο ή αυτόματο τυφέκιο εφόδου ως πρωτεύον επιχειρησιακό όπλο.
TYPE-98/99: Η νέα κινεζική γενιά αρμάτων μάχης
Το Type 99 είναι η νεότερη γενιά αρμάτων μάχης του κινεζικού Στρατού που προέρχεται από την έκδοση Type 90-II, δεύτερης γενιάς. Το νέο άρμα μάχης ανήκει στην τρίτη γενιά και έχει παραχθεί σε τέσσερις συνολικά εκδόσεις. Το Type 98, το Type 99, το Type 99G και το Type 99A. Με πυροβόλο των 125 χλστ. και σύγχρονα συστήματα ελέγχου πυρός, θωράκισης τύπου ERA και συστήματα αυτοπροστασίας θεωρείται ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η κινεζική αμυντική βιομηχανία στον τομέα των αρμάτων μάχης.
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ: «Εξωτικά» φορητά όπλα για τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις
Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις, όπως και οι υπόλοιποι άλλωστε Κλάδοι των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, έχουν περάσει σε μια φάση έντονου επανεξοπλισμού. Στην περίπτωση του τουρκικού Ναυτικού, της Αεροπορίας αλλά και της Αστυνομίας έχουν το τελευταίο διάστημα πραγματοποιηθεί σημαντικές προσθήκες στον φορητό οπλισμό, ο οποίος προέρχεται τόσο από την τουρκική πολεμική βιομηχανία όσο και από τη διεθνή αγορά.
ΤΟΜΠ Λεωνίδας 1/2: Προτεινόμενα προγράμματα αναβάθμισης για έναν αξιόπιστο βετεράνο!
Το ΤΟΜΠ Λεωνίδας 1 και 2 αποτελούν μια οικογένεια οχημάτων τα οποία αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα από την πρώην STEYR-ΕΛΛΑΣ (Λεωνίδας Ι) και αργότερα την ΕΛΒΟ (Λεωνίδας ΙΙ). Το όχημα που παραδόθηκε για πρώτη φορά στον ΕΣ την περίοδο 1982-1983 καλύπτει σήμερα οριακά τις ανάγκες μηχανοκίνησης προσωπικού σε ό,τι αφορά την επιβιωσιμότητα και την ισχύ πυρός σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επικρατούν στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.
ΑFSOC: Οι Ειδικές Επιχειρήσεις της Αεροπορίας των ΗΠΑ
Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ (Air Force Special Operations Command) ιδρύθηκε στις 20 Μαΐου 1990. Σήμερα 26 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή της διαθέτει προσωπικό 19.500 ανδρών με αποστολή τον συντονισμό αεροπορικών αλλά και χερσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για έναν από τους πλέον επίλεκτους σχηματισμούς των Ε.Δ. των ΗΠΑ με πλούσια δράση στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Ολοκληρώθηκε η προμήθεια των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης Leopard 2: Είναι όμως αρκετά;
Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και των τελευταίων πυρομαχικών από την παρτίδα των 2.500 βλημάτων των 120 χλστ. DM 63A1 για τα άρματα μάχης Leopard 2A4 και 2HEL, μετά από μια περίοδο πρακτικά 14 ετών. Συνολικά ο Στρατός έχει παραλάβει 19.500 περίπου βλήματα αν και οι ανάγκες του είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Αεροπυρόσβεση: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών
Το αεροπορικό ατύχημα -που ως εκ θαύματος δεν εξελίχθηκε σε τραγωδία- του αεροσκάφους CL-215 της ΠΑ κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στα Δερβενοχώρια στη Βοιωτία, έφερε για άλλη και φορά το θέμα της ανανέωσης των εναέριων μέσων αεροπυρόσβεσης στην επικαιρότητα.
Ακόμη διαβάστε στην «Σ» που κυκλοφορεί στο ένθετο ΓΕΩ:
BREXIT: Τι ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και ποια διλήμματα αιωρούνται τώρα
Αποκαλείται Γηραιά Ήπειρος. Σίγουρα, όμως είναι μια ζωντανή ήπειρος, παρά τα δημογραφικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Η Ευρώπη και οι λαοί της, την τελευταία χιλιετία, αποτέλεσαν τους βασικούς παραγωγούς της παγκόσμιας Ιστορίας. Τους δύο προηγούμενους αιώνες η Ευρώπη χαρακτηρίστηκε από τον έντονο ανταγωνισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως όμως της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας. Η Βρετανία πάντοτε αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στην επιλογή για στροφή προς τις ανοιχτές θάλασσες ή προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η Ελλάδα το «κλειδί» της Ρωσίας για την ευρωπαϊκή αγορά σε ενέργεια και μεταφορές
Η Ρωσία θέλει την Ελλάδα ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο διεκδικώντας «πακέτο» την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ROSCO και τον ΟΛΘ. Επειδή η χώρα μας είναι το «κλειδί» που ανοίγει την ευρωπαϊκή αγορά, είναι ένας στρατηγικός στόχος για τη Μόσχα.
ΓΡΑΜΜΟΣ-ΒΙΤΣΙ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1949
Ο εμφύλιος τελειώνει με θρίαμβο του Εθνικού Στρατού
Τον Αύγουστο του 1949 ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) είχε περιέλθει σε δεινή θέση. Σε στρατιωτικό επίπεδο, μετά από απανωτές αποτυχίες είχε περιοριστεί στο λεγόμενο «Κράτος του Γράμμου» και έπασχε πολύ σοβαρά στον τομέα του ανεφοδιασμού και των εφεδρειών. Σε πολιτικό επίπεδο η επιλογή του ΚΚΕ, κατόπιν πίεσης της Μόσχας, να λάβει θέση υπέρ της Κομμουνιστικής Διεθνούς στη διαμάχη της πρώτης με τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη Τίτο αποδείχθηκε καταστροφική…