Δ. Βίτσας: «Η επίσκεψη Ομπάμα επιβεβαιώνει την σημασία της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή»
«Η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα αποτελεί επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας
«Η χώρα μας πλέον είναι ένα κέντρο που κανείς δεν μπορεί να το προσπεράσει. Είτε για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, είτε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είτε για το Κυπριακό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στη «Βραδυνή» της Κυριακής.
Επανέλαβε δε ότι το χρονοδιάγραμμα στόχων είναι σαφές. Με ταχύ τρόπο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει πολύ συγκεκριμένη ρύθμιση του δημόσιου χρέους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να ανοίξει ο δρόμος για να έχουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος με λογικά επιτόκια δανεισμού.
«Θεωρώ», συνέχισε, «πως οι μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα έχουν εξαντλήσει την όποια δυναμική τους μαζί με την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας εργαζομένων και συνταξιούχων.
Προτεραιότητά μας είναι οι μεταρρυθμίσεις να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη διάλυση του πελατειακού κράτους και την εκ βάθρων εκρίζωση της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με τις παθογένειες του κράτους και της κοινωνίας μας, ανοιχτή σύγκρουση με τις δυνάμεις της αδράνειας, της οπισθοδρόμησης, των κατεστημένων συμφερόντων.
Αυτές οι συγκρούσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν», ξεκαθάρισε και σχολίασε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, την έβαλαν υπό καθεστώς μνημονιακής καταιγίδας, σήμερα σκούζουν υποκριτικά για την καταστροφή που οι ίδιες δημιούργησαν».
«Ο στόχος της κυβέρνησής μας για ρύθμιση του χρέους αποτελεί εθνικό στόχο με διεθνείς προεκτάσεις», συνέχισε. «Ο αγώνας για ρύθμιση του δημόσιου χρέους θα τελειώσει μόνο όταν υπάρξει μια τέτοια ρύθμιση που θα το κάνει βιώσιμο και διαχειρίσιμο. Οι οποιεσδήποτε ενδιάμεσες καταστάσεις δεν κλείνουν το ζήτημα».
Εξάλλου, παρατήρησε ότι «η υπερχρέωση χωρών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αντικειμενικά συνδέεται με την προσπάθεια πολυεθνικών οικονομικών δυνάμεων να ελέγξουν τις χώρες και στη συνέχεια να υποκαταστήσουν τον ρόλο τους σαν υποκείμενα άσκησης οικονομικής πολιτικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις σχέσεις των κρατών και στα δικαιώματα των λαών».
Όσο για το ενδεχόμενο επανάληψης του Δεκεμβρίου του 2014, εκτίμησε ότι «και οι εταίροι- δανειστές έχουν καταλάβει πως η εξέλιξη της υπόθεσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αποτελεί παράγοντα είτε σταθερότητας είτε αποσταθεροποίησης πολύ ευρύτερων δομών, πολλαπλάσιων του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας».
«Πλέον, δεν υπάρχουν περιθώρια εκβιασμών… Σε κάθε περίπτωση, είμαστε μια κυβέρνηση που μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και η φυγή μέσω των εκλογών δεν είναι επιλογή μας. Αυτές θα γίνουν με τη συμπλήρωση της τετραετίας: το 2019» επανέλαβε.
Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιεί η κυβέρνηση για την ανακούφιση των φτωχών, επισημαίνοντας ότι «κεντρικό στοιχείο στην κοινωνική προστασία είναι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των ανθρώπων.
Αυτός ο σεβασμός πρέπει να υπάρχει σε όλες τις σχέσεις κράτους- πολίτη και να είναι στοιχείο αξιολόγησης κάθε κρατικού λειτουργού, ξεκινώντας από τους υπουργούς. Ο κόσμος ξέρει τις δυσκολίες και πολλές φορές τις δέχεται, αυτό που δεν ανέχεται είναι η αδράνεια, η αλαζονεία και η περιφρόνηση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας απέρριψε κατηγορηματικά αιτιάσεις περί εξαναγκασμού του πρωθυπουργού από την πλευρά των δανειστών για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Οι σχέσεις μας με τους δανειστές είναι συγκεκριμένες: συμφωνία- υποχρεώσεις- δεσμεύσεις. Ουδέν άλλον!
