Η τουρκική εξοπλιστική φρενίτιδα φαίνεται ότι έθεσε τελικά σε συναγερμό αν και καθυστερημένα την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Το κολοσσιαίο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με την κάθετη κλιμάκωση της απειλής, έκαναν τα κενά στην πολιτική της ελληνικής ασφάλειας μετά από σχεδόν 12 χρόνια ελληνικού αυτο-αφοπλισμού να εμφανιστούν κρίσιμα και επικίνδυνα για το ίδιο το μέλλον της χώρας.

Τρία προγράμματα,ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν για να αντιμετωπιστεί ειδικά η στρατηγική τουρκική υπεροχή στο εναέριο μέτωπο που προδιαγράφεται με σαφήνεια πλέον.

Διαβάστε στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφορεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση και παρουσίαση στοιχείων για τα τρία αυτά προγράμματα, όπως είχατε διαβάσει για πρώτη φορά στο PRONEWS ότι η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει F-35 από τις ΗΠΑ:

F-35 S-300PMU2 F-16 VIPER: Τριπλέτα θανάτου από την ΠΑ για την Τουρκία:

ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ LEO2A4 ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ «ΤΡΟΜΑΞΑΝ» ΤΟ ΓΕΣ:

Αναζητείται πρόγραμμα πρόσθετης θωράκισης για τα ελληνικά LEO2Α4

Ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ και σωρηδόν απώλειες των αρμάτων μάχης από αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκετών σε κατοικημένες περιοχές, κατέδειξαν ότι ακόμα και τα δυτικά άρματα μάχης τρίτης γενιάς, όπως το Leopard-2A4, μπορούν εύκολα να εξοντωθούν, καθώς η ισχύς των βλημάτν ξεπέρασε κατά πολύ την αντοχή των θωρακίσεων  Τώρα, τα δεδομένα αυτών των μαχών εξετάζονται από το ΓΕΣ, το οποίο εκκίνησε πρόγραμμα ενίσχυσης των ελληνικών αρμάτων με πρόσθετες θωρακίσεις.

ΙΜΒΡΟΣ: Οι ΠΕΠ Kasirga και το 5ο Σύνταγμα καταδρομών απειλούν Λήμνο, Σαμοθράκη και… Έβρο!

Ή Ίμβρος Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στην είσοδο του Ελλήσποντου. Έχει έκταση 279 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 8.644 κατοίκων εκ των οποίων πλέον μόνον περίπου 300 είναι Έλληνες. Στο νησί όμως που έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τις τουρκικές δυνάμεις εδρεύει το 5ο τουρκικό Σύνταγμα Καταδρομών και μια Μοίρα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών Τ-300 Kasirga. Η απειλή για τα νησιά Λήμνο και Σαμοθράκη και γενικότερα για το βόρειο Αιγαίο είναι σημαντική.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Τ-90: Μεταμορφώνεται σε… ΑRMATA

Τον Ιανουάριο ο ρωσικός Στρατός παρουσίασε το νέο εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης T-90M «Proryv-3», Πρόκειται για ένα ριζικό εκσυγχρονισμό που ουσιαστικά φέρει το άρμα στα επίπεδα του T-14 Armata αφού και τα δύο άρματα θα μοιράζονται μεταξύ άλλων και το ίδιο πανίσχυρο πυροβόλο των 125 χλστ.

F-15SA Vs F-35A: O «Αετός» του 21ου αιώνα ως εναλλακτική λύση στα μαχητικά stealth 5ης γενιάς

Με δεδομένες τις απόψεις περί ακαταλληλότητας του F-35 Lightning II να προσφέρει όσα υπόσχεται σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής απέναντι σε μια αγορά που οι εξελικτικοί απόγονοι του Su-27 Flanker (Su-30/33/35) φαίνεται να πωλούνται σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό χωρών (ενώ τα κινέζικα J-20 και J-31 ετοιμάζονται για παραγωγή πλήρους κλίμακας), προκύπτει πλέον το ερώτημα αν το F-15SA είναι σε θέση να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στο F-35A.

TF-X: Το πρώτο τουρκικής κατασκευής μαχητικό γίνεται πραγματικότητα

Στις 28 Ιανουαρίου έγινε μια μεγάλη τομή στο τουρκικό μεγαλεπήβολο πρόγραμμα της εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής μαχητικού νέας γενιάς που φέρει τον τίτλο TF-X καθώς η βρετανική BAE Systems υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI) για την από κοινού σχεδίαση και παραγωγή των πρώτων εγχώριων τουρκικών μαχητικών, με τη συμφωνία να ανακοινώνεται επίσημα από τη βρετανική κυβέρνηση.

