Στην Κύπρο ο Π.Καμμένος για την 56η επέτειο της Ανεξαρτησίας – Θα συνοδεύσει στην Ελλάδα τα οστά 15 ηρώων της εισβολής
Στην Κύπρο βρίσκεταιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην 56η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.΄Ήδη, πρίν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στην οποία συμμετείχαν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαρματικά όπλα, πυροβόλα, αντιαεροπορικά συστήματα, εκτοξευτές πυραύλων όλμοι και ελικόπτερα.
Ο Πάνος Καμμένος θα συνοδεύσει στην Ελλάδα και τα οστά των 15 ηρώων μας που έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η λύση, την οποία επεξεργάζεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου, «δεν θα επιτρέπει σε καμία περίπτωση επανάληψη όσων δραματικών ζήσαμε όλοι μετά το 1960».
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 56 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί εντατικά για τον φιλόδοξο στόχο της εξεύρεσης λύσης εντός του 2016, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ύπαρξη καλής διάθεσης από την τουρκική πλευρά.
Είπε επίσης, σε σχέση με τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προβεί «σε πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, ενώ προγραμματίζω και ανάλογη ενημέρωση των πολιτών».
Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974, είπε ότι «έκτοτε βιώνουμε μία απαράδεκτη κατάσταση, η οποία διατηρεί την πατρίδα μας μοιρασμένη, κρατώντας το 37% κάτω από κατοχή και απόλυτο τουρκικό έλεγχο».
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη «πρόκειται για μία κατάσταση πραγμάτων, από την οποία οφείλουμε να απαλλαγούμε, αφού πρώτα βρούμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε εκατέρωθεν ανησυχίες και αξιοποιήσουμε όλη τη συλλογική μας σοφία, προκειμένου να εφαρμοστούν σ’ ολόκληρη τη χώρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς παρεκκλίσεις για κανέναν Κύπριο πολίτη».
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «θέλω να είμαι σαφής: Ενώ αναγνωρίζω πως και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι έχουν λόγους για να είναι δύσπιστοι απέναντι μας, δεν είμαι – και θέλω να το τονίσω – διατεθειμένος να ικανοποιήσω αδικαιολόγητες ανησυχίες, βάζοντας στο περιθώριο υπαρκτές και νομιμοποιημένες εκ των πραγμάτων ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, εκ μέρους των οποίων διαπραγματεύομαι».
Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανέφερε ο κ.Αναστασιάδης, «θα έχει πια τη δική της νομιμοποιημένη ομόσπονδη πολιτεία, την οποία θα διαχειρίζεται με βάση τις αρμοδιότητες που θα της εκχωρηθούν ισότιμα με την ελληνοκυπριακή πολιτεία, από το ομοσπονδιακό σύνταγμα, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να αναδείξει τη δική της δυναμική».
Θα έχει, είπε, «τη δική της εκπροσώπηση σε όλα τα κρατικά όργανα και συνταγματική προστασία όλων των δικαιωμάτων της, όπως επίσης και παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω βέβαια των κρατικών δομών».
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «θεωρούμε υπέρμετρη και αδικαιολόγητη την επιμονή σε στρατιωτική παρουσία τρίτων στη χώρα μας ή ακόμη και σε εγγυητικά/παρεμβατικά δικαιώματα, τα οποία εκτός των άλλων παραμορφώνουν σε βάρος των Ελληνοκυπρίων την πολιτική ισότητα η οποία αποτελούσε ιστορικό αίτημα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Εξέφρασε την ίδια ώρα την πεποίθηση πως «έφθασε η ώρα να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο, καλά οργανωμένο, χωρίς δυσλειτουργίες και ανοικτές πληγές, ευρωπαϊκό κράτος».
Υπενθύμισε παράλληλα ότι «κανένα σύγχρονο κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού δεν έχει την ανάγκη εγγυήσεων από τρίτους».
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «θα πρέπει η λύση που εμείς οι ίδιοι διαμορφώνουμε, να είναι τέτοια που να μας απαλλάσσει από κάθε είδους εξάρτηση από τρίτους».
«Έχοντας την τραγική εμπειρία του παρελθόντος, εμείς θα πρέπει να είμαστε εκείνοι που θα θέσουμε το κράτος μας πάνω από οτιδήποτε άλλο και πέραν των συμφερόντων ξένων», πρόσθεσε.
Επίσης, διαβεβαίωσε τους Κύπριους πολίτες πως στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις έχουν επιτευχθεί ιδιαίτερα σημαντικές συγκλίσεις τις οποίες και επανέλαβε συνοπτικά, καθώς και στις διαφορές σε μια σειρά από ζητήματα της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας.
«Οι πιο σημαντικές διαφορές αγγίζουν την ουσία και τα θεμελιώδη κεφάλαια του περιουσιακού, του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα οποία θα γείρουν και την πλάστιγγα, καταδεικνύοντας κατά πόσον μία λύση είναι εφικτή», ανέφερε.
Σε αναφορά του στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι συμφωνήθηκε να εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Χωρίς αχρείαστα χρονοδιαγράμματα, διατυπώσαμε για άλλη μία φορά την πρόθεση μας να εργαστούμε εντατικά προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια μας το συντομότερο δυνατόν και αν είναι δυνατόν εντός του 2016», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, «πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο, η υλοποίηση του οποίου δεν εναπόκειται αποκλειστικά σε εμάς, αλλά καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ύπαρξη καλής διάθεσης από την τουρκική πλευρά».
Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα πως, «εάν η Τουρκία επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί σύντομα μία συμφωνία την οποία θα παρουσιάσουμε ενώπιον του λαού, παρέχοντας ταυτόχρονα και επαρκή χρόνο για ενημέρωση πριν τα δημοψηφίσματα».
Συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Αναστασιάδη απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ,. Μπαράκ Ομπάμα, με την ευκαιρία της 56ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει ότι «εκ μέρους του λαού των ΗΠΑ εκφράζω τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου σε εσάς και στο λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την 56η επέτειο της Ανεξαρτησίας της χώρας σας. Εκτιμούμε την εταιρική μας σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία για την ενίσχυση της οποίας εργαστήκαμε τα τελευταία χρόνια. Μαζί έχουμε διευρύνει τις προσπάθειες μας για να προωθήσουμε τη σταθερότητα και να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία στην περιοχή. Έχουμε δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων στους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επιδοκιμάσω τη σημαντική πρόοδο που γίνεται προς την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης για επανένωση της νήσου σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Μια λύση που θα δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές για περιφερειακή συνεργασία και θα προσφέρει σε όλους τους Κύπριους ένα λαμπρότερο μέλλον. Παραμένουμε βαθιά δεσμευμένοι για τη στήριξη των προσπαθειών σας και πιστεύουμε ότι μια λύση είναι εφικτή. Παρακαλώ δεχθείτε τα πιο ειλικρινή συγχαρητήρια προς το λαό της Κύπρου».