Πέραν του ότι ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός δεν θα ανεχόταν ούτε υπαινικτική αναφορά, το όλο κυβερνητικό σχήμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα το δέχονταν. Συγχρόνως είναι φυσικό και ανθρώπινο ένας ανασχηματισμός να παράγει και πικρίες.
Όμως, στο τέλος της ημέρας όλοι και όλες σκεφτόμαστε πως δεν μπήκαμε σε αυτή την κοινωνική προσπάθεια ούτε για να γίνουμε βουλευτές ούτε υπουργοί ούτε γενικά για να κάνουμε πολιτική καριέρα. Έτσι, επιστρέφουμε στους βατήρες εκκίνησης και προσφέρουμε από όποια θέση ή χωρίς θέση», ανέφερε σχετικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των εξοπλισμών ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι «είναι επιλογή μας την κούρσα των εξοπλισμών που επιδίδεται η Τουρκία να μην την ακολουθούμε, γιατί δεν οδηγεί πουθενά.
Με βάση τη στρατηγική τήης αποτροπής, ενισχύουμε την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και ετοιμότητα των υπαρχόντων μέσων και συστημάτων. Παράλληλα, την κατάλληλη στιγμή, σαν ΚΥΣΕΑ και σαν κυβέρνηση, παίρνουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ισορροπίας ισχύος στη βάση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, με γνώμονα την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, δεν βάζουμε στο τραπέζι κυριαρχικά μας δικαιώματα και είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε σε κάθε επίπεδο», επανέλαβε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό σε σχέση με τις ρατσιστικές αντιλήψεις που έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «εμείς, κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, καταφέραμε να βάλουμε σε διαχειρίσιμο πλαίσιο το θέμα, έχοντας κεντρική ιδέα την ανθρωπιστική του διάσταση», επαναλαμβάνοντας την αδυναμία χωρών- μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις μετεγκαταστάσεις και για την αποστολή προσωπικού στην Ελλάδα, για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.
«Λύση στο προσφυγικό είναι ο τερματισμός των πολέμων, όμως τις μεταναστευτικές ροές τις δημιουργεί η φτώχεια και η περιθωριοποίηση χωρών και ολόκληρων περιοχών του πλανήτη μας», παρατήρησε.
Σχολίασε δε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου των ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων «δεν μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση μιας απάνθρωπης πολιτικής ατζέντας, αλλά με την καλλιέργεια στην κοινωνία των ανθρωπιστικών αξιών και του υγιούς πατριωτισμού, που δεν έχει να κάνει με το μίσος απέναντι στους άλλους και στο διαφορετικό».
Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι «ίσως παγκοσμίως έχουμε έλλειψη διανόησης, ίσως οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ αδυνατούν λόγω συμφερόντων να συλλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει.
Όμως, υπάρχει μία αλήθεια, οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν περνάνε καλά και, ακόμη περισσότερο, τους αφαιρούνται οι στόχοι και τα όνειρα. Η αριστερά πρέπει να ενσκήψει σε αυτό, στη σκέψη και στην πράξη, ακουμπώντας στην πραγματικότητα και δίνοντας λύσεις και όχι ευαγγελιζόμενη, σαν άλλη θρησκεία, μια μετά Εδέμ.
Αυτή η αριστερά της σκέψης και της δράσης, των αξιών και της πραγματικότητας, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κίνημα που δεν βολεύεται σε βεβαιότητες ενός παρελθόντος δικαιωμένου ή μη, αλλά τολμά να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά και να τα χαρτογραφεί».
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σύνθεση Άμυνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και με το προσωπικό του ΥΠΕΘΑ που υπηρετεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ θα πάρει μέρος και στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργανισμού Άμυνας.