AIR REFUELING: Εκπαίδευση εναέριου ανεφοδιασμού των F-16C/D της ΠΑ με αμερικανικά KC-135R

Ολοκληρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου η συνεκπαίδευση Μοιρών της ΠΑ με την 555 Fighter Squadron της USAFE. Η συγκεκριμένη Μοίρα με έδρα την αεροπορική βάση Aviano στην Ιταλία έφερε 14 μαχητικά F-16CM Fighting Falcon μαζί με 260 αεροπόρους και τεχνικούς στην 115ΠΜ στη Σούδα για διάστημα 2 εβδομάδων. Μεταξύ άλλων ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην εκπαίδευση των πληρωμάτων που πετάνε με τα μαχητικά F-16C/D σε διαδικασίες εναέριου ανεφοδιασμού.

Εξοπλιστική φρενίτιδα της Άγκυρας: ATR-72 ASW/MP, HÜRKUSC και S-300VM (;)

Ο τουρκικός εξοπλιστικός πυρετός δεν λέει να κοπάσει και, το ένα μετά το άλλο, τα τουρκικά προγράμματα ολοκληρώνονται ή κινούνται με σκοπό να φέρουν τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι απλά στην κορυφή των αντίστοιχων νατοϊκών Στρατών, αλλά και να δώσουν ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντίστοιχων ελληνικών -ειδικά- Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:

Ka-52 Aligator: Ο βετεράνος της Συρίας με τις μοναδικές ικανότητες

Το Ka-52 Aligator αποτελεί μαζί με το Mil Mi-28N τα δύο πιο σύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα της ρωσικής Αεροπορίας. Και οι δύο τύποι έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί από την πολεμική εμπλοκή τους στη Συρία πραγματοποιώντας συνεχείς αποστολές.

F-35C: Το Πεντάγωνο θέλει λιγότερα Lighting II το Ναυτικό τα θέλει όλα

Ο νέος Αμερικανός υπουργός Άμυνας James Mattis έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο για την σύνταξη μελέτης η οποία θα συγκρίνει τις δυνατότητες αλλά και το κόστος των αεροσκαφών F-35C Lighting II της Lockheed Martin και του F/A-18E/F Super Hortnet της Boeing.

Ακόμη διαβάστε στο ένθετο «ΓΕΩ»

ΤΟΥΡΚΙΑ: Επικίνδυνη για όλους, πλέον…

Τουρκία: μια αναθεωρητική δύναμη, επικίνδυνη όχι μόνο για τον Ελληνισμό (Ελλάδα-Κύπρος), αλλά για όλους! Μια Τουρκία επικίνδυνη για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας, και εξελισσόμενη σε αναξιόπιστο εταίρο της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Ελληνικά σχολικά βιβλια: Από την μπουγάδα του Αγίου Βασιλείου (!) στον φασίστα Κεμάλ και στην απουσία των τριών πεσόντων στα Ίμια…

Πάρα πολλές φορές έχει γίνει συζήτηση για τα σχολικά βιβλία π.χ. της Αλβανίας, της Τουρκίας και το πώς εμφανίζουν την Ελλάδα και την Ιστορία της. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι να δούμε με ποιο τρόπο τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια αποδίδουν, μεταξύ των άλλων, την Ελληνική Ιστορία. Παρότι η υπόθεση αυτή κορυφώθηκε με το ζήτημα του «συνωστισμού», εντούτοις η συγκεκριμένη τάση έχει συνέχεια και παραμένει -δυστυχώς- αναλλοίωτη και μάλιστα σε βιβλία που διανέμονται σε νέους ανθρώπους.

Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό: Οι κορβέτες κλάσης flower σε Αιγαίο και Μεσόγειο (1943-1951)

Οι βρετανικές κορβέτες κλάσης Flower ήταν ένα ελαφρύ σκάφος, των 1.000 τόνων περίπου, που ναυπηγήθηκαν σε μεγάλο αριθμό για την προστασία των νηοπομπών που μετέφεραν στη Βρετανία την αμερικανική βοήθεια αλλά και για ανθυποβρυχιακές αποστολές. Τέσσερα από αυτά προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό το 1943 ως βοήθεια. Τα σκάφη πήραν μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις των συμμάχων στη Μεσόγειο κατά τον Β’ Π.Π. (δύο εξ αυτών, τα «Τομπάζης» και «Κριεζής», και στην Απόβαση της Νορμανδίας).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