Π.Καμμένος: «Η Αλβανία αθετεί τις υποχρεώσεις της για τους άταφους πεσόντες στην Β.Ήπειρο»
Επίθεση κατά της αλβανικής κυβέρνησης πραγματοποίησε ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ο οποίος σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές με θέμα ««Άταφοι» παραμένουν οι πεσόντες του 1940 στη Β. Ήπειρο» τόνισε ότι από μέρους του πραγματοποιεί συνεχείς παρεμβάσεις σε όλες τις διμερείς επαφές μεταξύ των δύο πλευρών
Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα ««Άταφοι» παραμένουν οι πεσόντες του 1940 στη Β. Ήπειρο» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:
Κατ’ αρχήν η μη υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν από τη μεικτή ελληνοαλβανική επιτροπή στο διάστημα των επτά σχεδόν παρελθόντων ετών, από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας [Ν.3782/2009 (ΦΕΚ Α’ 135)], συνιστά ένα απαράδεκτο γεγονός.
Το ΥΠΕΘΑ, αναγνωρίζει το πρόβλημα, που προέρχεται κατ’ αποκλειστικότητα από τις καθυστερήσεις και τις κωλυσιεργίες της αλβανικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θέτει όλο αυτό το διάστημα στο οποίο έχω την πολιτική ευθύνη, μεθ’ επιτάσεως το θέμα ως βασικό ζήτημα σε όλες τις διμερείς επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων.
Οι συνεχείς οχλήσεις και προσπάθειες της ελληνικής πλευράς είχαν ως αποτέλεσμα τη σύγκληση της δεύτερης συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ), στις 20 – 21 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όπου συζητήθηκαν διευθετήσεις για διευκόλυνση της εφαρμογής της αρχικής συμφωνίας, καθορίζοντας τις απαιτούμενες ενέργειες για επίσπευση έναρξης των εργασιών.
Σε ό,τι αφορά στο υπάρχον νεκροταφείο της Κορυτσάς, αυτό δεν περιλαμβάνεται στην αρχική διακρατική συμφωνία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσημα πριν την υποβολή σχετικού αιτήματος μέσω ΜΕΕ.
Τέλος σας γνωρίζω ότι για την ελληνική πλευρά και για εμένα προσωπικά άμεση προτεραιότητα αποτελεί η έναρξη των εργασιών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες που έχουν υποδειχθεί και μέσω αυτής η ενεργοποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας ώστε να αρθεί η ιστορική αυτή εκκρεμότητα και να αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές στου πεσόντες ήρωες του έπους 1940-41.
Ερώτηση 373/14-10-16 της Βουλής των Ελλήνων
Ανοιχτή παραμένει η εθνική εκκρεμότητα των 7.976 «άταφων» πεσόντων στη Β. Ήπειρο κατά το έπος του 1940. Επί 76 χρόνια, διάσπαρτα οστά βρίσκονται στο πεδία των μαχών και σε ομαδικούς τάφους.
Mετά από επίπονους αγώνες, το εθνικό αυτό χρέος φάνηκε να δρομολογείται με τη σχετική συμφωνία στις 09/02/09 μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την αναζήτηση, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε μικτή επιτροπή Ελλάδας και Αλβανίας η οποία συνεδρίασε μόνο- μια φορά έως σήμερα και καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχει υλοποιηθεί.
Παρά την καθοριστική παρέμβαση του τέως Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Σούρλα, τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και ακολούθως τις σχετικές επισημάνσεις της Ελληνικής Πολιτείας προς την αλβανική πλευρά, ουδεμία θετική εξέλιξη δεν προέκυψε έως σήμερα.
Στο εθνικό αυτό ζήτημα – χρέος για την Ελλάδα παρέμβαση έκανε και ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος προς τον Πρόεδρο ταυ Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Μέτα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη γείτονα χώρα.
Επειδή ο σεβασμός στους νεκρούς των μαχών αποτελεί κοινά χαρακτηριστικό όλων των λαών και των πολιτισμών,, ιδίως των Ελλήνων,
Επειδή στενεύουν τα χρονικά περιθώρια άντλησης πληροφοριών από υπερήλικες Βορειοηπειρώτες για τους προσωρινούς τάφους των πεσόντων,
Επειδή για τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας απαιτείται τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου και εφαρμογή των δεσμεύσεων που κάθε μέλος αναλαμβάνει, ιδιαίτερα τώρα που η γειτονική χώρα επιδιώκει την ένταξη της στην Ε.Ε, και επιζητά την ελληνική βοήθεια,
Ερωτάται ο κ. υπουργός
1. Γιατί δεν υλοποιήθηκε καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν οπό τη μικτή ελληνοαλβανική επίτροπή;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να τεθεί εκ νέου και πιο αποτελεσματικά το ζήτημα της δημιουργίας στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κορυτσά;
Οι Βουλευτές
Γεώργιος Κασαπίδης
Χρήστος Μπουκώρος
Άδωνης Γεωργιάδης
Ντόρα Μπακογιάννη
Κωνσταντίνος Τσιάρας
Κατερίνα Παπάκωστα
Μάξιμος Χαρακόπουλος
Κωνσταντίνος Σκρέκας
Αθανάσιος Δαβάκης
Βασίλειος Γιογιάκας
Αθανάσιος Καββαδάς
Ιωάννης Ανδριανό